Η ταινία Unknown Soldier του Adrián Villar Rojas σε μια υπαίθρια προβολή στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο Neon προβάλλει την ταινία του Αργεντίνου καλλιτέχνη που μεταμόρφωσε το Αστεροσκοπείο Αθηνών

LIFOTEAM 26.6.2017 | 13:57

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης The Theater of Disappearance του σημαντικού Αργεντίνου καλλιτέχνη Adrián Villar Rojas, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ προβάλει την ταινία του με τίτλο Unknown Soldier (2016), την Τετάρτη 28 Ιουνίου στις 9μμ και στις 10μμ, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Λόφο Νυμφών.

 

Τον Φεβρουάριο του 2016 και αφού ταξίδεψε σε διάφορες κοινότητες στα περίχωρα του Μαρακές (Tameslouht, Ourika, Oumnass, Asni) γνωστές για την χειροτεχνική τους παράδοση, ο Adrián Villar Rojas υλοποιεί το τρίτο κινηματογραφικό του εγχείρημα. Το Unknown Soldier ξετυλίγει μία σειρά από σχεδόν ιερές απεικονίσεις σκηνών γέννησης σε μια αργή κίνηση από χέρια, πηλό, δοχεία, απολιθώματα, σωρούς από φρούτα και λαχανικά, κ.ά. Οι εικόνες αυτές υφίστανται ως ωδές των αισθήσεων προς τους δημιουργούς τεχνίτες, αυτούς που έχουν βρει γαλήνη και ισορροπία με το περιβάλλον τους.

 

Το The Theater of Disappearance είναι μια τριλογία η οποία επιχειρεί να απεικονίσει μία υπαρκτή κατάσταση λανθάνοντος πολέμου που μοιάζει να πάλλεται κάτω από ολόκληρο το ανθρώπινο τοπίο με τα πολλαπλά περιβάλλοντά του και τις ιδιαίτερες συνθήκες ύπαρξης που εμπερικλείει. Από την Πόλη του Μεξικού στη Βηρυτό, από τη Σαγκάη στην Καμπούλ, από τη Νέα Υόρκη στην Ιερουσαλήμ περνώντας από το Κατάρ, το Παρίσι, την Παλαιστίνη, τον Γιανγκτσέ ή την Αθήνα, ο Villar Rojas προσπαθεί να αντλήσει δείγματα αυτών των απειλητικών οιωνών από τις μικρές δράσεις, τις καθημερινές χειρονομίες και τις σιωπηλές γωνίες ενός πλανήτη που φαίνεται να κινείται - πιο αργά ή πιο γρήγορα, πιο προφανώς ή πιο ανεπαίσθητα, πάντα ανάλογα με το σημείο, τη μέρα, ακόμα και την ώρα που βρισκόμαστε - προς την ουσιαστική του εξαφάνιση, τουλάχιστον με τη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα.

 

Η ταινία γυρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στις πόλεις Tameslouht, Oumnass, Asni and Aïn Mezouar, στα όρη Margha και το δρόμο προς την Ourika, στην επαρχία d’Al Haouz (Μαρόκο). Με την υποστήριξη των: Marian Goodman Gallery και kurimazutto. Το Unknown Soldier παρουσιάστηκε στο Erfoud του Μαρόκου τον Μάιο του 2016, στο πλαίσιο της Marrakech Biennale 6 σε επιμέλεια Reem FADDA.

 

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Λόφος Νυμφών

Τετάρτη 28 Ιουνίου

21:00 και 22:00

Είσοδος Ελεύθερη

 

 

Οδηγός Σινεμά