Στα Wine Bars της πόλης!

Η LiFO καταγράφει τα σημαντικότερα μέρη στην Αθήνα για να δοξάσεις το κρασί και δοκιμάζει ελληνικούς και ξένους οίνους στα νέα, εξειδικευμένα μπαρ της πόλης.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΨΑΣΚΗ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ 6.2.2014 | 12:30

 

Heteroclito

Φωκίωνος 2 & Πετράκη 30, 210 3239406, www.heteroclito.gr, facebook.com/pages/heteroclito-cave-bar-a-vin

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

Παρότι δεν είχαν ξανασχοληθεί με τον χώρο των winebars, οι ιδιοκτήτες του Heteroclito είχαν αναπτύξει τη δική τους στενή σχέση με το κρασί ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '90. Σεμινάρια με τον οινολόγο Δ. Χατζηνικολάου, μακρινά ταξίδια σε χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αργεντινή, η Καλιφόρνια όπου η παραγωγή κρασιού ανθεί, αλλά και πιο κοντινά σε Γαλλία και Ιταλία οδήγησαν στη δημιουργία ενός χώρου γαλλικής αισθητικής στο κέντρο της πόλης, με αμιγώς ελληνικό προϊόν. Οι λόγοι που οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να προωθούν και να σερβίρουν αποκλειστικά ελληνικές ετικέτες έχουν να κάνουν κυρίως με την καλή γνώση του ελληνικού αμπελώνα, τον πλούτο των γηγενών ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, το ταλέντο των Ελλήνων οινοποιών που δουλεύουν κοσμοπολίτικες ποικιλίες με αξιόλογο αποτέλεσμα και, φυσικά, με τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο κρίσης. Στο Heteroclito θα βρείτε μια αρκετά πλούσια και φροντισμένη λίστα κρασιών που ανανεώνεται την πρώτη μέρα κάθε μήνα.

Προτάσεις:

Από λευκά, το Κατσανό του Γαβαλά για την ορυκτότητά του και το Blanc de Gris του Τσέλεπου. Στα κόκκινα, το Νεαρό Τσαπουρνάκο του Βογιατζή, το Ταώς του Παρπαρούση –αν και δύσκολο κρασί– και το Avaton του Γεροβασιλείου, που είναι με σιγουριά από τα κορυφαία ελληνικά κρασιά. Ως ποικιλίες, το ασύρτικο Σαντορίνης και το ξινόμαυρο είναι ό,τι καλύτερο και ξεχωριστό έχουμε να προτείνουμε ως χώρα.

 

Fabrica de Vino

Εμμ. Μπενάκη 3, Ομόνοια, 210 3214148, facebook.com/FabricaDeVino

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

Άνοιξε τον Ioύνιο του 2011, μια εποχή που η έννοια του winebar δεν υπήρχε στην αθηναϊκή πραγματικότητα. Το FabricadeVino ήταν το πρώτο μαγαζί που ασχολήθηκε αποκλειστικά με το κρασί, και μάλιστα εγκαταστάθηκε στην Ομόνοια, με μία κίνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ρίσκο. Όχι όμως για τους ίδιους τους ανθρώπους του, αφού, όπως μας λέει και ο ιδιοκτήτης του Νεκτάριος Κεφαλάς, «Για εμάς δεν ήταν τόσο μεγάλο ρίσκο. Ξέραμε ότι θα ερχόταν κόσμος απ' όλη την πόλη. Η περιοχή μας έδωσε πολλούς πόντους, γιατί βρήκαμε ένα καταπληκτικό κτίριο του 1880 σε μια παρθένα περιοχή που είχε πάρα πολλά να δείξει». Στη λίστα του θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία από 600 ετικέτες ελληνικών κρασιών, τσίπουρα, αφρώδη και επιδόρπια και κάποιες επιλογές από τον παγκόσμιο αμπελώνα. Φυσικά, το FabricadeVino δεν προσανατολίζεται μόνο στο κρασί, αφού συμπληρώνει τη διασκέδαση με live στο υπόγειο, επιλεγμένα DJsets και πολλές εκδηλώσεις.

Προτάσεις κρασιών

Σοβινιόν ασύρτικο, Μαλαγουζιά ασύρτικο, Κοτσιφάλι Μανδηλαριά, λημνιό και ξινόμαυρο αγιωργίτικο.

