Η πιο σκοτεινή ώρα (The Darkest Hour, 2017) ***

Blu-ray, DVD

Σκηνοθεσία: Τζο Ράιτ

Παίζουν: Γκάρι Όλντμαν, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Μπεν Μέντελσον, Λίλι Τζέιμς

 

Μετά την ατυχέστατη περιπέτεια του στη Χώρα του Ποτέ με το «Pan», ο Τζο Ράιτ της «Εξιλέωσης» επανακάμπτει σκηνοθετικά με το πορτρέτο μίας από τις σημαντικότερες φιγούρες του 20ού αιώνα, του Ουίνστον Τσόρτσιλ.


Πρόκειται για δράμα εσωτερικών χώρων, καμωμένο έτσι ώστε να μπορεί να διαβαστεί ως τοποθέτηση τόσο υπέρ όσο και κατά του Brexit, περήφανο για τη βρετανικότητά του −παρουσιάζει την πολιτική απόφαση ως προϊόν τριών πόλων, του πρωθυπουργού, του βασιλέως και λαού−, που λειτουργεί κυρίως ως πρωταγωνιστικό όχημα για τον Γκάρι Όλντμαν, ο οποίος, αναμενόμενα, απέσπασε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του.

 

 

"Η Πιο Σκοτεινή Ώρα" (Darkest Hour)

 

Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί (Insidious: The Last Key, 2018) **1/2

Βlu-Ray, DVD

Σκηνοθεσία: Άνταμ Ρομπιτέλ

Παίζουν: Λιν Σέι, Λι Γουάνελ, Άνγκους Σάμπσον, Σπένσερ Λοκ

 

Αν δεχτούμε τον κανόνα της αντίστροφης σχέσης ποιότητας και ποσότητας σε ένα franchise τρόμου, δηλαδή ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των σίκουελ τόσο αυτά χειροτερεύουν, η τέταρτη ταινία της σειράς «Insidious» φαντάζει ως μια παραδοξότητα, καθώς είναι καλύτερη από τις δύο προηγούμενες συνέχειες.


Με υπομονετικό χτίσιμο της ατμόσφαιρας, μια ιστορία προσανατολισμένη στο ανθρώπινο δράμα και μια ωραία ανατροπή περίπου στη μέση, το «Τελευταίο Κλειδί» στέκει λίγο πάνω από τον μέσο όρο της mainstream τρομοπαραγωγής. Χάνει καύσιμα στο τελευταίο εικοσάλεπτο με μια αμήχανη σκηνή μονομαχίας και μια ολοκληρωτική παράδοση στους κανόνες και στους περιορισμούς ενός κινηματογραφικού σίριαλ, σε γενικές γραμμές όμως συνιστά μια ευχάριστη έκπληξη.

 

 

Παγιδευμένη Ψυχή: Το Τελευταίο Κλειδί (Insidious: The Last Key, 2018)

 

Φορτίο (Cargo, 2017) **

Netflix

Σκηνοθεσία : Γιολάντα Ράμκε, Μπεν Χάουλινγκ

Παίζουν: Μάρτιν Φρίμαν, Σιμόν Λάντερς, Ντέιβιντ Γκάλπιλ, Κάρεν Πιστόριους

 

Τόσο πολλές μετα-αποκαλυπτικές ταινίες έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, που είναι ξεκάθαρο πως κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά στον κόσμο μας. Το «Cargo», που ξεκίνησε πρόσφατα να προβάλλεται από την πλατφόρμα του Netflix, είναι μία από αυτές τις ταινίες.


Περισσότερο δράμα γονεϊκής αγωνίας πάρα ταινία τρόμου με ζόμπι, το φιλμ διαφοροποιείται από τον τυπικό εκπρόσωπο του υπο-είδους κυρίως λόγω τοποθεσίας, καθώς εκτυλίσσεται στο αυστραλιανό τοπίο.

 

Στο ρόλο του πατέρα που αγωνίζεται να εξασφαλίσει το μέλλον της ενός έτους κόρη του, ο κωμικός Μάρτιν Φρίμαν («The Hobbit», «Sherlock», «Love Actually») δίνει μια έκτακτη, συγκροτημένη δραματική ερμηνεία. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να βρει ανάλογους ρόλους, αλλά σε καλύτερες ταινίες.

 

Cargo

Μετροπόλιταν (Metropolitan, 1990) ***1/2

Blu-ray

Σκηνοθεσία: Γουίτ Στίλμαν

Παίζουν: Κρις Άιγκεμαν, Καρολίν Φαρίνα, Τέιλορ Νίκολς, Έντουαρντ Κλέμεντς

 

Γόνοι μεγαλοαστικών οικογενειών συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα σε διαμέρισμα στο Μανχάταν για να συζητήσουν για την τέχνη, την κοινωνία και τις σχέσεις. Νεαρός κατώτερης τάξης διεισδύει ανάμεσά τους, παριστάνοντας πως είναι ένας από αυτούς, και δίνει την ευκαιρία στον Γουίτ Στίλμαν να εξετάσει περιπαικτικά αλλά ταυτόχρονα και αγαπητικά την μπουρζουαζία, φέρνοντας την προσέγγισή του σε αντίθεση με την οξύτητα εκείνης του Μπουνιουέλ ή του Σαμπρόλ.


Με όπλο του τους κοφτερούς διαλόγους, ο Γουίτ Στίλμαν έχει διανύσει μέσα στα χρόνια μια διακριτική πορεία στον χώρο του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά με ταινίες όπως το «Last days οf disco» ή το προπέρσινο «Love and Friendship». Χάρη στο βρετανικό δισκάκι της καλής μας Criterion, μπορούμε να απολαύσουμε το ντεμπούτο του σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

 

 

Μετροπόλιταν (Metropolitan, 1990)

 

 

 

Οδηγός Σινεμά