Σινεμά για όλους στην Ταινιοθήκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρίες, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία παρουσιάζει στις 3 Δεκεμβρίου μια εκδήλωση προσβάσιμης κινηματογραφικής εμπειρίας

LIFOTEAM 1.12.2016 | 14:50

 

Την Παρασκευή 2/12 από τις 5.00 μ.μ. ως τη 01:30 π.μ, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβληθούν ελληνικές ταινίες που έχουν καταστεί προσβάσιμες ή έχουν βγει στη διανομή με προτροπή της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία και φέρουν την πιστοποίησή της. Στόχος της εκδήλωσης που υποστηρίζει και διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία είναι να περάσει από τη θεωρητική διεκδίκηση του δικαιώματος ισότιμης συμμετοχής στην πρακτική εφαρμογή του στο κινηματογραφικό περιεχόμενο.

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Αίθουσα Α


5:00 μ.μ. Καλωσόρισμα


5:15 μ.μ. «Μικρά Αγγλία», Παντελής Βούλγαρης, Δραματική, 2013, Διάρκεια: 160'

Προλογίζει: Ορέστης Ανδρεαδάκης , Καλλιτεχνικός διευθυντής φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Η πρώτη καθολικά προσβάσιμη ταινία. Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Μάξιμος Μουμούρης.

Στην Άνδρο της δεκαετίας του '30, η Μίνα, σύζυγος ναυτικού που λείπει διαρκώς σε ταξίδια, παντρεύει την κόρη της Όρσα με τον νεαρό καπετάνιο και πλοιοκτήτη Νίκο Βατοκούζη και όχι με τον ορφανό υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ, με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Όταν όμως ο τελευταίος γίνει περιζήτητος καπετάνιος, θα παντρευτεί τη μικρότερη κόρη της Μίνας, τη Μόσχα, αναστατώνοντας έτσι επικίνδυνα την οικογενειακή καθημερινότητα.

 

Σινεμά για όλους στην Ταινιοθήκη
«Μια ζωή την έχουμε», Γιώργος Τζαβέλας


8.10 μ.μ. «Μια ζωή την έχουμε», Γιώργος Τζαβέλας, Ρομαντική κωμωδία, 1958, Διάρκεια: 111'

Προλογίζει: Ιάσων Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου.

 

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Χορν, Υβόν Σανσόν, Βασίλης Αυλωνίτης, Χρήστος Τσαγανέας, Περικλής Χριστοφορίδης, Λαυρέντης Διανέλλος.

Ένας φτωχός και δειλός ταμίας μιας τράπεζας ανακαλύπτει το εξαιρετικά μεγάλο χρηματικό ποσό των 1.101.101,10 δραχμών ως πλεόνασμα. Ενώ αρχικά σκοπεύει να το αναφέρει, η συμπεριφορά του διευθυντή της τράπεζας απέναντί του τον ωθεί τελικά στο να το καταχραστεί. Ξοδεύει αφειδώς τα χρήματα με τη φιλοχρήματη ερωμένη του αφεντικού του, μέχρι που αποκαλύπτεται και καταλήγει στη φυλακή.

 

Σινεμά για όλους στην Ταινιοθήκη
«Ο Δράκος», Νίκος Κούνδουρος


10.15 μ.μ. «Ο Δράκος», Νίκος Κούνδουρος, Νουάρ, 1956,  Διάρκεια: 100'

Προλογίζει: Ιάσων Τριανταφυλλίδης, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου.

 

Πρωταγωνιστούν: Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος.

Ένας μοναχικός κι ασήμαντος υπαλληλάκος, ο Θωμάς, ανακαλύπτει ξαφνικά ότι μοιάζει με το φοβερό «Δράκο της Αθήνας», έναν αδίστακτο κακοποιό που καταζητείται από την αστυνομία. Στην αρχή τα χάνει κάπως, αλλά στη συνέχεια δέχεται να υποδυθεί το ρόλο του «Δράκου», και ως τέτοιος γίνεται αποδεκτός από τα μέλη μιας συμμορίας του υποκόσμου.
 

Σινεμά για όλους στην Ταινιοθήκη
«Οι Αισθηματίες», Νίκος Τριανταφυλλίδης


00:15 π.μ. «Οι Αισθηματίες», Νίκος Τριανταφυλλίδης, Δραματική,  2013,  94'

Προλογίζει: Λουκάς Κατσίκας, Καλλιτεχνικός διευθυντής φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

 

Πρωταγωνιστούν: Τάκης Μόσχος, Δημήτρης Λάλος, Χάρης Φραγκούλης, Ηλιάνα Μαυρομάτη

Ο Ερμής και ο Γιάννης κάνουν τη βρόμικη δουλειά ενός αρχαιοκάπηλου και τοκογλύφου με το ψευδώνυμο «Δάσκαλος». Όλα όμως θα αλλάξουν γι' αυτούς όταν ο πρώτος ερωτευτεί τη νεαρή κόρη του αφεντικού και ο δεύτερος μια πόρνη πολυτελείας.