 

By the glass

Γ.Σουρή 3 & Φιλελλήνων , 21 03232560, bytheglass.gr, facebook.com/pages/By-the-glass

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

Σχεδόν κρυμμένο μέσα σε μια στοά με νεοκλασικά και διατηρητέα κτίρια που χρονολογούνται το 1925, σας περιμένει από το πρωί πρώτα για καφέ, νόστιμα σάντουιτς και έπειτα για κάποια από τις περίπου 65 ετικέτες σε κρασί, αφρώδη και αποστάγματα που διαθέτει. Η κουζίνα του σερβίρει ζεστά και κρύα πιάτα, όπως το μοσχαρίσιο φιλέτο με θυμάρι και σάλτσα από κρασί, καθώς και πίτες, τάρτες ημέρας και γλυκά, πλατό τυριών και αλλαντικών. Στο BytheGlass θα βρείτε ακόμα ετικέτες κρασιών που σερβίρονται σε ποτήρι και είναι δύσκολο να βρείτε αλλού και φιάλες μάγκνουμ (1,5 λίτρου) μεγαλύτερης ωρίμανσης. Μη χάσετε και τα ενδιαφέροντα winetestings που διοργανώνονται κατά καιρούς.

Προτάσεις:

Ο ερυθρός οίνος Mπλε αλεπού από το Κτήμα κυρ Γιάννη. Το Ξινόμαυρο Reserve από το Κτήμα Άλφα. Το ελληνικό λευκό κρασί Καβαλιέρος από το Κτήμα Σιγάλα. Το Κτήμα Γαίας από τη Γαία Oινοποιητική. Το Vinsanto 20 ετών από το Κτήμα Αργυρού.

 

Κλίμα-κλήμα

Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 210 6096786, www.klimaklima.gr

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

Ένα ολοκαίνουργιο wine bar-restaurant που φέρει την υπογραφή του γνωστού σεφ Χριστόφορου Πέσκια και του έμπειρου οινολόγου-γευσιγνώστη Δημήτρη Χατζηνικολάου.

Όσον αφορά τα εδέσματα, ο Χριστόφορος Πέσκιας προτείνει μικρές μπουκιές από την ελληνική επικράτεια, όπως σύγκλινο Κουράκου/Αρεόπολη, παστουρμαδέλα Σαρήμπογια, γραβιέρα 5ετίας Νάξου-Κουφόπουλου και το γνωστό αυγοτάραχο Τρικαλινού, αλλά και μεγαλύτερες μπουκιές για ορεξάτους, όπως φάβα Σαντορίνης με κρεμμύδια σύβραση και λάδι τρούφας, κόκορα κρασάτο, καραμελωμένο χέλι και πολλά ακόμη. Φυσικά, από το μενού δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι γλυκές επιλογές, όπως ο πολίτικος χαλβάς με παγωτό μαστίχα και τριαντάφυλλο. Κάθε δεκαπέντε μέρες στο Κλίμα-Κλήμα φιλοξενείται ένας οινοπαραγωγός από την εξαιρετική οινική λίστα που περιλαμβάνει πάνω από 100 ετικέτες, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να δοκιμάσουν τέσσερα είδη κρασιών, συνδυάζοντάς τα με το κατάλληλο πιάτο, ή ακόμα και να τα προμηθευτούν για το σπίτι σε εξαιρετικές τιμές. Οι οινικές προτάσεις του δασκάλου Δημήτρη Χατζηνικολάου κινούνται ανάμεσα στα ατίθασα Ασύρτικα, στις εξωτικές Μαλαγουζιές, στα αρωματικά Μοσχοφίλερα, στα ρωμαλέα Ξινόμαυρα και τα γοητευτικά Αγιωργίτικα, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτελούν τα δυσεύρετα: «Κορμιλίτσα Gold» - επίσημος οίνος του Κρεμλίνου της Μόσχας, το «Νόημα» Παλυβού, το «Μαυροτράγανο» Σιγάλα, το «1879» της Οινοποιητικής Μπουτάρη και αρκετές ακόμα φιάλες-«διαμαντάκια» που ανακαλύψαμε για σας, ικανές να αλλάξουν τη διάθεση και το «κλίμα» της καθημερινότητας. Λειτουργεί Δευτέρα με Κυριακή από τις 18:00.

