Από τις badass δύτριες της Ιαπωνίας στο ελληνικό hip hop της δεκαετίας του ’90

To Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας φέρνει δεκάδες ταινίες απ’ όλο τον κόσμο στον κινηματογράφο Άστορ

The LiFO team, 20.11.2017 | 15:26

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας και τον Κινηματογράφο Άστορ, για να παρουσιάσει την όγδοη εκδοσή του από τις 22 έως τις 26 Νοεμβρίου.

 

Μέσα από δεκάδες ταινίες απ’ ολόκληρο τον κόσμο, μοιρασμένες σε έξι τμήματα (Πανόραμα, Φοιτητικές Ταινίες, Ειδικές Προβολές, Αφιερώματα, Εθνογραφίες της Ελλάδας, Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά), το Ethnofest αναδεικνύει το συναρπαστικό παρόν και το δυναμικό μέλλον του εθνογραφικού κινηματογράφου, είδους που αφορά πια ένα πολύ διευρυμένο, καθόλου “ειδικού ενδιαφέροντος” κοινό, όπως αποδεικνύουν τα περισσότερα από 2.500 εισιτήρια της περσινής χρονιάς.

 

Σε ένα ψαροχώρι της Ιαπωνίας τρεις ηλικιωμένες γυναίκες βουτούν στα βαθιά χωρίς συσκευές αναπνοής, με μόνα εργαλεία τα πνευμόνια και τα χέρια τους, κρατώντας ζωντανή μια παράδοση ψαρέματος ηλικίας 2.000 ετών (Άμα-Σαν/Ama- San της Cláudia Varejão).

 

Στην Μπαΐα της Βραζιλίας ένας ανθρωπολόγος κινηματογραφιστής έρχεται αντιμέτωπος με τελετουργικές πρακτικές δαιμονισμού και με τα μεταφυσικά πιστεύω των πρωταγωνιστών του σε αντιδιαστολή με τις δικές του ορθολογιστικές βεβαιότητες (Η Πιθανότητα των Πνευμάτων/The Possibility of Spirits του Mattijs van de Port).

 

Σε έναν σταθμό ανεφοδιασμού εθνικής οδού στη μέση της γαλλικής υπαίθρου, περαστικοί και εργαζόμενοι από διάφορες γωνιές του κόσμου σκιαγραφούν ένα μελαγχολικό πορτραίτο της Ευρώπης σήμερα (Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών/Highway Rest Stop της Isabelle Ingold).

 

Από τις badass δύτριες της Ιαπωνίας στο ελληνικό hip hop της δεκαετίας του ’90
We Must be Dreaming

 

Πρεμιέρα

Η αρχή θα γίνει με την ταινία των David Bert και Joris Dhert, Μάλλον Ονειρευόμαστε (We Must be Dreaming). Παρακολουθώντας για τρία χρόνια τις καθημερινές ζωές τριών Βραζιλιάνων που ζουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η ταινία διερευνά τι σηματοδότησαν, σε προσωπικό επίπεδο, για τις ζωές των κατοίκων του Ρίο ντε Τζανέιρο το Παγκόσμιο Κύπελλο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες και σε ποιο βαθμό τα δύο μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα του πλανήτη εκπλήρωσαν τα όνειρα και τις ευκαιρίες που υποσχέθηκαν.

 

Εθνογραφίες της Ελλάδας

Για πρώτη φορά στα 8 του χρόνια, μέσω μιας ξεχωριστής ενότητας προβολών, το Ethnofest αναδεικνύει εθνογραφικές παραγωγές ντοκιμαντέρ που μελετούν κοινωνικές και πολιτιστικές πρακτικές στον ελλαδικό χώρο.

 

Ανάμεσά τους, έχει την ιδιαίτερη υπερηφάνια ναπαρουσιάζει το ντοκιμαντέρ των Λουκά Κουμπούρη και Νικόλα Παπαδημητρίου, Άλιμα, μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με τον Οργανισμό MedINA, Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο.

 

Εδώ και αιώνες, τα νερά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού παρέχουν τροφή και εργασία σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της περιοχής και συντελούν στη διαμόρφωση ενός μοναδικού φυσικού και πολιτισμικού τοπίου.

 

Η ταινία αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής της καθημερινής ζωής των ψαράδων μέσα από την εργασία τους καθώς και την ευρύτερη σχέση τους με τον ιδιαίτερο χώρο της λιμνοθάλασσας.

 

Μεταξύ των υπόλοιπων ταινιών ξεχωρίζει το Κάθε Μέρα του Σπύρου Γερούση, οι παράλληλες ιστορίες 3+1 ανθρώπων που ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το χιπ χοπ στην Ελλάδα της δεκαετίας του '90, ηχογραφώντας τις βιωματικές τους αφηγήσεις σε μία κοινωνία που άλλαζε μέρα με τη μέρα.

 

Το προσφυγικό ζήτημα και οι βιωμένες όψεις του κυριαρχούν, όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο,  στην αφήγηση ταινιών όπως το γλυκόπικρο Σαν στο Σπίτι της Ηώς Χαβιάρα και του Μιχάλη Καστανίδη, που εκτυλίσσεται στην Ειδομένη, και το When you’re at sea, where can you hide/Στη θάλασσα που μπορείς να κρυφτείς; των Ann-Kathrine Kværnø και Jack Ryan Jones,  που ακολουθεί την καθημερινότητα των δύο ψαράδων από την Λέσβο που προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης.

 

Στην αθηναϊκή του πρεμιέρα, το πολυβραβευμένο Πού Είσαι Σινγκάλ;/ Shingal, Where Are You? του Άγγελου Ράλλησκιαγραφεί τα βάσανα μίας ξεριζωμένης κοινότητας Γεζίντι, μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μίας οικογένειας, η οποία λαμβάνει τα τραγικά νέα ότι η κόρη τους έχει απαχθεί και βρίσκεται σε στρατόπεδο σκλάβων του Ισλαμικού Κράτους.

 

Info

8o Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

22- 26 Νοεμβρίου

Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28

Τιμές εισιτηρίων: 2 ευρώ ανά προβολή | 5 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο | 10 ευρώ περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για 10 προβολές

Η είσοδος στις προβολές του αφιερώματος «Άνθρωπος και Περιβάλλον» είναι δωρεάν.

Είσοδος ελεύθερη για ανέργους και φοιτητές.

Οδηγός Σινεμά