Αυλαία για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων aniμasyros 6.0

Οι ταινίες που ξεχώρισαν, βραβεύθηκαν χθες στην Ερμούπολη της Σύρου

LIFOTEAM 30.9.2013 | 15:04

 

Αυλαία για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων aniμasyros 6.0

 

Η Ερμούπολη της Σύρου υποδέχθηκε για μια ακόμη χρονιά περισσότερους από 2.000 ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό που παρακολούθησαν φέτος τις ταινίες και τις παράλληλες δράσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων αniμasyros. Για έκτη συνεχόμενη φορά στο Θέατρο Απόλλων, θεατές όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν πάνω από 140 ταινίες animation από όλο τον κόσμο που εκπροσωπούν όλες τις σύγχρονες τάσεις της τέχνης της εμψύχωσης.

 

Το Φεστιβάλ έριξε αυλαία χθες, με την απονομή των βραβείων της φετινής διοργάνωσης. Ανάμεσά στις ταινίες που προβλήθηκαν από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, κοινό και κριτική επιτροπή ξεχώρισαν την ισπανική ταινία Sangre de Unicornio του Alberto Vasquez που τιμήθηκε με το Μέγα Βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, «για τη φρέσκια και ξεχωριστή οπτικοακουστική γλώσσα που συνδυάζει μια προκλητική αλλά αστεία τελικά αφήγηση. Για τη δημιουργία ενός νέου μύθου που μας κάνει να ξαναφανταστούμε την γέννηση της ανθρωπότητας».

 

Ειδική μνεία της Κριτικής Επιτροπής για το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα δόθηκε στην ταινία Boles της Spela Cadez από τη Σλοβενία. Η ιστορία του μοναχικού συγγραφέα που βλέπει τη ζωή του να ταράζεται από την αναπάντεχη επίσκεψη της γειτόνισσάς του, Τερέζας, μιας μεσήλικης πόρνης, τιμήθηκε «για την καθαρότητα και τη δύναμη της αφήγησης και για την μεγαλειώδη χρήση της τεχνικής της κούκλας στο animation».

 

Αυλαία για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων aniμasyros 6.0
Boles

 

Στο Φοιτητικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, το Μέγα Βραβείο δόθηκε στην ταινία Reality 2.0 του Victor Orozco Ramirez από τη Γερμανία και το Μεξικό. Η ταινία τιμήθηκε «γιατί κατάφερε να δείξει με έναν διαφορετικό τρόπο τι μπορεί να πετύχει ένα ντοκιμαντέρ animation, απεικονίζοντας ένα προσωπικό πολιτισμικό σοκ και μια βίαιη κοινωνική πραγματικότητα με μινιμαλιστικό αλλά αποτελεσματικό τρόπο».

 

Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής για το Φοιτητικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα δόθηκε στην ταινία Kuhina του Joni Mannisto από την Φινλανδία, που «κατάφερε να μας κάνει να ανακαλύψουμε περισσότερα για τον περίπλοκο κόσμο των εντόμων, χρησιμοποιώντας αιχμηρό χιούμορ ακριβές animation και καταπληκτικό σχεδιασμό ήχου».

 

Ειδική Μνεία σε Ελληνική Ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος έλαβε η Αποδημία της Κατερίνας Αθανασοπούλου, «για τον καλλιτεχνικό τρόπο χρήσης του τρισδιάστατου animation, με σκοπό να υποστηρίξει μια λυρική οπτική ενός κοινωνικό πολιτικού θέματος».

 

Αυλαία για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων aniμasyros 6.0
Αποδημία

 

Τέλος, ειδική Μνεία σε Ελληνική Ταινία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος έλαβε η ταινία της Ελένης Τωμαδάκη Γιατί απλά δε με βλέπεις;, για τον τολμηρό τρόπο που αφηγήθηκε μια απλή και παναθρώπινη ιστορία, μέσα από μια πειραματική οπτικοακουστική γλώσσα.