Το ντοκιμαντέρ «Exotica, Erotica, Etc.» στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το βραβευμένο εικαστικό φιλμ θα προβληθεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου

LIFOTEAM 3.11.2015 | 19:49

 

Το ντοκιμαντέρ «Exotica, Erotica, Etc.» στο Γαλλικό Ινστιτούτο

 

Το «Exotica, Erotica, Etc.» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ευαγγελίας Κρανιώτη. Ένα εικαστικό ντοκιμαντέρ για την ερωτική ζωή των Ελλήνων ναυτικών προβλήθηκε για πρώτη φορά στη Berlinale, αργότερα στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια απογειώθηκε κερδίζοντας το Emerging International Filmmaker Award στο καναδέζικο Hot Docs, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του κόσμου.

 

Το ντοκιμαντέρ «Exotica, Erotica, Etc.» στο Γαλλικό Ινστιτούτο

 

Εννέα χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο πρότζεκτ η  πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτης Για τις ανάγκες του μπάρκαρε 12 φορές πάνω σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες. Ως η μόνη γυναίκα πάνω σε τάνκερ, φορτηγά και κοντεϊνεράδικα, η Ευαγγελία Κρανιώτη διέπλευσε τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ταξίδεψε στον Ατλαντικό, στα Στενά του Μαγγελάνου και στον Ειρηνικό, από τον Παναμά ως τη Βαλτική, και από εκεί μέχρι τον Βόρειο Πόλο και την Ασία. Κατάφερε να ακολουθήσει Έλληνες ναυτικούς και παρακολούθησε τους φευγαλέους ή ισόβιους έρωτες που εμπνέει η μοναξιά της θάλασσας. Με τη βοήθεια του μοντέρ Γιώργου Λαμπρινού και του μοντέρ ήχου Ζερόμ Γκοντιέ, οι 450 ώρες κινηματογραφημένου υλικού της συνέθεσαν μια ταινία με εικαστική αξία και μουσική που στοιχειώνει σαν το τραγούδι των σειρήνων.

 

Το ντοκιμαντέρ «Exotica, Erotica, Etc.» στο Γαλλικό Ινστιτούτο

 

Η Ευαγγελία Κρανιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει και δουλεύει στην Γαλλία ως εικαστικός και φωτογράφος. Αυτή είναι η πρώτη της ταινία. 

 

Το Erotica Exotica Etc. της Ευαγγελίας Κρανιώτη θα προβληθεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Την ταινία θα παρουσιάσουν η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός τέχνης, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, και η σκηνοθέτιδα Ευαγγελία Κρανιώτη. Καλεσμένη από την Χιλή θα είναι και η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Sandy. 

 

 

 

Γαλλικό Ινστιτούτο [Σίνα 31, Αθήνα]