Το Silence του Μάρτιν Σκορσέζε έχει επιτέλους το επικό τρέιλερ που του αρμόζει

Η ταινία που ο σκηνοθέτης της πάλευε να γυρίσει πάνω από 20 χρόνια μπαίνει αυτομάτως στη φετινή οσκαρική κούρσα


Όσο γεμάτη καριέρα κι αν είχε ως τώρα ο Μάρτιν Σκορσέζε, είναι τέτοιο το εύρος της ενασχόλησης του με το σινεμά ώστε πλάι στις 23 ταινίες μεγάλου μήκους που έχει κάνει (χωρίς να προσμετρούνται τα ντοκιμαντέρ του), υπήρξαν και κάποιες που προσπάθησε αλλά δεν μπόρεσε να τις κάνει ποτέ. Η πιο γνωστή περίπτωση ήταν η μεταφορά του βιβλίου του Σουσάκου Εντου, Silence, το οποίο προσπαθεί να φέρει στη μεγάλη οθόνη από τη δεκαετία του 90 και μετά από αδιέξοδες προπαραγωγές και ανακοινώσεις μέσα στα χρόνια που δεν οδήγησαν πουθενά έφτασε η στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα απωθημένα του Μάρτι γίνεται πραγματικότητα.

 

Το Silence ξεκίνησε επιτέλους να γυρίζεται μέσα στο 2016. Τοποθετείται χρονικά στον 17ο αιώνα και ακολουθεί 2 Ιησουίτες καλόγερους στο ταξίδι τους στην Ιαπωνία, όπου ψάχνουν να βρουν τον χαμένο τους μέντορα. Το θέμα του ήταν λογικό να κεντρίσει το ενδιαφέρον του Σκορσέζε, αφού η σύγκρουση και η επιβολή του καθολικισμού στο κάθε άτομο χωριστά αλλά και σε ολόκληρες κοινωνίες παραμένει μια από τις βασικότερες προβληματικές που βρίσκουμε στα περισσότερα έργα του. Ο Λίαμ Νίσον είναι ο άνθρωπος που αναζητείται στην Ιαπωνία, ενώ μια φωτογραφία του κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν το μόνο οπτικό τεκμήριο της ταινίας για καιρό. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των 2 καλόγερων αναλαμβάνουν ο Άντριου Γκάρφιλντ και ο Άνταμ Ντράιβερ με τον πρώτο να γλυκοκοιτάζει ήδη προς τα Όσκαρ, βλέποντάς τον στα πλάνα του τρέιλερ που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ώρες, που διαλύει οριστικά την μυστικοπάθεια γύρω από το project.

 


Το Silence του Μάρτιν Σκορσέζε έχει επιτέλους το επικό τρέιλερ που του αρμόζει
Ο Μάρτιν Σκορσέζε με τον Άντριου Γκάρφιλντ στα γυρίσματα του Silence

 

Το τρέιλερ προδίδει τον επικό τόνο που θα έχει η ταινία και κυκλοφόρησε από την Paramount μόλις ένα μήνα πριν την επίσημη κυκλοφορία της στις ΗΠΑ (23 Δεκεμβρίου). Είναι γυρισμένη κυρίως σε φιλμ (μόνο κάποια νυχτερινά πλάνα γυρίστηκαν απευθείας ψηφιακά) μπαίνοντας κι αυτή στη λίστα σημαντικών ταινιών της φετινής οσκαρικής κούρσας των οποίων οι δημιουργοί επιμένουν να γυρίζουν με τον κλασικό τρόπο – το ίδιο έγινε μεταξύ άλλων και στο La La Land του Ντάμιεν Σαζέλ όπως και το Jackie του Πάμπλο Λαραΐν. Στο τέλος του βίντεο ακούγονται τα ψιθυριστά λόγια του Γκάρφιλντ με τα οποία η Paramount συνόδευσε στο twitter την παρουσίαση του, ανεβάζοντας την προσμονή μας στα ύψη: "I pray but I am lost. Am I just praying to silence?".