 

 

Ombra

Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου, Νέο Ψυχικό, 210 6711320

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

Είναι τo πρώτο και μοναδικό prosecco bar της Αθήνας. Οι άνθρωποί του ειδικεύονται στις ποικιλίες που προέρχονται από την περιοχή του Veneto και επεκτείνονται έως την περιοχή του Asti. Όπως μας επισημαίνουν, «στη συγκεκριμένη περιοχή γνωστές ποικιλίες είναι το Barolo (διαθέτουμε μία από τις καλύτερες ετικέτες: Cesare Pavese, φρέσκο του 2009). Επίσης, από την περιοχή της Verona το Valpolicella σε όλες του τις εκδοχές, Classico, Ripasso, Amarone. Από λευκά μη αφρώδη έχουμε το Custoza από τη Verona, το Pinot Bianco από το Friuli και από αφρώδη τεράστια ποικιλία σε Prosecco από το Treviso (ιδιαίτερη ετικέτα η Foss Marai). Επίσης, διαθέτουμε την Bellavista Franciacorta Brut, η οποία είναι το επίσημο ποτό στο Teatro alla Scala di Milano, αλλά και το welcome drink σε όλες τις μπουτίκ Gucci ανά τον κόσμο». Εκτός από τις ετικέτες κρασιού, στο Ombra θα βρείτε pizza croccante και αυθεντική ιταλική κουζίνα. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως φήμες θέλουν τους ανθρώπους του Ombra να ετοιμάζουν κάτι καινούργιο στις Σπέτσες.

 

 

Wine Booth

Φωκίωνος 12, Σύνταγμα, 210 9959544, facebook.com/WineBooth

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

Η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω του είναι απλή. Καλές επιλογές σε κρασιά από επώνυμες ετικέτες αλλά και άγνωστα οινοποιεία, πολλοί και καλοί φίλοι που επιστρέφουν συχνά και δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, κρυστάλλινες καράφες και ποτήρια που τσουγκρίζουν, ωραίες μουσικές, η μυρωδιά από καπνισμένο βαρέλι, η ευωδιά ενός ελληνικού τυριού, το μεράκι και το πάθος για εξέλιξη και η αναζήτηση νέων γεύσεων είναι μερικά μόνο από τα συστατικά που εξηγούν γιατί το WineBooth είναι ένας αγαπημένος οινικός προορισμός.

 

Oinoscent

Βουλής 45-47, Σύνταγμα, 210 3229374

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή winebars του κέντρου. Η οινική του λίστα, που ανανεώνεται και εμπλουτίζεται συχνά με νέες ετικέτες από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα, περιλαμβάνει πάνω από 40 προτάσεις σε ποτήρι ή φιάλη. Παράλληλα, το Oinoscent λειτουργεί και ως κάβα, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα από 700 ετικέτες. Δύο φορές τον μήνα διοργανώνει παρουσιάσεις, βραδιές γευσιγνωσίας και άλλες εκδηλώσεις (πάντα με επίκεντρο το κρασί), για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε από τη σελίδα του στο Facebook.

 

 

Deposito de Vino

Κ. Παλαιολόγου 5, Πειραιάς, 210 4222045, facebook.com/depositodevino

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

To μοναδικό winebar στο κέντρο της πόλης του Πειραιά με εύκολη πρόσβαση και παρκάρισμα. Ο χώρος του είναι ζεστός, επενδυμένος με ξύλο και μέταλλο, με μεγάλες τζαμαρίες και industrial αισθητική. Η κάβα του προσανατολίζεται, από άποψη, στον ελληνικό αμπελώνα, με μικρές και μεγάλες ποικιλίες από όλη την Ελλάδα. H οινική λίστα ανανεώνεται συχνά, με κρασιά που αξίζει κανείς να δοκιμάσει και περιλαμβάνει πολλές ετικέτες σε ποτήρι που δίνουν τη δυνατότητα για προσιτή έξοδο. Μη χάνετε τις live μουσικές βραδιές κάθε εβδομάδα.

 

Winepoint

Αθ. Διάκου & Πορινού 2, Ακρόπολη, 210 9227050

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

Είναι το πρώτο winebar της πόλης με ελληνικά κρασιά. Μια ανάσα από το Μουσείο της Ακρόπολης, έχει αναδειχθεί σε στέκι του ελληνικού κρασιού και της ποιοτικής διασκέδασης. Η λίστα του περιλαμβάνει 250 ετικέτες κρασιού και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες. Το εξειδικευμένο προσωπικό του Winepoint που αποτελείται από 3 οινολόγους και έναν σεφ θα σας οδηγήσει στον ιδανικότερο συνδυασμό αρωμάτων και γεύσης. Extratip: Τα κρασιά συνοδεύονται μόνο με ελληνικά τυριά και αλλαντικά.

