Γουέντγουορθ Μίλερ: "Είμαι γκέι"

Χωρίς φωνές και παρατράγουδα. Με μια δήλωση απλή, σαφή και ολίγον κοφτερή

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 23.8.2013 | 12:05


 

Χωρίς φωνές και παρατράγουδα. Με μια δήλωση απλή, σαφή και ολίγον κοφτερή.

 

 

"Thank you for your kind invitation. As someone who has enjoyed visiting Russia in the past and can also claim a degree of Russian ancestry, it would make me happy to say yes. However, as a gay man, I must decline. The situation is in no way acceptable. I cannot in good conscience participate in a celebratory occasion hosted by a country where people like myself are being systematically denied their basic right to live and love openly."

 

 

Ποιος θα περίμενε πως μια πρόσκληση που έγινε στον Γουέντγουορθ Μίλερ από το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αγίας Πετρούπολης θα γινόταν αφορμή για να δηλώσει ο ηθοποιός την σεξουαλική του ταυτότητα.

Διαμαρτυρόμενος για τους ομοφοβικούς νόμους της Ρωσίας ο πρωταγωνιστής του «Prison Break» και πιο πρόσφατα σεναριογράφος του «Stoker» αρνήθηκε να ταξιδέψει σε μια χώρα που τιμά τους καλεσμένους ενός Φεστιβάλ αλλά νομοθετεί κατά των προσωπικών τους ελευθεριών."Αν θέλω να έχω την συνείδησή μου καθαρή δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια εορταστική εκδήλωση που διοργανώνει μια χώρα η οποία αρνείται σε ανθρώπους το βασικό τους δικαίωμα: να ζουν και να αγαπούν ελεύθερα".

Μπράβο για το θάρρος του. Και κρίμα που η σεξουαλική προτίμηση κάποιου αποτέλεσε είδηση.

 

 

Παρεμπιπτόντως η "Monde" είχε χθες ένα ρεπορτάζ το οποίο κατέγραφε τον φανερό δισταγμό (για να μην πούμε άρνηση) των κινηματογραφικών παραγωγών σχετικά με τους γκέι ήρωες στις ταινίες. "Από τις 101 ταινίες που βγήκαν στις αίθουσες το 2012 από τα έξι μεγάλα στούντιο του Hollywood, διακρίναμε μόλις δεκατέσσερις χαρακτήρες που προσδιορίζονται ως γκέι, λεσβίες ή αμφιφυλόφιλοι. Και από αυτούς μόνο τέσσερις είχαν σημαντικό ρόλο στην πλοκή".

 

"Skyfall"

 

Χειρότερη όλων αποδεικνύεται η Fox (του Ρούπερτ Μέρντοχ) η οποία δεν συμπεριέλαβε κανέναν γκέι ήρωα στις ταινίες του 2012. Η Sony, από την άλλη, διασκέδασε λίγο τις εντυπώσεις στο "Skyfall" αφού ο Χαβιέ Μπαρδέμ στο ρόλο του κακού Σίλβα δίνει ένα γκέι τόνο όταν προσπαθεί να αποπλανήσει τον Τζέιμς Μποντ.

 

 

"Cloud Atlas"

 

Τελικά η Warner είναι αυτή που προσφέρει τον πιο ενδιαφέροντα χαρακτήρα, στην ταινία "Cloud Atlas". Εκεί ο Μπεν Γουίσοου υποδύεται έναν βασανισμένο συνθέτη στην Αγγλία της εποχής του Όσκαρ Γουάιλντ. Οι συνθήκες τον αναγκάζουν να ζήσει χώρια από τον φίλο του και να επικοινωνεί μαζί του στέλνοντάς του γράμματα ως το τέλος...

Τα στοιχεία που ανέφερε η γαλλική εφημερίδα είναι αποτέλεσμα έρευνας της οργάνωσης GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) και χωρίς αμφιβολία φανερώνουν πως «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να διανύσουμε".

 

 

*****