Gimme Shelter Festival: Tο παρασκήνιο του μουσικού κόσμου στο σινεμά του Gagarin205

Η Μαρίνα Δανέζη μιλά για το κινηματογραφικό φεστιβάλ μουσικών ντοκιμαντέρ που ξεκινάει στις 9 Οκτωβρίου

-Τι είναι το Gimme Shelter Film Festival;

Τον Σεπτέμβριο του 2002 το Gagarin205 έβαλε στόχο του να δώσει στην αθηναϊκή νύχτα κάτι που έλειπε, έναν χώρο που να συνδυάζει τις δύο εμμονές του ιδρυτή του, του αείμνηστου Νίκου Τριανταφυλλίδη, την μουσική με τον κινηματογράφο. Με κύριο μότο του «ενάντια στο mainstream» ξεκινά, λοιπόν, το Gimme Shelter Film Festival το 2002, αρχικά ως εναλλακτικό φεστιβάλ κινηματογράφου. Φέτος, μετά από χρόνια απουσίας του φεστιβάλ και υπηρετώντας πάντα το όραμα του Νίκου Τριανταφυλλίδη, αποφασίσαμε να επανεκκινήσουμε «το κινηματογραφικό ορμητήριο των αθεράπευτα ρομαντικών και αμετανόητων φαν των μουσικών ταινιών» και για δέκα Δευτέρες να διαμορφώσουμε το Gagarin205 ειδικά γι’ αυτούς που επιθυμούν όχι μόνο να δουν μια ταινία αλλά να κουβεντιάσουν πάνω στη μουσική μέσω των πάνελ που θα μας βάλουν στο πνεύμα κάθε προβολής, και να απολαύσουν μουσικές εκπλήξεις, live tribute bands και πολλά άλλα. Άλλωστε ο χώρος (το σημερινό Gagarin205) φέρει τη μυθική ενέργεια του καλτ κινηματογράφου Αntinea που για χρόνια υπηρετούσε, κινηματογραφικά, το σεξ και τις πολεμικές τέχνες, με ταινίες τσόντας και καράτε… Μια, αν μη τι άλλο, ροκ εν ρολ κινηματογραφική ιστορία.

 

-Με τι σκοπό δημιουργήθηκε το φεστιβάλ;

Η απαρχή, το κίνητρο, ο στόχος και η κινητήριος δύναμη του φεστιβάλ ήταν, είναι και θα είναι η αγάπη. Η αγάπη για το σινεμά και τη μουσική. Μια αγάπη χωρίς ενοχές και ταμπού. Γιατί η μουσική είναι «η τροφή της αγάπης» (Oυίλλιαμ Σαίξπηρ) και το σινεμά «η πιο όμορφη απάτη του κόσμου» (Ζαν Λικ Γκοντάρ). Έτσι, λοιπόν, χωρίς περιορισμούς και συμβάσεις, με ορμητήριο το Gagarin205, θα δούμε μουσικές ταινίες κάθε είδους σε πρώτη πανελλήνια προβολή, από το stoner στην brit pop και από το metal στο grunge.

 

-Πες μου μερικά πράγματα για τις ταινίες που επιλέχθηκαν και τους λόγους που τις ξεχωρίσατε.

Η επανεκκίνηση του φεστιβάλ γίνεται φέτος σε συνεργασία με τον Δημήτρη Παπανδρέου και τη Fairplay. Μαζί με τον Δημήτρη, λοιπόν, φροντίσαμε το πρόγραμμα να ιντριγκάρει τον μουσικόφιλο και να τον ξεσηκώσει να έρθει μέχρι τη Λιοσίων. Θέλαμε να ικανοποιήσουμε κάθε μουσικό γούστο (όσο είναι αυτό δυνατό) και να υπάρχει μία τουλάχιστον ταινία για κάθε μουσικό γούστο. Φυσικά, στους πιο πιστούς και ένθερμους «φιλμικούς συνοδοιπόρους» μας συνιστούμε ένα διαρκείας για όλες τις Δευτέρες. Γιατί όλες ανεξαιρέτως οι ταινίες έχουν ενδιαφέρον. Η μουσική ενώνει. Έτσι, θα απολαύσουμε για πρώτη φορά σε ελληνική αίθουσα ταινίες για τον εκκεντρικό Ντέιβιντ Μπόουι, τον αξεπέραστο περφόρμερ Φρέντι Μέρκουρι, τους θρυλικούς Rolling Stones, τους αξεπέραστους Scorpions (μαζί με το φαν κλαμπ τους εννοείται). Εκτός των νέων ταινιών, παραγωγής της τελευταίας πενταετίας, θα θυμηθούμε και αγαπημένες παλιότερες για τον ξεσηκωτικό Screamin’ Jay Hawkins, τον ιδανικό αυτόχειρα Κurt Cobain και άλλες μοναδικές μορφές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

 

-Εσύ ποια ανυπομονείς να δεις;

Μαρίνα ΔανέζηΑνυπομονώ για κάθε Δευτέρα ξεχωριστά, καθώς καθεμία αποτελεί ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό ραντεβού, μια ξεχωριστή μουσική γιορτή, μια αφορμή ώστε το Gagarin205 να ξεδιπλώσει το κινηματογραφικό του πανί, να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες στους καλούς του φίλους, να φιλοξενήσει αγαπημένες ταινίες και οι «συνένοχοι» να τσουγκρίσουν τα ποτήρια στο όνομα της αναβίωσης ενός οράματος που δεν ξεχάστηκε ποτέ, στο όνομα της ιερής κινηματογραφικής επικοινωνίας. Γιατί δεν είναι μόνο η ταινία, είναι και το πριν και τo μετά. Η συζήτηση, το πάνελ, το live. Σίγουρα, μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία είναι το Desert Age που αποτελεί το πρώτο σε βάθος ντοκιμαντέρ σχετικά με την ιστορία της desert rock ‘n’ roll σκηνής που διαμορφώθηκε στο Coachella Valley της Καλιφόρνια από τα ’60s ως και τα ’90s. Στην ταινία εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, οι Joshua Homme (Queens of the Stone Age), Dave Grohl (Foo Fighters) και Brant Bjork (Kyuss). Σκηνοθέτης, ο Κυπριο-αμερικανός Τζέισον Γεωργιάδης, τον οποίον γνωρίσαμε από κοντά το καλοκαίρι και μοιραστήκαμε τόνους αναμνήσεων και περιστατικών από τα γυρίσματα και όχι μόνο. Της συγκεκριμένης προβολής θα προηγηθεί ένα «κολασμένο» πάνελ με τους Ανδρέα Λάγιο (Nightstalker), Γιάννη Βράζο (Planet of Zeus), Άννα Παπαθανασίου (Puta Volcano) και συντονιστή τον Μάκη Πλαγερίδη (DJ και μέλος της ιστορικής ομάδας των Psychograndmammas).

 

-Κατά τη γνώμη σου, γιατί το παρασκήνιο του μουσικό κόσμου είναι τόσο γοητευτικό;

Τα δευτερόλεπτα διαδρομής που χωρίζουν τα παρασκήνια από την κουίντα και την αποθέωση της σκηνής φαντάζουν ελάχιστα. Όμως στην πραγματικότητα η πορεία αυτή σε συνεπαίρνει χωροχρονικά κι αυτό συνιστά τη γοητεία του.

 

Gimme Shelter Festival: Tο παρασκήνιο του μουσικού κόσμου στο σινεμά του Gagarin205

 

Info

Gimme Shelter Festival

9/10- 11/12

Gagarin205, Λιοσίων 205

http://www.gimmeshelterfestival.com/

Οδηγός Σινεμά