Αφιέρωμα στις «Σκοτεινές Πόλεις» του ελληνικού κινηματογράφου στο Άστορ

Τέσσερις ακόμα δυσεύρετες ταινίες της ελληνικής παραγωγής έρχονται στο αφιέρωμα «Χαμένη Λεωφόρος»

The LiFO team, 2.4.2018 | 11:27

Ο κινηματογράφος Άστορ συνεχίζει το αφιέρωμα σε παρεξηγημένες και δυσεύρετες ταινίες της ελληνικής παραγωγής με την ενότητα «Σκοτεινές Πόλεις» που θα διαρκέσει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 30 Μαρτίου μέχρι την Μεγάλη Δευτέρα.

 

Την πρώτη ημέρα του αφιερώματος θα προβληθεί το «Ράδιο Μόσχα» του Νίκου Τριανταφυλλίδη ενώ στις 2 Απριλίου θα παιχτούν οι ταινίες «Μπλόκο» του Άδωνι Κύρου, «Ληστεία στην Αθήνα» του Βαγγέλη Σερντάρη και «Κλειστή Στροφή» του Νίκου Γραμματικού.

  

Αφιέρωμα στις «Σκοτεινές Πόλεις» του ελληνικού κινηματογράφου στο Άστορ
Το Μπλόκο

 

Την ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη θα προλογίσει ο Γιάννης Χαριτίδης (σκηνοθέτης της μικρού μήκους Καουμπόης – υποψήφια για το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2018).

 

Για τις ταινίες της Μ. Δευτέρας θα μιλήσουν οι Θέλγια Πετράκη (σκηνοθέτης της μικρού μήκους Η Χέλγκα είναι στο Λουντ – φεστιβάλ Κλερμόν Φεράν 2017 και υποψήφια για το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2017) και Χάρης Βαφειάδης (σκηνοθέτης της μικρού μήκους 13 1/2 – 2ο βραβείο καλύτερης ταινίας φεστιβάλ Δράμας 2010).

 

Οι ταινίες

Ράδιο Μόσχα του Νίκου Τριανταφυλλίδη (1996)

Αφιέρωμα στις «Σκοτεινές Πόλεις» του ελληνικού κινηματογράφου στο Άστορ
Ράδιο Μόσχα

 

Παίζουν οι: Βασίλης Τριανταφυλλίδης, Svetlana Pancratova, Δημήτρης Αθανίτης, Meredith Davis, Blaine Reininger, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Γκουσγκούνης κ.α

 

Σε ένα καμπαρέ συγκεντρώνεται μια ποικιλία ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ξεμείνει εκεί, αποτελώντας ξεπεσμένα σύμβολα αλλοτινών εποχών. Αστέρι του μαγαζιού είναι μια στριπτιζέζ από τη Ρωσία, η Σόνια που περιμένει τον αγαπημένο της, ο οποίος περιοδεύει με την ορχήστρα του Κόκκινου Στρατού. Περιμένοντάς τον θα πρέπει να υποστεί, όχι μόνο τις σεξουαλικές διαθέσεις και ορέξεις του αφεντικού της, αλλά και τον έρωτα που απευθύνουν στο πρόσωπό της, ένας ξεπεσμένος διπλωμάτης και ένας αποτυχημένος βιολιστής.

 

 

Μπλόκο του Άδωνη Κύρου (1965)

Αφιέρωμα στις «Σκοτεινές Πόλεις» του ελληνικού κινηματογράφου στο Άστορ
Στη σπάνια ταινία «Το Μπλόκο» (1964) του 'Αδωνι Κύρου η ιστορία αναφέρεται στο μπλόκο της Κοκκινιάς.

Αφιέρωμα στις «Σκοτεινές Πόλεις» του ελληνικού κινηματογράφου στο Άστορ

 

Παίζουν οι: Κώστας Καζάκος, Μάνος Κατράκης, Κώστας Μπακοδήμος, Αλεξάνδρα Λαδικού, Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου, Ζωρζ Σαρρή κ.α.

