«Υπερήφανος που συμμετέχω»

O ταλαντούχος bartender και δημιουργός του http://www.huntingspirits.tv Σπύρος Πατσιαλός μιλάει στη LiFO για τη συμμετοχή του ως κριτής στον Mediterranean Cocktails Challenge και για το επίπεδο του ελληνικού bartending.

LIFOTEAM 15.5.2014 | 15:05


 

Πως νιώθεις που είσαι κριτής σε έναν τόσο σημαντικό διαγωνισμό όπως ο Mediterranean Cocktails Challenge;

Το να είμαι κριτής στο Mediterranean Cocktails Challenge είναι συναρπαστικό, καθώς ταξιδεύουμε σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, γνωρίζουμε πολλούς χαρισματικούς νέους και δοκιμάζουμε δεκάδες κοκτέιλ. Είμαι υπερήφανος που συμμετέχω στη διαδικασία αυτή του Skinos, αλλά νιώθω ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη καθώς συναντάμε διαγωνιζόμενους που μέσα σε λίγα λεπτά καλούνται να αξιολογηθούν πάνω σε κάτι που πολλές φορές είναι το αποτέλεσμα σκληρής και χρονοβόρας δουλειάς.

 

Ένα ελληνικό προϊόν όπως το Skinos Mastiha Spirit τι μπορεί να προσθέσει στη διαρκώς αναπτυσσόμενη «κουλτούρα του κοκτέιλ» στη χώρα μας;

Το Skinos Mastiha Spirit δεν είναι μόνο ένα ελληνικό προϊόν αλλά και ένα εξαιρετικό ελληνικό προϊόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ένταξή του στο μπαρ και η χρήση του στα κοκτέιλ ως συστατικού μπορεί να δώσει σπουδαία παρασκευάσματα.

 

Ποια είναι τα κριτήρια που θα κρίνουν τη βαθμολόγησή σου και τι είναι αυτό που θέλεις να δεις από τους συμμετέχοντες;

Ευτυχώς, τα κριτήριά μου συμφωνούν με τα κριτήρια του ίδιου του διαγωνισμού. Δεν ψάχνω μόνο για ένα ωραίο κοκτέιλ αλλά για ένα μείγμα που να αναδεικνύει τον θησαυρό της Μεσογείου και έναν bartender που να είναι ικανός να το παρουσιάσει όπως του πρέπει.

 

Αυτή είναι η τέταρτη χρονιά ενός διαγωνισμού που έχει γίνει θεσμός, και μάλιστα φέτος θα διοργανώσει προκριματικούς σε Ελλάδα, Κύπρο, Λίβανο, Τουρκία, Ολλανδία και Η.Π.Α. Πόσο σημαντική είναι μια τέτοια διοργάνωση για τη δημιουργία και την προώθηση της κουλτούρας των μεσογειακών κοκτέιλ;

Είναι, πράγματι, πολύ σημαντικό μια διοργάνωση να έχει μεγάλη γεωγραφική εμβέλεια αλλά και αντοχή στον χρόνο. Σε συνδυασμό με ένα πολύ καλό προϊόν (το Skinos), αρκεί για να μεταδώσει παντού την ιδέα του μεσογειακού κοκτέιλ.

 

Πώς κρίνεις το επίπεδο των Ελλήνων bartenders σε σχέση αυτό των συναδέλφων σας στο εξωτερικό; Έχουν διάθεση να πειραματιστούν με νέες ιδέες και υλικά;

Οι προικισμένοι bartenders έχουν πάντα διάθεση για πειραματισμούς και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στην Ελλάδα έχουμε πολλούς τέτοιους επαγγελματίες. Είμαστε σε πολύ καλό σημείο συγκριτικά με τις ξένες χώρες, είμαι βέβαιος γι' αυτό.

 

Τι πιστεύεις για το εγχώριο bartending και πόσο νομίζεις πως αντίστοιχοι διαγωνισμοί μπορούν να το εξελίξουν;

Το bartending στη χώρα μας ανεβαίνει σταθερά και ικανοποιητικά τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξάνεται η τεχνογνωσία των επαγγελματιών του χώρου. Αντίστοιχοι διαγωνισμοί με του Skinos αποτελούν κίνητρο για βελτίωση και αύξηση της τεχνογνωσίας αυτής. Ας μην ξεχνάμε πως και ο κόσμος ενημερώνεται και οι απαιτήσεις του πληθαίνουν, και δικαίως. Το εργατικό δυναμικό, βέβαια, δεν αρκεί. Χρειάζονται και τα ποιοτικά μπαρ που «φιλοξενούν» το όλο και πιο εκπαιδευμένο προσωπικό. Εύχομαι να βλέπουμε περισσότερο τέτοια στο μέλλον.

 

Μπορείς να μας δώσεις μια δική σου αγαπημένη πρόταση για ένα ανοιξιάτικο κοκτέιλ;

Χμ, δεν μου αρέσει να κατηγοριοποιώ τα κοκτέιλ σε χειμερινά ή ανοιξιάτικα. Αλλά σίγουρα αποτελεί προσόν το να μπορεί κανείς να ενσωματώνει στα κοκτέιλ του τις φυσικές πρώτες ύλες, ανάλογα με την εποχή. Την άνοιξη, ας πούμε, συναντάμε περισσότερο βερίκοκα, ανανά, κεράσια, ραβέντι, δαμάσκηνα. Θα χρησιμοποιούσα ως αλκοολική βάση κάτι με βότανα, όπως το τζιν, και θα ενίσχυα το άρωμα και το σώμα του με τη διαφορετικότητα του Skinos. Να τι θα έφτιαχνα:

 

Skinus Aromaticus

  • 30 ml Gin Mare
  • 20 ml Skinos Mastiha Spirit
  • 40 ml βιολογικός χυμός ανανά 100%
  • 15 ml φυσικός χυμός λεμονιού
  • 10 ml σιρόπι βερίκοκου
  • 3 σταγόνες Fee brothers plum bitters

Ανακινείτε όλα τα υλικά σε σέικερ με πολύ πάγο.

Διπλο-σουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι του κοκτέιλ (χωρίς πάγο).

Γαρνίρετε με μια φλούδα λεμονιού.