Το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς πραγματοποιήθηκε στο Παρκ Σίτι, το ορεινό θέρετρο της Γιούτα, από τις 18 έως τις 28 Ιανουαρίου.

 

Ο αμερικανικός φεστιβαλικός κινηματογραφικός θεσμός προσέλκυσε και φέτος κινηματογραφιστές από όλη την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο για να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους σε μια διοργάνωση που κατά παράδοση συστήνει μερικές από τις καλύτερες ανεξάρτητες ταινίες της κάθε χρονιάς, οι οποίες κάνουν την πρεμιέρα τους εκεί για να συνεχίσουν την πορεία τους στα υπόλοιπα φεστιβάλ και τις αίθουσες του πλανήτη και να φτάσουν ακόμα και στα Όσκαρ.

 

Μια από τις λίγες ταινίες της φετινής σοδειάς που ξεχώρισε επειδή, σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια κοινού και κριτικών, πραγματικά τρόμαξε όσους παραβρέθηκαν στη μεταμεσονύχτια πρώτη προβολή της ήταν το «Hereditary». Την ταινία έχει αναλάβει να διανείμει στις ΗΠΑ η Α24, μια μικρή εταιρεία με πολύ προσεκτικές επιλογές που, μεταξύ άλλων, έχει διανείμει τις δύο τελευταίες ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου στην Αμερική.

 

Με πρωταγωνίστρια την Τόνι Κολέτ της «Έκτης Αίσθησης» στον ρόλο μιας γυναίκας που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους οικογενειακούς της δαίμονες -κυριολεκτικά και μεταφορικά-, η ταινία που αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του άγνωστου Άρι Άστερ, χαρακτηρίστηκε ως «ο Εξορκιστής της νέας γενιάς» από το Time Out και ως «η πιο συναρπαστική ταινία της διοργάνωσης» από το Variety.

 

Με ημερομηνία διανομής της στις ΗΠΑ την 8η Ιουνίου 2018, θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά. Μέχρι τότε παίρνουμε μια γεύση «καθαρού ψυχολογικού τρόμου» στο πρώτο τρέιλερ που μόλις κυκλοφόρησε:

 

 
Οδηγός Σινεμά