 

Στη σπάνια ταινία «Το Μπλόκο» (1964) του 'Αδωνι Κύρου η ιστορία αναφέρεται στο μπλόκο της Κοκκινιάς όπου 78 αγωνιστές της Αντίστασης εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς με τη συνεργασία των Ταγμάτων Ασφαλείας και ομάδας κουκουλοφόρων καταδοτών.

 

Οι Γερμανοί κατακτητές στήνουν ενέδρα σε μια συνοικία του Πειραιά και συλλαμβάνουν ένα μαυραγορίτη την ώρα που διασκεδάζει σε κάποιο γλέντι. Ένας δωσίλογος τον αναγκάζει να φορέσει μια μαύρη κουκούλα και να υποδείξει τους αντιστασιακούς που γνωρίζει.

 

 

Ληστεία στην Αθήνα του Βαγγέλη Σερντάρη (1969)

Αφιέρωμα στις «Σκοτεινές Πόλεις» του ελληνικού κινηματογράφου στο Άστορ
Ληστεία στην Αθήνα

 

Παίζουν οι: Ανέστης Βλάχος, Χρήστος Τσάγκας, Γιώργος Καλατζής, Δώρα Σιτζάνη, Θόδωρος Έξαρχος κ.α.

 

Τρεις νέοι ληστεύουν το χρηματοκιβώτιο του κτηματομεσίτη Θωμά Χρηστίδη, του οποίου το γραφείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Ο πρώτος, ο Ντίνος, είναι υπάλληλος του Χρηστίδη, ο μικρός αδελφός του, ο Σταύρος, δουλεύει σαν πλασιέ βιβλίων κι ο φίλος τους, ο Μιχάλης, είναι οδηγός πειρατικού ταξί.

 

Η ληστεία πραγματοποιείται και η επιτυχία δημιουργεί ευφορία και ενθουσιασμό. Ακολούθως όμως, ο Σταύρος συλλαμβάνεται από την αστυνομία και μέσα στον πανικό του, πηδάει από το παράθυρο, ενώ και οι συνεργάτες του πολύ σύντομα θα βρεθούν σε κλοιό. (Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά σε ειδικά αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια.)

 

 

Κλειστή Στροφή του Νίκου Γραμματικού (1991)

Παίζουν οι: Μηνάς Χατζησάββας, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Νινιός, Γιώργος Μωρογιάννης κ.α.

 

Ο Ανδρέας είναι κλέφτης αυτοκινήτων, τύπος κλειστός και χωρίς φίλους. Οι μόνες του επαφές είναι με μια πόρνη, η οποία περιστασιακά τον βοηθά στις κλοπές του, και με έναν παλιό συγκρατούμενό του, παραιτημένο απ’ τη ζωή. Μια μέρα συναντά την Ισμήνη, η οποία μπαίνει στη ζωή του εντελώς απρόσμενα και κάτω από παράξενες συνθήκες. Σύντομα αναπτύσσεται μεταξύ τους μια ερωτική σχέση, με άνισους όρους.

 

Πρόγραμμα

Παρασκευή 30 Μαρτίου

Παρουσίαση: Γιάννης Χαριτίδης

00.30 Ράδιο Μόσχα του Νίκου Τριανταφυλλίδη

Θα ακολουθήσει dj set από τους Θεοδόση Μίχο (popaganda/BEST 92.6) & Felizol

 

Μ. Δευτέρα 2 Απριλίου

Παρουσίαση: Θέλγια Πετράκη & Χάρης Βαφειάδης

19:00 Μπλόκο του Άδωνι Κύρου

20:30 Ληστεία στην Αθήνα του Βαγγέλη Σερντάρη

22:15 Κλειστή Στροφή του Νίκου Γραμματικού

 

 

Info

Κινηματογράφος Άστορ

Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή, ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή | 8 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο

Οδηγός Σινεμά