 

 

Wine friendly bar & restaurants

 

Bottega

Φραγκοκλησιάς 3Α & Γρανικού, Μαρούσι,210 6100288

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

Προσεγμένο all day cafe και wine bar που φιλοξενείται σε έναν μινιμαλιστικό χώρο βιομηχανικής αισθητικής που επενδύεται από ατμοσφαιρικούς ήχους τζαζ. O οινολόγος Νίκος Ορφανουδάκης μαζί με τον Σπύρο Γκλαβά έχουν επιμεληθεί τη λίστα των beverages, που περιλαμβάνει 120 ετικέτες κρασιών, μπίρας, αποσταγμάτων και άλλων ιδιαίτερων αλκοολούχων σε συνδυασμό με τις ιδέες του νεαρού και ταλαντούχου σεφ Ηλία Ρωμανού, ο οποίος με τη σειρά του έχει βάλει την υπογραφή του σε ένα νέο και ευέλικτο μενού που βασίζεται σε μικρές απολαύσεις της διεθνούς κουζίνας.

 

CUE

Σπ. Μερκούρη 31, Παγκράτι, 210 7241683

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

Mια ανάσα από το κέντρο της πόλης (100 μέτρα από το μετρό Ευαγγελισμός), σας περιμένει ένα όμορφο και ζεστό cafébistro που θυμίζει σπίτι. Στον καλαίσθητο χώρο του μπορείτε να απολαύσετε από νωρίς καλό καφέ, τσάι ή ρευστή γαλλική σοκολάτα και από το μεσημέρι draft μπίρες, κρασί και κοκτέιλ. Για τους λάτρεις του κρασιού, το Cue προσφέρει μια τεράστια ποικιλία κρασιών σε ποτήρι και μπουκάλι (ροζέ, λευκά, κόκκινα, ημίγλυκα, αφρώδη κ.ά.) Η κουζίνα του σερβίρει νόστιμες αλμυρές και γλυκές γεύσεις (τάρτες-πίτες-αργεντίνικη πίτσα, μηλόπιτες, σουφλέ σοκολάτας) που συνδυάζονται ιδανικά με το κρασί. Extratip: Μη χάσετε τα liveevents με μικρά μουσικά σχήματα αλλά και τα διάφορα DJsets που φιλοξενεί.

 

 

Ο Μπούφος

Καρόρη 4 & Αγ. Ειρήνης, 210 3211117, facebook.com/mpoufosbar

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

Μετά το Βινύλιο το '94 στην ΤζιΑ και το ΜG στην πλατεία Μαβίλη το 2004, ο Γιάννης Ξανθόπουλος επέστρεψε με έναν ολοκαίνουργιο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, που στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο του 1920 στην οδό Καρόρη. Στον πλούσιο κατάλογο του Mπούφου με το πρωτότυπο conceptcafé - Σαλάμι Μπαρ θα βρείτε καλές ετικέτες κρασιού, εξαιρετική ποικιλία από ελληνικά τυριά και μεγάλη επιλογή από καλοδιαλεγμένα αλλαντικά. Και όλα αυτά, ακούγοντας ωραίες, καλοδιαλεγμένες μουσικές σε ήχους τζαζ, φαν, μπλουζ και σόουλ από γνωστούς μουσικούς παραγωγούς και DJs.

 

 

Chez Violette

Καλλιδρομίου 69 & Μεθώνης 66, 210 3845978, facebook: amalaxeiresto

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

Στον κάτω χώρο της ιστορικής ταβέρνας Άμα Λάχει που ανανεώθηκε πρόσφατα θα βρείτε ένα χαριτωμένο γαλλικό μπιστρό με πιάτα από όλη την γκάμα της αυθεντικής γαλλικής κουζίνας που συνοδεύονται μοναδικά από εκλεκτές ετικέτες κρασιού. Θα το βρείτε ανοιχτό από Τρίτη μέχρι Κυριακή, από τις 20.00.

