Το λεωφορείο του νησιού

Avant – Premiere του ντοκιμαντέρ της Γερμανίδας σκηνοθέτιδος Sibylle Meder που ζει και εργάζεται στην Τήλο

LIFOTEAM 1.9.2014 | 15:14

 

Η Τήλος σήμερα: Μια μικρή νησιώτικη κοινωνία με μόλις 400 κατοίκους διαφόρων εθνικοτήτων – κι ένα λεωφορείο που συνδέει τόπους και ανθρώπους. Προσπαθώντας να ξεφύγει από το τραυματικό παρελθόν του και μετά από ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους, στη μικρή αυτή κοινωνία καταλήγει και ο 15χρονος Σαΐντ, ορφανός πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. Καθώς γνωρίζεται σιγά σιγά με τους κατοίκους του νησιού ο Σαΐντ ανακαλύπτει ότι δεν είναι ο μόνος που αναζητά στην Τήλο μια νέα εστία ζωής.

 

Οι επιβάτες που συναντά στο λεωφορείο του νησιού προέρχονται από διάφορες χώρες κι έχουν όλοι τους να πουν ιστορίες ξεριζωμού.

 

Τί είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε στο σπίτι μας; Ο τόπος στον οποίο καταλήγουμε να ζούμε ή οι άνθρωποι που συναντούμε στο ταξίδι μας;

 

Το λεωφορείο του νησιού» είναι ένα από τα εγχειρήματα που βρήκαν στα workshops του Story Doc την υποστήριξη που συνέβαλε σημαντικά στην πραγματοποίησή τους:

«Το να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για ένα μικρό ελληνικό νησί και μάλιστα το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ μιας Γερμανίδας σκηνοθέτιδος και μιας Σκωτσέζας παραγωγού αποτελεί μια μικρή πρόκληση για τα σημερινά δεδομένα στην ευρωπαϊκή σκηνή του ντοκιμαντέρ. Η συμμετοχή στα workshops του Story Doc το 2010 έδωσε μια γερή ώθηση στο «Λεωφορείο του νησιού». Τα εργαστήρια αυτά πρόσφεραν στην παραγωγό Lindsay Goodall και μένα για πρώτη φορά την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το εγχείρημά μας στο πλαίσιο ενός επαγγελματικού δικτύου, να κάνουμε νέες επαφές ή να καλλιεργήσουμε τις ήδη υπάρχουσες. Το Story Doc ενίσχυσε την πίστη μας ότι η ταινία μας μπορεί να βρει το κοινό της και χάρη και στην υποστήριξη του Goethe-Institut Athen, συνέβαλε άμεσα στο ότι τη μοιραζόμαστε τώρα με το κοινό. Ευχαριστούμε πολύ κι ευχόμαστε καλό ταξίδι με το ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ μας!» Sibylle Meder, σκηνοθέτις.

 

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στα Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.