Αφιέρωμα στον βετεράνο κινηματογραφιστή Νίκο Μπιλιλή και το σημαντικό κινηματογραφικό αρχείο του

Στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ

LIFOTEAM 9.2.2017 | 03:08

Αφιέρωμα στον βετεράνο κινηματογραφιστή Νίκο Μπιλιλή και το σημαντικό κινηματογραφικό αρχείο του

Αφιέρωμα στον βετεράνο κινηματογραφιστή Νίκο Μπιλιλή και το σημαντικό κινηματογραφικό αρχείο του  θα γίνει τη  Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017, στις 18.00, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

 

Το αφιέρωμα εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων με θέμα το σινεμά, μια νέα  δράση του Τελλογλείου, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. Γιάννη Χατζηγώγα.

 

Στην εκδήλωση της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου θα είναι παρών ο ίδιος ο  Νίκος Μπιλιλής. Ο 90χρονος δημιουργός θα  αναφερθεί στο έργο του, που καλύπτει περί τις έξι δεκαετίες και θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

 

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα προβληθούν αποσπάσματα από τα «Ελληνικά Επίκαιρα», που γύρισε ο Νίκος Μπιλιλής στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σπάνιες σκηνές από την άφιξη του στρατηγού Ντε Γκολ το 1963 στη Θεσσαλονίκη, την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Βεργίνα το 1977 λίγο μετά την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου του Φιλίππου Β΄ από τον Μανόλη Ανδρόνικο  και ιστορικές στιγμές από τα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου, όπως μια ανατύπωση κάποιας εκ των πρώτων προβολών των αδερφών Λυμιέρ.

 

Οι προβολές των αποσπασμάτων θα γίνουν με σχολιασμό από τον κ. Χατζηγώγα, ο οποίος θα μυήσει το κοινό στον κόσμο του βετεράνου κινηματογραφιστή, τη δουλειά του με την πρώτη αυτοσχέδια μηχανή λήψης στη Θεσσαλονίκη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το πολύτιμο αρχείο του με χιλιάδες μέτρα φιλμ, μηχανές λήψης και προβολής, φωτογραφίες και αφίσες από παραγωγές εποχής, καθώς και τα βιβλία του για το μοντάζ και τις τεχνικές του κινηματογράφου. Θα γίνει ακόμη αναφορά στην περιπέτεια του Μουσείου – Κινηματογραφικού Αρχείου Μπιλιλή.

 

Ο Νίκος Μπιλιλής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927.  Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τη Ρώμη διοίκηση επιχειρήσεων, θέατρο, μουσική   και κινηματογράφο. Εκτός από κινηματογραφιστής και οπερατέρ, έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, καθώς και σενάρια, ποιήματα, χρονογραφήματα, σάτιρες. Το 1960 ίδρυσε το πρώτο στούντιο επεξεργασίας σελιλόιντ της Θεσσαλονίκης «Αρμονία», στην οδό Ερμού. Εργάστηκε ως ανταποκριτής ξένων κινηματογραφικών επικαίρων και ανταποκριτής των ελληνικών επικαίρων του Υπουργείου Προεδρίας. Το 1965 ίδρυσε, με τρεις ακόμη συνεργάτες του, τον πρώτο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος λειτούργησε μέχρι το 1972. Από το 1976 ως τις αρχές της δεκαετίας του ‘80, με την ίδια μονάδα παραγωγής επικαίρων, έκανε εκπομπές  στη σημερινή ΕΤ3. Για τη δουλειά του απέσπασε διακρίσεις σε ελληνικά και ξένα κινηματογραφικά φεστιβάλ.  

 

Ο κύκλος εκδηλώσεων για το σινεμά στο Τελλόγλειο άνοιξε με αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο και την ταινία του «Ο Δράκος». Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, που θα πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Δευτέρα, είναι η ανάδειξη της κινηματογραφικής δημιουργίας μέσα από αφιερώματα σε δημιουργούς όπως ο Κώστας Γαβράς, ο Φίλιππος Κουτσαφτής, ο Φλώρος Φλωρίδης, ο Σάκης Παπαδημητρίου, παράλληλα με διάφορες πρωτοβουλίες  για τον κινηματογράφο και την Θεσσαλονίκη.  

 

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων και εγγραφές στο τηλ. 2310 247111.