 

Αίθουσα Β

 

Σινεμά για όλους στην Ταινιοθήκη
«Ξενία», Πάνος Κούτρας,


5.15 μ.μ. «Ξενία», Πάνος Κούτρας, Δραματική, 2014, 128'

Προλογίζει: Λήδα Γαλανού - Flix.gr


Η πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους στα 100 χρόνια κινηματογράφου που βγήκε στις αίθουσες με υπότιτλους για Κωφούς. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου, Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια.

Το «Xenia» αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του Οδυσσέα, δύο αδερφών που μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους ξεκινούν ένα ταξίδι στην Ελλάδα προκειμένου να συναντήσουν τον Έλληνα πατέρα τους που τους έχει εγκαταλείψει όταν ήταν ακόμη παιδιά.

 

Σινεμά για όλους στην Ταινιοθήκη
«Τετάρτη 4.45», Αλέξης Αλεξίου


7.35 μ.μ. «Τετάρτη 4.45», Αλέξης Αλεξίου, Θρίλερ, 2015, 116'

Προλογίζει: Ηλίας Φραγκούλης, Διευθυντής / Ιδρυτής του κινηματογραφικού site freecinema.gr

 

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Ναυπλιώτου, Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Τζουμάκης, Αδάμ Μπουσδούκος, Γιώργος Συμεωνίδης.

Ο Στέλιος, χρεωμένος ιδιοκτήτης τζαζ κλαμπ, έχει 32 ώρες διορία να επιστρέψει όσα χρωστάει σε έναν Ρουμάνο γκάνγκστερ που σκοπεύει να του πάρει το μαγαζί. Όταν καταλαβαίνει πως ο μεσολαβητής φίλος του τον έχει προδώσει και η γυναίκα του σκέφτεται να τον εγκαταλείψει, ο Στέλιος αποφασίζει να αντιδράσει.

 

Σινεμά για όλους στην Ταινιοθήκη
«Νοτιάς», Τάσος Μπουλμέτης


9:45 μ.μ. «Νοτιάς», Τάσος Μπουλμέτης, Δραματική / Κωμωδία, 2016, 100'

Προλογίζει: Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος - ΕΡΤ

 

Πρωταγωνιστούν: Θέμης Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Νιάρρος, Ταξιάρχης Χάνος, Αργύρης Ξάφης, Ερρίκος Λίτσης, Όμηρος Πουλάκης, Μελισσάνθη Μαχούτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Βουρδαμής, Δημήτρης Ήμελλος, Φοίβος Ταραμπίκος και η Zωζώ Σαπουντζάκη.

Από τη μέρα που εμφανίζονται στον Σταύρο οι πρώτες ερωτικές ανησυχίες φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με ένα δικό του, ανατρεπτικό, τρόπο. Οι ταραχώδεις, αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενες για την Ελλάδα, δεκαετίες του 1960, 1970 και 1980 πυροδοτούν ασταμάτητα τη φαντασία του. Στο ταξίδι από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, για να κατακτήσει αυτά που ποθεί, θα σκαρφιστεί ιστορίες για αρχαίους μύθους, μακρινά ταξίδια και όμορφες γυναίκες. Όταν έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα, θα κάνει τις ιστορίες του εικόνες, και θα ανακαλύψει τον εαυτό του.

 

Σινεμά για όλους στην Ταινιοθήκη
«Suntan», Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

 

11:40 μ.μ. «Suntan», Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Δραματική, 2015, 104'

Προλογίζει: Γιάγκος Αντίοχος - Αθηνόραμα

 

Πρωταγωνιστούν: Μάκης Παπαδημητρίου, Μαρία Καλλιμάνη, Έλλη Τρίγγου, Γιάννης Τσορτέκης.

Ο Κωστής είναι ένας μοναχικός 40άρης που αναλαμβάνει χρέη αγροτικού γιατρού στην Αντίπαρο. Έπειτα από έναν ανιαρό χειμώνα, η ρουτίνα του θα αλλάξει δραματικά όταν γνωριστεί με μια ξέφρενη ομάδα νεαρών και ερωτευτεί την όμορφη Άννα.


Είσοδος ελεύθερη

Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Greek Film Archive

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134–136. Τηλ.: 210 3612046

Ο χώρος είναι φιλικός και προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία [ΑμεΑ] / Εμποδιζόμενα Άτομα.

Η παρουσίαση των ταινιών υποστηρίζεται από διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και χειλανάγνωση.