Ο Άνθρωπος του Νοέμβρη

Ένα σύγχρονο θρίλερ κατασκοπείας από τις 19/3 στους κινηματογράφους

LIFOTEAM 19.3.2015 | 10:10

Σκοτεινό, ρεαλιστικό και σύγχρονο, το νέο θρίλερ κατασκοπείας με τίτλο "Ο άνθρωπος του Νοέμβρη" έρχεται στις 19 Μαρτίου στους κινηματογράφους με ένα πραγματικά εξαιρετικό σενάριο που θα ανταμείψει όλους τους λάτρεις του είδους.

 

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μπιλ Γκρέιντζερ, «There Are No Spies», από την δημοφιλή σειρά βιβλίων November Man, η ταινία είναι το απόλυτο κυνήγι της γάτας με το ποντίκι, με φόντο τον κόσμο της διεθνούς κατασκοπίας.

Ο Πίτερ Ντέβερο (Πιρς Μπρόσναν), με κωδικό όνομα, 'The November Man', είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος και καλά εκπαιδευμένος πρώην πράκτορας της CIA που παρασύρεται από την ήσυχη συνταξιοδότηση του, εξαιτίας μιας πολύ προσωπικής αποστολής. Πρέπει να προστατεύσει την πολύτιμη μάρτυρα Άλις Φουρνιέ (Όλγκα Κιριλένκο) που θα μπορούσε να ξεσκεπάσει την αλήθεια πίσω από μια συνωμοσία δεκαετιών. Θα ανακαλύψει σύντομα πως η αποστολή του, τον έχει κάνει στόχο ενός παλιού του φίλου και προστατευόμενο της CIA, του Ντέιβιντ Μέισον (Λουκ Μπρέισι). Με τις υποψίες για την ύπαρξη ενός καρφιού στην υπηρεσία να μεγαλώνουν, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να εμπιστευθεί ο Ντέβερο, ούτε κανόνες ή σταθερές που να τον βοηθήσουν.

 

 

Όταν το 2008 πέρασε από το μυαλό της παραγωγού Μπο Σαντ Κλερ να κάνει ένα θρίλερ κατασκοπείας ήξερε ότι θα έπρεπε να έχει στα χέρια της ένα πραγματικά εξαιρετικό σενάριο για να μπορέσει να πείσει τον Πιρς Μπρόσναν να πρωταγωνιστήσει σε αυτό.


Ο Μπρόσναν είχε αφήσει εδώ και καιρό το σημάδι του στο κινηματογραφικό κοινό ενσαρκώνοντας τον απόλυτο «κατάσκοπο», τον γοητευτικό και σοφιστικέ James Bond σε τέσσερις ταινίες της σειράς 007. Συνεπώς, αυτό που χρειαζόταν ήταν να ερμηνεύσει ένα πιο σύγχρονο ρόλο, έναν κατάσκοπο της εποχή μας.


Ήταν ο εκτελεστικός παραγωγός Ντίνο Κόντε που πρότεινε τη σειρά βιβλίων November Man του αμερικανού συγγραφέα Μπιλ Γκρέιντζερ στην Σαντ Κλερ. Γραμμένα στα τέλη της δεκαετίας του '70 και μετά, τα δεκατρία βιβλία της σειράς έχουν στο επίκεντρο τους τον ισχυρό, σύνθετο και ενδιαφέρον Πίτερ Ντέβερο – έναν άνθρωπο που περιστοιχίζεται από χαρακτήρες που εκ περιτροπής αποτελούν τα καλύτερα και χειρότερα δείγματα της ανθρώπινης φύσης, και κινούνται σε έναν κόσμο διεφθαρμένης εξουσίας, απάτης, ανταλλαγμάτων και ιδιοτέλειας.


Το κυριότερο, το σκηνικό του «Ψυχρού Πολέμου» στα βιβλία του Γκρέιντζερ θα μπορούσε πειστικά να μεταφερθεί στο σήμερα ώστε να αντικατοπτρίζει την τρέχουσα παγκόσμια πολιτική κατάσταση.


Η Σαντ Κλερ αγόρασε τα δικαιώματα για το 7ο βιβλίο, There are no spies. Δεν ήταν μόνο ιδανικό για να παρουσιαστεί στη μεγάλη οθόνη, αλλά το κυριότερο ήταν ότι στο σημείο αυτό ο Ντέβερο, ήταν πλέον ώριμος και έμπειρος. Είχε πλέον αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία και θα χρειαζόταν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να μπει και πάλι στο παιχνίδι.

 

Χρειάστηκαν περίπου πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί το σενάριο και το επόμενο βήμα ήταν να βρεθεί ο σωστός σκηνοθέτης. Ο Μπρόσναν πρότεινε τον Ρότζερ Ντόναλντσον (The Bank Job, No Way Out, Thirteen Days), οποίος ήταν μία δημοφιλής επιλογή, και ιδιαίτερα γνωστός για τις ταινίες δράσης και τα πολιτικά θρίλερ που έχει σκηνοθετήσει. Ο ηθοποιός είχε εργαστεί και στο παρελθόν με τον Ντόναλντσον στην ταινία Dante's Peak.

 

 

Extra Tips

 

  • Αν και σύμφωνα με το σενάριο η ταινία ήταν να γυριστεί στο Βερολίνο, το υψηλό κόστος της κινηματογράφησης ανάγκασε τους παραγωγούς να εξετάσουν άλλες τοποθεσίες. Ο παραγωγός Σρίραμ Ντας επισκέφτηκε πολλές πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης. Η επίσκεψή του στο Βελιγράδι το 2012 ήταν μια αποκάλυψη.

 

  • Από την ταινία δεν λείπουν και οι έντονες σκηνές δράσης, συνεπώς οι κασκαντέρ και η ομάδα οπτικών εφέ είχαν πολλή δουλειά να κάνουν. Ο βραβευμένος υπεύθυνος συντονισμού κασκαντέρ Μαρκ Μότραμ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Πιρς σε τρεις ταινίες 007, τον ντουμπλάρισε σε αρκετές σκηνές. Μερικές σκηνές, όπως αυτές της καταδίωξης με τα αυτοκίνητα στα στενά δρομάκια του Βελιγραδίου, ήταν τόσο δύσκολες και απαιτούσαν τέτοια ακρίβεια, ώστε στην ομάδα του Μαρκ προστέθηκαν 30 Σέρβοι και Ρώσοι κασκαντέρ. 

 

Η ταινία θα βγει στις αίθουσες στις 19 Μαρτίου από την Tanweer.