"Xenia" του Πάνου Χ. Κούτρα

Μαζί θα πάνε μακριά, από 2/10 στους κινηματογράφους

LIFOTEAM 22.8.2014 | 12:33

"Xenia" του Πάνου Χ. Κούτρα
 

4 χρόνια μετά την Στρέλλα ο Πάνος Κούτρας επιστρέφει με την 4η μεγάλου μήκους ταινία του που για μία ακόμα φορά έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές εντός και εκτός συνόρων. Το Xenia είναι το νέο αριστούργημα ενός ταλαντούχου δημιουργού  με το χρωματιστό χιούμορ, το παιδικό όνειρο και τον εφιάλτη ενός τρένου φαντάσματος εκτός ελέγχου, που θυμίζει τη χώρα του σήμερα (Liberation), να γίνονται το όχημα ενός παραμυθιού.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο τον σκηνοθέτη, οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας θα μπορούσαν να είναι ήρωες ενός παραμυθιού, από αυτά που διηγούνται ιστορίες για παιδιά που χάνονται στο δάσος αναζητώντας καταφύγιο ή που προσπαθούν να μεγαλώσουν μόνα σε ένα κόσμο εχθρικό και άδικο, όπου οι «μεγάλοι», πριν τα εγκαταλείψουν, τα έχουν ήδη απαρνηθεί. Μόνο που το «παραμύθι» του Ντάνυ και του Οδυσσέα είναι πραγματικό.

 

Μετά τον θάνατο της μητέρας τους, δύο αδέλφια, ο Ντάνυ και ο Οδυσσέας, 16 και 18 ετών αντίστοιχα, ταξιδεύουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να εντοπίσουν τον πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε πριν χρόνια. Σκοπός τους να εξασφαλίσουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά και τη συμμετοχή του ταλαντούχου Οδυσσέα σε έναν διαγωνισμό τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη. Στην πορεία, θα αντιμετωπίσουν εχθρούς και φίλους, θα  κυνηγήσουν μια καλύτερη ζωή και θα ενηλικιωθούν χωρίς ποτέ να παραιτηθούν από το δικαίωμα να ονειρεύονται.

 

Είπαν για την ταινία:

- To "Xenia" είναι σκέτο ποίημα. - Le Figaro

- Kαι οι δύο (πρωταγωνιστές) «κρατούν» την οθόνη με αφοπλιστική ευκολία. – Variety

 - Χαρούμενο, ηλιόλουστο, δυνατό. – Libération

 

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Πάνος Χ. Κούτρας Σενάριο: Πάνος Χ. ΚούτραςΠαναγιώτης Ευαγγελίδης Διεύθυνση Φωτογραφίας: Hélène Louvart, Σίμος Σαρκετζής Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Πηνελόπη Βαλτή Κοστούμια:Βασίλης Μπαρμπαρίγος Ήχος: Fabrice Osinski Μοντάζ: Γιώργος Λαμπρινός Μουσική: Delaney BlueΠρωταγωνιστούν: Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, Ρομάνα Λόμπατς, Άγγελος Παπαδημητρίου , Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

 

 

Έναρξη προβολών: 2 Οκτωβρίου  από τη Feelgood