Τα ΒορΟινά ταξιδεύουν στην Κρήτη

Την Κυριακή 5 Απριλίου

LIFOTEAM 27.3.2015 | 17:02

 

Τα ΒορΟινά, η δημοφιλής εκδήλωση γευσιγνωσίας κρασιών και αποσταγμάτων των οινοπαραγωγών-μελών της Ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κρήτη, την Κυριακή 5 Απριλίου, στον πολυχώρο «Ο Κήπος των Αισθήσεων», στον οικισμό Μαλάδες Ηρακλείου.

 

Τα διάσημα Κτήματα του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα ταξιδεύουν στην Κρήτη με τους δημιουργούς τους –οινοπαραγωγούς, οινολόγους και στελέχη- για να παρουσιάζουν τον οινικό πλούτο της περιοχής τους στους επαγγελματίες και στο οινόφιλο κοινό του νησιού.

 

Οι επισκέπτες της εκδήλωσης –που θα διαρκέσει από τις 11:00 έως τις 20:00- θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκλεκτά κρασιά γηγενών και διεθνών ποικιλιών, ξηρά, αφρώδη και γλυκά, λευκά, ροζέ και ερυθρά, μονοποικιλιακά ή σε χαρμάνι, από νέες και παλαιωμένες σοδειές, καθώς και αμπελοοινικά αποστάγματα.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, από τις 16:00 έως τις 18:00, θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή παράλληλη εκδήλωση. Ένας διαγωνισμός τυφλής γευσιγνωσίας μονοποικιλιακών οίνων από τα μέλη της Ένωσης "Οίνοι Βορείου Ελλάδος", για το κοινό της εκδήλωσης που θα ήθελε να δοκιμάσει τις γνώσεις του στις ποικιλίες που καλλιεργούνται στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα.

Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με τη βράβευση των νικητών οι οποίοι θα λάβουν ως έπαθλο «Οίνους Βορείου Ελλάδος» σε μεγάλες συσκευασίες!

 

Η εκδήλωση «Τα ΒορΟινά» πραγματοποιείται τα τελευταία 12 χρόνια ανελλιπώς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και περιστασιακά σε άλλες πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα, αποτελώντας ένα ξεχωριστό οινικό ραντεβού με επαγγελματίες και καταναλωτές.

 

Φέτος για πρώτη φορά η Ένωση «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» επισκέπτεται την Κρήτη, φιλοδοξώντας να γνωρίσει από κοντά το κοινό της στο νησί. Άλλωστε η Κρήτη βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες αγορές κατανάλωσης των οίνων των μελών της Ένωσης.

 

Τα ΒορΟινά ταξιδεύουν στην Κρήτη

 

Οίνοι Βορείου Ελλάδος

 

Πρόκειται για μια ένωση πρωτοποριακή από τη δημιουργία της, το 1993, όταν 13 τότε οραματιστές οινοπαραγωγοί της Βορείου Ελλάδος ίδρυσαν την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας», η οποία στη συνέχεια, με την προσάρτηση οινοποιείων από την Ήπειρο και τη Θράκη, μετονομάστηκε σε «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», σήμερα με τον διακριτικό τίτλο «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

 

Οι οινοπαραγωγοί–μέλη διήνυσαν πολύ δρόμο μαζί. Πήραν σημαντικές αποφάσεις και δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα συλλογικό έργο, διαμορφώνοντας και προλαβαίνοντας τις εξελίξεις των ελληνικών οινικών πραγμάτων.

 

Οι «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», τα κρασιά που καθένας τους δημιουργεί με το προσωπικό του άγγιγμα, αποτελούν τη βάση της συνεργασίας τους. Για τη διαρκή βελτίωση και ανάπτυξή τους συνεχίζουν να συνεργάζονται, να θέτουν κοινούς στόχους και να απαντούν στις προκλήσεις της παγκόσμιας αγορά του κρασιού.

