Η ισχύς εν τη ενώσει

Δέκα φίλοι άνοιξαν το εστιατόριο-μπαρ «Το θείο τραγί» στα Άνω Πετράλωνα.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ 20.11.2013 | 20:03

 

«Η ισχύς εν τη ενώσει». Είναι η φράση που ταιριάζει στην παρέα των δέκα φίλων-συνεταίρων που άνοιξαν το εστιατόριο-μπαρ με την ονομασία «Το θείο τραγί» στα Άνω Πετράλωνα, ονομασία δανεισμένη από το ποίημα του Γιάννη Σκαρίμπα. Οι ίδιοι το χαρακτηρίζουν punk bistro. Τελικά, η κρίση ανοίγει τον δρόμο στην αυτοδιαχείριση ή η ανάγκη για μεροκάματο πυροδοτεί το επαγγελματικό ρίσκο; 

 

Όπως και να 'χει, το Θείο Τραγί το τρέχουν τρεις σεφ, μία αρχιτεκτόνισσα, μια ψυχολόγος, μπάρμεν και... άλλοι επαγγελματίες. Έχει ενδιαφέρον αυτή η καινούργια πειραματική πρακτική νέων ανθρώπων. Ο χώρος τους αποπνέει φρεσκάδα και το μενού έχει άποψη. Στο έμπα του μαγαζιού έχει στηθεί το μπαρ με άνετη μπάρα και ψηλά τραπέζια για ποτό. Σφύζει από παρέες που πίνουν κοκτέιλ με μουσική υπόκρουση από πανκ μέχρι τζαζ και ροκ. Στο βάθος ανακαλύπτεις το εστιατόριο, μικρό και χαριτωμένο. Ξύλινοι πάγκοι και τραπέζια, ρετρό φωτιστικά που δένουν με τους τοίχους με την παλιακή τεχνοτροπία.

 

Η ισχύς εν τη ενώσει

 

Στην κουζίνα οι έμπειροι Μάρκος, Δημήτρης και Θοδωρής μαγειρεύουν με κέφι και μπόλικη φαντασία. Το ανακαλύπτεις με την ανάγνωση του μενού. Με εξέπληξε ευχάριστα το μενού γευσιγνωσίας «Η μαθητευομένη των τακουνιών», με οκτώ πιάτα που συνοδεύονται με τρία ποτήρια κρασί (€62), και το «Βατερλώ δύο γελοίων» με πέντε tapas και πέντε σφηνάκια (€15). Οι αναφορές στον ποιητή δείχνουν ότι, αν μη τι άλλο, εδώ υπάρχει χιούμορ.

 

Στο διά ταύτα: δοκιμάζω τη σούπα μαραθόριζας (€5) με μήλο, γαρίδες σεβίτσε και αφρό μπέικον-σφενδάμου. Βελούδινη γεύση, αρωματική, με ωραία υφή. Ακολουθεί ένα καλοφτιαγμένο ριζότο κολοκύθας που ενισχύεται με λευκή σοκολάτα, φιστίκια Αιγίνης, πορτοκάλι και νότες κάρδαμο (€6). Δεμένο σύνολο που σεβόταν  τις τεχνικές του ριζότο. Το ραβιόλι με παντζάρι, τσάι λουλουδιών, κατσικίσιο τυρί και κανέλα (€6) είχε απόσταση από τα άλλα πιάτα – αμήχανο και με υπερβολή στην κανέλα. Αντίθετα, το κατσίκι αποκάλυπτε δημιουργικότητα, έτσι όπως ήρθε σε μορφή κυλινδρική, με άρωμα πορτοκαλιού, καλυμμένο με κρούστα μπαχαρικών και συνοδεία πουρέ αρακά (€8). Τα υλικά, η τεχνική και η δημιουργικότητα των πιάτων σε εκπλήσσoυν ευχάριστα και η αίσθηση του αναπάντεχου ολοκληρώνεται όταν διαπιστώσεις τις τιμές. Η καλή τιμολόγηση αφορά και τη λίστα κρασιών η οποία είναι φροντισμένη.

 

Η ισχύς εν τη ενώσει

 

Πέρασα όμορφα, έφαγα πολύ καλά και θα ξαναπάω οπωσδήποτε. Μια συλλογική προσπάθεια που της βγάζεις το καπέλο.