Με ένα κινηματογραφικό πρόγραμμα που γιορτάζει το γυναικείο φύλο, το Exile Room κάνει εντυπωσιακό opening αύριο στο αφιέρωμα του "Girl Power! / Κορίτσια εν δράσει!", με ντοκιμαντέρ, ταινίες και εργαστήρια, με -όπως πάντα- δωρεάν προβολές και με το σύνολο των ταινιών που παρουσιάζονται με ελληνικούς υπότιτλους. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έξι ταινίες για γυναίκες που το κλισέ επιμένει να ονομάζει γυναίκες της διπλανής πόρτας, ωστόσο αποδείχθηκαν περιπτώσεις που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και τις κοινωνικές συμβάσεις, χαράζοντας τον δικό τους δρόμο.

 

Η ταινία έναρξης είναι ένας ύμνος στη Sharon Jones, τον θηλυκό James Brown, όπως ο κόσμος της soul την αποκαλούσε, ενώ το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ προλογίζεται από την ερμηνεύτρια Έλλη Πασπαλά. «Πολύ χοντρή, πολύ μαύρη, πολύ κοντή και πολύ μεγάλη»: Αυτή ήταν η αντιμετώπιση που συναντούσε η κορυφαία της σόουλ μουσικής, πασχίζοντας σε σχετικά προχωρημένη ηλικία, να δημιουργήσει τον δικό της δρόμο στο τραγούδι, αναγκασμένη να δουλεύει ακόμα και ως σεκιούριτι. Δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ, η ντοκιμαντερίστρια Barbara Kopple ιχνηλατεί την καθυστερημένη πορεία προς την κορυφή (η Jones κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ σε ηλικία 40 ετών), τον αγώνα της ενάντια στις προκαταλήψεις της μουσικής βιομηχανίας, αλλά και την άνιση μάχη της με τον καρκίνο.

 

 

Φαινομενικά σκαμπρόζικο, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον και το ντοκιμαντέρ "League of Exotique Dancers", μία καθόλου συμβατική ματιά στον φεμινισμό. Σ' αυτό το ντοκιμαντέρ παλιές δόξες του Burlesque περιγράφουν πώς πρακτικά κατέκτησαν την ανεξαρτησία τους με το χορό και το γυμνό - κάτι που σήμερα μας ακούγεται περίεργο (και αντιφατικό). Μία από αυτές, η Judith Stein αναφέρει το εξής: "Νομίζω ότι οι γυναίκες της γενιάς μου - και είμαι περήφανη που το λέω - σας έδωσαν την ελευθερία που έχετε τώρα. Φεμινισμός δεν ήταν να καις το σουτιέν σου και να μην ξυρίζεις τα πόδια σου, φεμινισμός ήταν να ξυρίζεις τα πόδια σου και να δουλεύεις σε μπαρ ως "σεξουαλικό αντικείμενο", αλλά να ξέρεις ότι είσαι. Κι όχι να πουλάς την ψυχή σου και το μουνί σου για ένα γαμήλιο δαχτυλίδι". Η ίδια επίσης ζήτησε από το δικαστήριο που καταδίκασε τους δράστες που αποπειράθηκαν να τη βιάσουν να υποχρεωθούν να παρακολουθήσουν μαθήματα gender studies! Το τρέιλερ που ακολουθεί είναι ό,τι πρέπει για μια μικρή ιδέα απ' όσα περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ. 

 

 

Όλο το πρόγραμμα των ταινιών υπάρχει εδώ, ωστόσο, δεν είναι αυτό το μόνο ενδιαφέρον του αφιερώματος. Υπάρχει και το "Girls Make Films" ένα κινηματογραφικό εργαστήρι που απευθύνεται αποκλειστικά σε κορίτσια 14-17 ετών, με στόχο να τους προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσουν οικειότητα με την οπτικοακουστική τεχνολογία και να φτιάξουν τη δική τους ταινία.

 

Μέσα από την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών, νεαρές που έχουν όρεξη να πειραματιστούν με φωτογραφικές μηχανές, κάμερες και κινητά τηλέφωνα, μπορούν να γυρίσουν και να ηχογραφήσουν ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ κοριτσίστικων εξομολογήσεων για τη smartphone γενιά, με στοιχεία animation. Το εργαστήριο αποτελείται από τέσσερις τετράωρες συνεδρίες, όπου οι συμμετέχουσες θα παρακολουθήσουν μια σύντομη εισαγωγή στα είδη και τους κανόνες του ντοκιμαντέρ, πριν περάσουν μπροστά και πίσω από τις κάμερες για να μεταμορφωθούν σε σεναριογράφους, παραγωγούς, σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές της δικής τους ταινίας. Σημειώνεται ότι και στις δραστηριότητες του εργαστηρίου η είσοδος είναι ελεύθερη. 

 

Κορίτσια εν δράσει: ένα πανέμορφο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον φεμινισμό
Γκαζιάρικα Κορίτσια / Speed Sisters, 2015
Κορίτσια εν δράσει: ένα πανέμορφο κινηματογραφικό αφιέρωμα στον φεμινισμό
Είναι Όμορφη Όταν Θυμώνει / She’s Beautiful When She’s Angry, 2014

 

Ιnfo:

Girl Power! Κορίτσια εν δράσει!

Exile Room
Αθηνάς 12, 3ος όροφος
(Μετρό Μοναστηράκι)
τηλ.: 2103223395
www.exileroom.gr


Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135
(Μετρό Κεραμεικός)

 

Είσοδος ελεύθερη

Οδηγός Σινεμά