1968 (2018) ***

DVD

Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης

Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Μανώλης Μαυροματάκης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Βασιλική Τρουφάκου

 

Με άξονα τον νικηφόρο αγώνα της μπασκετικής ΑΕΚ στον τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1968, ο Τάσος Μπουλμέτης φτιάχνει ένα υβρίδιο μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ όπου αναδεικνύει την πολύπλευρη σημασία αυτού του αθλητικού γεγονότος, φροντίζοντας όμως και να το τοποθετήσει στις σωστές του διαστάσεις σε σχέση με κοσμοϊστορικά γεγονότα της ίδιας περιόδου.

 

Είναι, ασφαλώς, φίλαθλο, αλλά ποτέ οπαδικό, γίνεται απρόσμενα συγκινητικό σε σημεία και, μολονότι σήκωνε λίγο συμμάζεμα στην αφήγηση, στο σύνολό του αποτελεί κάτι εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας. Μια καλή ελληνική ταινία μεγάλου κοινού.

 

 

1968 (2018) Official Trailer - H νέα ταινία του Τάσου Μπουλμέτη

 

Ο διπλός εραστής (L' amant double, 2017) *1/2

DVD

Σκηνοθεσία: Φρανσουά Οζόν

Παίζουν: Μαρίν Βακθ, Ζερεμί Ρενιέ, Ζακλίν Μπισέ, Ντομινίκ Ρειμόν

 

Νεαρή γυναίκα ξεκινά ψυχανάλυση, συνάπτει ερωτική σχέση με τον ψυχοθεραπευτή της και ανακαλύπτει σταδιακά τα σκοτεινά μυστικά του.


Δυϊσμός, σεξουαλική καταπίεση, μυστικά, καθρέφτες, kinky σεξ. Σκεφτείτε τι ωραίο κινηματογραφικό γεύμα θα μας σέρβιρε με αυτά τα υλικά ο Μπράιαν ντε Πάλμα. Σε αντίθεση με τον τελευταίο, που θα προσέγγιζε το σενάριο παιχνιδιάρικα, ο Οζόν παίρνει τα πράγματα πολύ στα σοβαρά με αποτέλεσμα, όταν η πλοκή αρχίζει να ξεφεύγει, το φιλμ του να κατρακυλά.


Κρατάς μέρος της ψυχοσεξουαλικής εικονογραφίας, κρατάς και τις μελοδραματικές μελωδίες του Φιλίπ Ραμπί που αναβαθμίζουν κάπως το θέαμα, δυστυχώς όμως ο «Διπλός Εραστής» είναι μία από τις χειρότερες στιγμές του Γάλλου σκηνοθέτη.

 

 

Ο διπλός εραστής (L' amant double, 2017)

 

Ημερολόγιο Φόνων (The Limehouse Golem, 2016) **

DVD

Σκηνοθεσία: Χουάν Κάρλος Μεντίνα

Παίζουν: Μπιλ Νάι, Ολίβια Κουκ, Μαρία Βαλβέρδε, Nτάγκλας Μπουθ

 

To «Ημερολόγιο Φόνων», όπου επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιαρντ αναζητά σίριαλ κίλερ, έρχεται για να ξεγελάσει κάπως την πείνα όσων ορέγονται σινεματικό τρόμο στο βικτοριανό Λονδίνο, όπως ο υπογράφων, τα καταφέρνει όμως κυρίως σε επίπεδο καλλιτεχνικής διεύθυνσης.


Θεματικά έχει μια σειρά από ιδέες που δεν αναπτύσσονται ποτέ, ενώ το αστυνομικό του μυστήριο δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετο ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο στις περίπου δύο ώρες που διαρκεί.


Έχει λίγο αιματάκι παραπάνω προς τέρψη των φαν, έχει και τον Μπιλ Νάι («Love Actually», «About Time») που πασχίζει με διακριτικότητα να δώσει την αίσθηση ενός προσωπικού κατεπείγοντος στην αναζήτηση του επιθεωρητή, αλλά δεν τον βοηθά καθόλου το σενάριο, το οποίο δεν δικαιολογεί επαρκώς το υπαρξιακό Βατερλό του φινάλε.

 

 

The Limehouse Golem / Ημερολόγιο Φόνων

 

Όνειρα (Dreams,1990) ****1/2

Blu-ray

Σκηνοθεσία: Ακίρα Κουροσάβα

Παίζουν: Ακίρα Τεράο, Μίκο Χαράντα, Μάρτιν Σκορσέζε, Μιτσούκο Μπέσο

 

Έχουμε πολλές ταινίες με ονειρική αφήγηση, έχουμε δει καταπληκτικές ονειρικές σεκάνς στο παρελθόν, όπως στο χιτσκοκικό «Spellbound» (1945) διά χειρός Νταλί, στον ντισνεϊκό «Ντάμπο» (1941) με τους ροζ ελέφαντες ή στις «Άγριες Φράουλες» (1957) του Μπέργκμαν, οι ταινίες όμως που πραγματεύονται ευθέως το ζήτημα των ονείρων είναι λιγότερες απ' όσες θα περίμενε κανείς. Περίεργο, αν αναλογιστείς πως περνάμε το 1/3 της ζωής μας κοιμώμενοι, άρα πλάθοντας όνειρα. Τα «Όνειρα» του Κουροσάβα είναι μία από αυτές τις ταινίες.


O Koυροσάβα χρησιμοποιεί ως αφετηρία οκτώ όνειρα που είχε δει κατά καιρούς για να ζωγραφίσει στο πανί ένα κινηματογραφικό τοπίο ζωηρόχρωμο, όπου τα παραμύθια συναντούν τους εφιάλτες, όπου αγωνίες οικείες, όπως η θρησκευτική ενοχή, ο φόβος του χρόνου που περνά ή η αίσθηση μιας επικείμενης καταστροφής, αναδύονται από το υποσυνείδητο και παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από μια σειρά σουρεαλιστικών γεγονότων.


Πρόκειται για σινεμά που θρέφει το μάτι, την ψυχή και το σώμα. Και, χάρη στο βρετανικό δισκάκι της Criterion, μπορούμε, επιτέλους, να το απολαύσουμε σε άριστη ποιότητα εικόνας και ήχου.

 

 

 Akira Kurosawa's Dreams 

 

 

Οδηγός Σινεμά