 

Με πρωτοβουλία και αποκλειστική υποστήριξη των μελών της Ένωσης, δημιουργήθηκαν εκτός από «Τα ΒορΟινά», τρεις ακόμη ισχυροί και καταξιωμένοι θεσμοί:

 

· Οι Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, ένα ολοκληρωμένο οινοτουριστικό δίκτυο, το οποίο λειτουργεί από το 1997.

 

Οι «Δρόμοι του Κρασιού» είναι μία ακόμη εναλλακτική μορφή τουρισμού προς τον σύγχρονο περιηγητή. Προτείνουν επιλεγμένες διαδρομές που διασχίζουν τα πιο γραφικά σημεία του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, αναδεικνύοντας εκτός από τις φυσικές ομορφιές του, τα πολιτιστικά και πολιτισμικά του στοιχεία, μαζί με την τοπική κουλτούρα και γαστρονομία.

 

Σήμερα, τα 29 μέλη της Ένωσης προτείνουν 33 επισκέψιμα οινοποιεία σε 8 διαφορετικές οινικές διαδρομές που διασχίζουν απ' άκρη σε άκρη τη Βόρεια Ελλάδα, κάνοντας στάσεις στους σημαντικούς αμπελοτόπους της βόρειας Θεσσαλίας (Ραψάνη και Κρανιά), της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Πινακίδες δείχνουν τον δρόμο για αμπελώνες και οινοποιεία.

 

Ο χάρτης συμπληρώνεται με αξιόλογα εστιατόρια, ταβέρνες, ξενώνες και ξενοδοχεία, καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, επιχειρήσεις και χώρους για εναλλακτικές δραστηριότητες, όλα συνεργαζόμενα μέλη των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» που έχουν αξιολογηθεί βάσει κοινών προδιαγραφών.

 

· Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης, ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός οίνου που πραγματοποιείται στη χώρα μας, από το 1999, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ποιοτική βελτίωση και προώθηση του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού.

 

Μάλιστα φέτος για πρώτη φορά συμπεριέλαβε στο διαγωνιστικό τμήμα του τα αμπελοοινικά αποστάγματα, πραγματοποιώντας τον «1ο Διεθνή Διαγωνισμό Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης».

 

· Η εορταστική εκδήλωση των οινοποιείων «Ανοιχτές Πόρτες» που πραγματοποιείται πλέον σε πανελλαδικό επίπεδο, για ένα σαββατοκύριακο κάθε Μάιο.

 

Τα οινοποιεία προετοιμάζουν για τους επισκέπτες τους πλούσιο πρόγραμμα με ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες και ποικίλες εκδηλώσεις ενώ το κοινό που γνωρίζει πλέον τη θεσμοθετημένη αυτή εκδήλωση προγραμματίζει το συγκεκριμένο διήμερο την περιήγησή του στα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού» της Ελλάδας.

 

Επιπρόσθετα, το δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» συμμετέχει τα τελευταία δύο χρόνια στην «Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού» που πραγματοποιείται από το «Δίκτυο Πόλεων Κρασιού» ετήσια τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου, μαζί με εκατοντάδες άλλα οινοποιεία της Ευρώπης (αλλά και από την Αμερική), έχοντας καταφέρει να εντάξει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οινικό χάρτη, φιλοδοξώντας να συμμετέχει από τη φετινή χρονιά με τα υπόλοιπα οινοτουριστικά δίκτυα Ελλάδας, όπως στις «Ανοιχτές Πόρτες».

 

Κυριακή 5 Απριλίου 2015
Ώρες λειτουργίας 11.00-20.00

Για επαγγελματίες, είσοδος με πρόσκληση / επαγγελματική κάρτα
Για το οινόφιλο κοινό, είσοδος: 5 ευρώ

Πολυχώρος: «Ο κήπος των αισθήσεων»
Οικισμός Μαλάδες Ηρακλείου
T. 2810 881796 – www.kiposaisthiseon.gr

Περισσότερες πληροφορίες:
www.winesofnorthgreece.gr - www.wineroads.gr - www.voroina.gr