Βραδιές θερινού σινεμά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Σινεφίλ βραδιές για μικρούς και μεγάλους με δωρεάν προβολές στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος

LIFOTEAM 20.7.2017 | 15:36

 

Τον Ιούλιο, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσκαλεί το κοινό σε βραδιές θερινού σινεμά στις 21:00 στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, με ελεύθερη είσοδο. Η ενότητα Park Your Cinema συνεχίζεται στην καρδιά του καλοκαιριού με ταινίες για μικρούς και μεγάλους.

 

Για τους λάτρεις της κωμωδίας δυο ταινίες ορόσημα του είδους καλούν τους επισκέπτες να νιώσουν την πιο ρομαντική πλευρά τους. Την Παρασκευή 21/7 η Jane Fonda και ο Robert Redford βγαίνουν Ξυπόλητοι στο Πάρκο και αφηγούνται τις λιγότερο ρομαντικές πλευρές του έγγαμου βίου ως νιόπαντροι  και νέοι ένοικοι ενός μικροσκοπικού νεοϋρκέζικου διαμερίσματος, στον έκτο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Greenwich Village. Χωρίς ασανσέρ. Και χωρίς θέρμανση. Την επόμενη Παρασκευή 28/7 στην ταινία Νευρικός Εραστής που κατέκτησε 4 Όσκαρ ο Woody Allen βρίσκει το νόημα της ζωής στο… «la-di-da, la-di-da, la la» της Diane Keaton.

 

Τα Σάββατα είναι αφιερωμένα στους μικρούς, αλλά και στους μεγάλους με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια. Στις 22/7 μια πασχαλίτσα και μια ομάδα μυρμηγκιών, τα οποία θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν ένα κουτί με ζάχαρη με ασφάλεια μέχρι τη φωλιά τους στην ταινία Τοσοδούλικα: Η κοιλάδα των χαμένων μυρμηγκιών μας παρουσιάζουν μια διαφορετική προσέγγιση στις ταινίες κινουμένων σχεδίων, με ένα φιλμ χωρίς καθόλου διάλογο, ιδιαίτερη αισθητική και ένα πανέξυπνο σενάριο που του χάρισε κι ένα βραβείο César. Το τελευταίο Σάββατo του μήνα, 29/7, o Σον το Πρόβατο, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο οσκαρικό μικρού μήκους φιλμ «A Close Shave» (1995), κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, καθώς αποφασίζει να αποδράσει για λίγο από την πληκτική ζωή της φάρμας και παίρνει το λεωφορείο για τη μεγάλη πόλη.

 

Ξυπόλητοι στο πάρκο / Barefoot In The Park (1967)

Παρασκευή 21/7
21.00
ΞΕΦΩΤΟ

Βραδιές θερινού σινεμά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η Corie και ο Paul Bratter ήταν μέχρι πρόσφατα ένα τρελά ερωτευμένο ζευγάρι. Σήμερα είναι… νιόπαντροι και νέοι ένοικοι ενός μικροσκοπικού διαμερίσματος, στον έκτο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Greenwich Village. Χωρίς ασανσέρ. Και χωρίς θέρμανση. Το διάσημο θεατρικό του Neil Simon (ο πλέον ειδικός στη διαμόρφωση του είδους της ρομαντικής κωμωδίας) «παντρεύει» στον κινηματογράφο δύο απίστευτα λαμπερούς και γοητευτικούς stars (Jane Fonda και Robert Redford), χαρίζει μια δίκαιη οσκαρική υποψηφιότητα στην πεθερά Mildred Natwick και εξακολουθεί να ξεκαρδίζει με τη φινέτσα και τη… βιωμένη γνώση του (το έργο βασίζεται σε εμπειρίες από τον πρώτο γάμο του Simon). 

 

Νευρικός Εραστής / Annie Hall (1977)

Παρασκευή 28/7
21.00
ΞΕΦΩΤΟ

Βραδιές θερινού σινεμά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Όταν ο Alvy Singer ερωτεύθηκε την Annie Hall. Η κωμική πένα του Woody Allen συναντά την εσωστρέφεια, συστήνει τις νευρώσεις του, ξανοίγεται στον έξω κόσμο και ανακαλύπτει τη μούσα της ρομαντικής κομεντί. Υπότιτλοι της αληθινής «φωνής» της σκέψης, split screens, τα τελευταία απομεινάρια του slapstick, μαζί με τη δυνατή θέληση να «μεταμορφώσει» τα πιο κωμικά του gag σε μια σαφώς πιο σοβαρή φόρμα, δηλώνουν ξεκάθαρα την ωρίμανση του κινηματογραφιστή Allen, ο οποίος ανακαλύπτει πως το σινεμά μπορεί να γίνει ένα υποκατάστατο της ψυχανάλυσης δίχως να ξεχνά το χιούμορ του. Οσκαρικός θρίαμβος με 4 βραβεία, μεταξύ των οποίων για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και σενάριο.

 

Τοσοδούλικα: Η κοιλάδα των χαμένων μυρμηγκιών / Minuscule: La Vallee Des Fourmis Perdues (2013)

Σάββατο 22/7
21.00
ΞΕΦΩΤΟ

Βραδιές θερινού σινεμά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ένα ζευγάρι διακόπτει αιφνιδιαστικά το ρομαντικό του πικνίκ στην εξοχή, αφήνοντας πίσω κάθε λογής τρόφιμα. Τα έντομα της περιοχής κάνουν πάρτι, με μια νεογέννητη πασχαλίτσα να βρίσκει καταφύγιο εντός μικρού κουτιού με σεβαστή ποσότητα ζάχαρης. Το περιεχόμενο αυτό δελεάζει ομάδα μυρμηγκιών, τα οποία θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν το κουτί με ασφάλεια μέχρι τη φωλιά τους. Πόσα εμπόδια θα βρουν στο δρόμο τους, άραγε; Μια πανέξυπνη παιδική ταινία χωρίς τους παραμικρούς διαλόγους (!), που συνδυάζει το ρεαλιστικό στοιχείο πλάνων φύσης με τους animated ήρωές της, σε εντυπωσιακή και πρωτότυπη συνύπαρξη. Τα γαλλικά βραβεία César την τίμησαν ως την καλύτερη στο είδος της, το 2015.

 

Σον, Το πρόβατο: H ΤΑΙΝΙΑ/Shaun the sheep Movie (2015)

Σάββατο 29/7
21.00
ΞΕΦΩΤΟ

Βραδιές θερινού σινεμά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ο Σον το Πρόβατο αποφασίζει να αποδράσει για λίγο από την πληκτική ζωή της φάρμας και παίρνει το λεωφορείο για τη μεγάλη πόλη. Μια σειρά από ατυχείς συμπτώσεις θα οδηγήσει αυτόν και το αφεντικό του σε μεγάλες περιπέτειες, ανάμεσα σε ανθρώπους φιλικούς, επικίνδυνους ή απλά σαστισμένους, μπροστά σε ένα… κοπάδι από ανεξέλεγκτα πρόβατα τα οποία προσπαθούν να βρουν αμφότερους! Το τετράποδο δημιούργημα του Nick Park που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο οσκαρικό μικρού μήκους φιλμ «A Close Shave» (1995) και έφτασε να αποκτά δική του τηλεοπτική σειρά, κάνει εδώ το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με ξεκαρδιστικό τρόπο, φυσικά.

 

 

 

 

 

Οδηγός Σινεμά