Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο

Μία ταινία που θα σας ταξιδέψει μέσα στην ανθρώπινη διάνοια

 

Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο (The Man Who Knew Infinity) του Ματ Μπράουν είναι η συγκλονιστική πραγματική ιστορία, ενός μεγάλου μυαλού που έφυγε νωρίς. Ο λόγος για τον Σρινιβάσα Ραμανουτζάν που η ιστορία τον κατέγραψε ως τον αυτοδίδακτο «πρίγκιπα της μαθηματικής διαίσθησης», τον άνθρωπο που θα έφερνε τα πάνω κάτω στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τον πιο ρομαντικό τρόπο.

 

Η ταινία ξεκινάει το 1913, τότε που ο 25χρονος Ινδός υπάλληλος αποφασίζει να στείλει ένα γράμμα στον επιφανή καθηγητή μαθηματικών Τζ.Χ. Χάρντι του Trinity College του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.

 

Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο
H ιστορία κατέγραψε τον αυτοδίδακτο Σρινιβάσα Ραμανουτζάν ως «πρίγκιπα της μαθηματικής διαίσθησης». Ήταν ο άνθρωπος που θα έφερνε τα πάνω κάτω στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τον πιο ρομαντικό τρόπο.

 

«Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο» καταγράφει πως μια ιδιοφυΐα μπορεί να ξεπεράσει το στενό πλαίσιο της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης και να αφήσει μυθικό υλικό για σκέψη και έρευνα για πολλές δεκαετίες. Ακόμα και σήμερα, το έργο του παραμένει πολύ σημαντικό και αποτελεί για πολλούς μυστήριο, σχετικά με το πού έβρισκε τις ιδέες του, δεδομένου ότι συνεχώς ανακαλύπτονται νέες εφαρμογές των θεωριών του στα σύγχρονα μαθηματικά αλλά και σε τομείς που δεν υπήρχαν καν στην εποχή του.

 

Μετά από 75 χρόνια, ο συγγραφέας Ρόμπερτ Κάνιγκελ θα γράψει ένα βιβλίο το οποίο κατά κύριο λόγο θα πραγματεύεται τη μοναδική φιλία του Ινδού μαθηματικού με τον Χάρντι. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κάνιγκελ: «Μιλάει για τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα σε δύο άνδρες και τον τρόπο με τον οποίο αυτό σχημάτισε τις ζωές τους. Όποιος έχει βιώσει μια έντονη φιλία, όποιος έχει νιώσει την οικειότητα και μετά τον αποχωρισμό, μπορεί να ταυτιστεί με την ιστορία αυτή. Οι δυο τους προέρχονταν από εντελώς διαφορετικούς κόσμους και παρόλ’ αυτά βρήκαν κοινή γλώσσα στα μαθηματικά. Κατάφεραν περισσότερα σε πέντε χρόνια δουλειάς απ’ ό,τι άλλοι καταφέρνουν σε χίλια χρόνια – είναι μια καταπληκτική ιστορία.».

 

Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο
Για τον ρόλο του ο Άιρονς, χρησιμοποίησε ως βάση μια ατάκα/περιγραφή του Χάρντι αναφορικά με τα χρόνια που πέρασε με τον Ραμανουτζάν ως «το μοναδικό ρομαντικό περιστατικό της ζωής του»

 

Πάνω σε αυτό το βιβλίο που τυχαία έπεσε στα χέρια του σκηνοθέτη Ματ Μπράουν και που τον μάγεψε η ιστορία, βασίζεται η εν λόγω ταινία. Έχοντας κερδίσει τον συγγραφέα αλλά και τους παραγωγούς Έντουαρντ Ρ. Πρέσμαν και Τζιμ Γιανγκ, ο Μπράουν ξεκίνησε την αναζήτηση του βασικού πρωταγωνιστή. Ο κλήρος έπεσε στον Ντεβ Πατέλ («Slumdog Millionaire», «The Secong Best Exotic Marigold Hotel») που δέχθηκε αμέσως.

 

Όσο για τις απαιτήσεις του ρόλου και την συνεργασία του με τον μεγάλο Τζέρεμι Άιρονς, εξομολογείται: « Μερικές φορές το να μην χρειάζεται να μιμηθείς συμπεριφορές ή κινήσεις που βλέπεις σε ένα βίντεο, σημαίνει μεγαλύτερη ελευθερία για έναν ηθοποιό. Και είχα την φοβερή βοήθεια του Τζέρεμι Άιρονς – η συνεργασία μαζί του είναι όνειρο για κάθε ηθοποιό και ήταν ό,τι περίμενα. Έχει καταπληκτική αίσθηση του χιούμορ και είναι φοβερά γενναιόδωρος, κάτι που έκανε εύκολο να χτίσουμε την σχέση μαθητή-δασκάλου. Είναι επίσης πολύ αφοσιωμένος στην δουλειά και το γύρισμα, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά – είναι πραγματικά καταπληκτικός».