 

 

Οκτάνα

Πλατεία Βαρνάβα 9, Παγκράτι, 210 7014630, www.oktanawines.gr

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας η κάβα Οκτάνα στην πλατεία Βαρνάβα απέκτησε και δεύτερη ιδιότητα, αφού μετατράπηκε σε ένα φιλόξενο winebar με ενδιαφέρουσα αισθητική και ιδανική σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής. Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του μαγαζιού είναι η πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα οινική λίστα που έχει καταρτίσει η οινοχόος Μαρία Δήμου και συνοδεύεται από κρύα πιάτα, τα οποία φέρουν την υπογραφή του σεφ Αλέξανδρου Καρδάση. Στα συν, τα τραπεζάκια που βγάζει έξω στον δρόμο και οι διάφορες οινικές βραδιές που διοργανώνει με διαφορετικό θέμα κάθε φορά.

 

Para Siempre

Χάρητος 43, Κολωνάκι, 210 7210155

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

Στον γραφικό πεζόδρομο της Χάρητος θα βρείτε ένα όμορφο και ανανεωμένο wine & tapasbar, στο εσωτερικό του οποίου παντρεύονται vintage στοιχεία με βιομηχανικά, δημιουργώντας έναν πρωτότυπο και ζεστό χώρο. Η οινική λίστα περιλαμβάνει περισσότερες από 31 ετικέτες ελληνικών και ξένων κρασιών που δένουν απόλυτα με τις γεύσεις που φτιάχνει με μαεστρία ο σεφ, όπως η τάρτα με κολοκύθι και φέτα ή η κεσαντίγια με κοτόπουλο. Extratip: Tα πιάτα ημέρας που ανανεώνονται συνεχώς και οι πολύ προσιτές τιμές.

 

 

Mono Restaurant

Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Πλάκα, 210 3226711, www.monorestaurant.gr

 

Στα Wine Bars της πόλης!

 

Σε έναν από τους πιο λιτούς, ατμοσφαιρικούς και καλαίσθητους χώρους της πόλης θα βρείτε ένα από τα πιο προσεγμένα wine restaurants του ιστορικού κέντρου (ακριβώς δίπλα στη Μητρόπολη). Το αυθεντικό, μεσογειακό φαγητό που αλλάζει καθημερινά και η πλήρως ενημερωμένη λίστα κρασιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επιμελείται ο διακεκριμένος σομελιέ Ηλίας Αναπλιώτης αποτελούν τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 12:00 ως τη 01:00.

 

 

Η Πύλη του Κρασιού
Λ. Αμφιθέας 106, Παλαιό Φάληρο, 210 9819908, www.winegate.gr, facebook.com/winegate

 

 

Προστέθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο στην παρέα των wine bars της πόλης, φέρνοντας τη
δική του ιδιαίτερη φιλοσοφία και concept. Η πλούσια κάβα της περιλαμβάνει περισσότερες
από 200 ετικέτες στο wine bar και περίπου 100 ετικέτες σε ελληνικά και ξένα αποστάγμα- τα (όπως ρούμι, βότκα, μαλτ ουίσκι και άλλα premium αποστάγματα). Oι ετικέτες επιλέγονται από καταξιωμένους παραγωγούς, βάσει της βαθμολογίας που παίρνουν. Η Πύλη του Κρασιού δίνει μεγάλο βάρος και στη διοργάνωση βραδιών γευσιγνωσίας. Όπως μας λέει και ο ιδιοκτήτης της Χρήστος Πανερός οι βραδιές αυτές «βοηθούν τον κόσμο να γνωρίσει τον ελληνικό αμπελώνα και τα ελληνικά αποστάγματα από τη Σάμο, τη Λήμνο, τη Σαντορίνη, διάφορα μεγάλα αμπελουργικά νησιά και, φυσικά, τη Βόρεια Ελλάδα και πόλεις όπως η Νάουσα και η Βέροια». Το κρασί σερβίρεται με νόστιμα συνοδευτικά για τα οποία δεν χρησιμοποιείται κουζίνα, ακριβώς για να μην μπερδεύονται οι γεύσεις και τα αρώματα.

Προτάσεις:

Ασύρτικο από τον Συνεταιρισμό Σαντορίνης, Ρίσλινγκ, μια ποικιλία που καλλιεργείται από τον οινολόγο Άγγελο Ρούβαλη στην Αιγιάλεια, η ροζέ ποικιλία από το κτήμα του Άγγελου Γιατρίδη, το Ξινόμαυρο Νάουσας του Νίκου Φουντή και το Μαυρότραχο Σαντορίνης.