"Boyhood" από τον Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

12 πραγματικά χρόνια με τους Ίθαν Χοκ, Πατρίτσια Αρκέτ και Έλαρ Κολτρέιν

LIFOTEAM 11.9.2014 | 10:10

2002: Το timelapse μίας ανθρώπινης ύπαρξης όπως το οραματίστηκε ο  Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ  ξεκινάει!  12 χρόνια μετά (από τις 11/9), η ταινία με τίτλο "Boyhood" που όλα αυτά τα χρόνια γυριζόταν σταδιακά, βρίσκει το δρόμο της στις μεγάλες οθόνες  παρουσιάζοντας τη βαθιά ανθρώπινη οικογενειακή ιστορία του Μέισον (Έλαρ Κολτρέιν), από την ηλικία των 6 έως την ηλικία των 18 καθώς μεγαλώνει με χωρισμένους γονείς (Ίθαν Χοκ και Πατρίτσια Αρκέτ)

 

164 κινηματογραφικά λεπτά με συγκλονιστικές ερμηνείες, καταπληκτικές εικόνες και δυνατά συναισθήματα είναι ο απόηχος μίας από τις πιο επιτυχημένες και μακροχρόνιες κινηματογραφικές συνεργασίες που μεταφέρει στις μεγάλες οθόνες μία ιστορία που γυρίστηκε αβίαστα, σε  πραγματικό χρόνο και που "ωρίμασε" μαζί με τους συντελεστές της. Χωρίς τα εφέ, το ειδικό μακιγιάζ, τα ανάλογα τεχνάσματα και την "fast forward" φιλοσοφία  της βιομηχανίας του Χόλιγουντ!

 

Και μόνο αυτό σαν στοιχείο αρκεί για να ξεχωρίσουμε το "Boyhood" από κάθε άλλη κινηματογραφική προσπάθεια των τελευταίων χρόνων, ωστόσο η ταινία έχει και στην ουσία να μας προσφέρει πολλά.

 

Το Boyhood είναι  μία κάψουλα στο χρόνο που "παγιδεύει" με ένα μοναδικά νοσταλγικό τρόπο την παιδική ηλικία και  το παιχνίδι της ενηλικίωσης , την πατρότητα, και τις δύσκολες οικογενειακές σχέσεις. Όλα αυτά ενώ παρακολουθούμε τον Μέισον να μεγαλώνει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας από το παχουλό παιδάκι του νηπιαγωγείου, σε ένα μπερδεμένο και μελαγχολικό έφηβο και τέλος σε ένα νεαρό αγόρι στο δρόμο του προς το Κολέγιο.  Να μεγαλώνει παρέα με την ενοχλητική μεγάλη του αδερφή (που υποδύεται η ίδια η κόρη του σκηνοθέτη Λορελάι Λινκλέιτερ), "μακριά" από τον πατέρα του Ίθαν Χοκ, σαν παιδί διαζευγμένων γονιών.

 

Μπορεί σε κάποιους τα στοιχεία αυτά να μοιάζουν συνηθισμένα και ίσως πολυχρησιμοποιημένα, το αποτέλεσμα όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση αναμενόμενο, αφού ο Ρίτσαρντ  Λινκλέιτερ  ξέρει πώς να μεταμορφώνει τις απλές καθημερινές ανθρώπινες ιστορίες σε ένα χείμαρρο συναισθημάτων και νοημάτων που καθηλώνει τους θεατές. Απλά θυμηθείτε την τριλογία του "Before.." που επίσης ήταν αποτέλεσμα μίας εκπληκτικής συνεργασίας με τον Ίθαν Χοκ και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα.

 

Μέχρι τότε, απολαύστε ένα μικρό δείγμα από την πιο αναμενόμενη και πολυσυζητημένη ταινία των τελευταίων χρόνων και ετοιμαστείτε για το μεγάλο ραντεβού στις κινηματογραφικές οθόνες.

 

 

Στους Κινηματογράφους από 11 Σεπτεμβρίου