 

Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο
Αυτό που βρήκα συναρπαστικό στο πρότζεκτ, είναι ότι δεν ήξερα τίποτα για την ιστορία ή τον Ραμανουτζάν, και βρήκα την εξερεύνηση του κόσμου των μαθηματικών φοβερά ενδιαφέρουσα. Συνειδητοποίησα ότι ένας κόσμος που σε μένα φαίνεται εντελώς στεγνός και αδιάφορος, μπορεί να μοιάζει γεμάτος πάθος και μυστήριο και δέος για κάποιους άλλους

 

Από την άλλη ο οσκαρικός Άιρονς, αναφέρει ότι: «Αυτό που βρήκα συναρπαστικό στο πρότζεκτ, είναι ότι δεν ήξερα τίποτα για την ιστορία ή τον Ραμανουτζάν, και βρήκα την εξερεύνηση του κόσμου των μαθηματικών φοβερά ενδιαφέρουσα. Συνειδητοποίησα ότι ένας κόσμος που σε μένα φαίνεται εντελώς στεγνός και αδιάφορος, μπορεί να μοιάζει γεμάτος πάθος και μυστήριο και δέος για κάποιους άλλους. Με προσέλκυσε επίσης η σχέση των δύο ηρώων: ο Χάρντι, ένας στερεοτυπικά εσωστρεφής και συγκρατημένος Άγγλος, παίρνει τον Ραμανουτζάν από μια ζωή γεμάτη χρώμα, ζέστη και συναίσθημα και τον φέρνει σε μια κρύα χώρα στο χείλος του πολέμου. Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι στον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζαν την ζωή, αλλά είχαν κοινό το πάθος τους για τα μαθηματικά. Τελικά, αυτό ήταν αρκετό για να δημιουργηθεί μια δυνατή φιλία».

 

Για τον  ρόλο του ο Άιρονς, χρησιμοποίησε ως βάση μια ατάκα/περιγραφή του Χάρντι αναφορικά με τα χρόνια που πέρασε με τον Ραμανουτζάν ως «το μοναδικό ρομαντικό περιστατικό της ζωής του». Ο ηθοποιός εξομολογείται ότι: «Είναι, βέβαια, μια δύσκολη σχέση να ορίσεις και να καταλάβεις σήμερα. Η δήλωση του Χάρντι έχει παρερμηνευθεί κατά τη γνώμη μου. Εμείς σήμερα θεωρούμε ότι η λέξη ρομαντικός συνδέεται με την ερωτική αγάπη αποκλειστικά, αλλά δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα. Η λέξη ρομαντικός μπορεί να αναφέρεται σε εκείνη την περίοδο στη ζωή σου όπου όλα μοιάζουν πιο ζωηρά και πιο χρωματιστά, και αυτό νομίζω ότι εννοούσε ο Χάρντι. Σίγουρα, πάντως, τα χρόνια κατά τα οποία συνεργάστηκε με τον Ραμανουτζάν ήταν η περίοδος στην οποία ήταν περισσότερο περήφανος για την δουλειά του και περισσότερο ευτυχισμένος».

 

Όλα αυτά ακούγονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και όπως και να το κάνουμε, οι πραγματικές ιστορίες πάντα έχουν ένα κλικ συμπάθειας παραπάνω στο ταινιόφιλο κοινό. Είδαμε και αγαπήσαμε τέτοιες τα τελευταία χρόνια που αναγνωρίστηκαν και πρωταγωνίστησαν στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά βραβεία ανά την υφήλιο. Για αυτό πιάστε θέσεις. Η ταινία κυκλοφορεί ήδη στις αίθουσες.

 

Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο
«Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο» καταγράφει πως μια ιδιοφυΐα μπορεί να ξεπεράσει το στενό πλαίσιο της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης και να αφήσει μυθικό υλικό για σκέψη και έρευνα για πολλές δεκαετίες

 

Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο

 

Ο Άνθρωπος που Γνώριζε το Άπειρο

 

Δείτε το trailer:

 

 

 

Info:

Ηνωμένο Βασίλειο, 2016.

Παραγωγή: Ματ Μπράουν, Τζον Κατζ, Εντουαρντ Ρ. Πρέσμαν, Σοφία Σοντερβάν, Τζο Τόμας, Τζιμ Γιάνγκ. Σκηνοθεσία: Ματ Μπράουν. Σενάριο: Ματ Μπράουν.

Φωτογραφία: Λάρι Σμιθ. Μοντάζ: Τζ Σι Μποντ.

Πρωταγωνιστούν: Τζέρεμι Άϊρονς, Ντεβ Πάτελ, Τόμπι Τζόουνς, Στίβεν Φράι, Τζέρεμι Νόρθαμ.

Διάρκεια: 108 λεπτά.

Διανομή: Odeon.