Για πόσους εν ζωή σκηνοθέτες μπορούμε να πούμε πως αποτελούν πραγματικούς, σπουδαίους auter, δηλαδή οραματιστές που μένουν πιστοί στο δικό τους, κινηματογραφικό σύμπαν; Το σίγουρο είναι πως ένας από τους σημαντικότερους είναι ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Ισπανός δημιουργός με πάνω από είκοσι ταινίες στο ενεργητικό του και αγαπημένος (και) του ελληνικού κοινού.

 

Τα αριστουργήματα που μας χάρισε στη μεγάλη οθόνη, είναι πολλά: από το «Μίλα Της» και την «Κακή Εκπαίδευση», μέχρι το «Γύρνα Πίσω» και το «Δέρμα που Κατοικώ». Κι όσο κι αν η τελευταία του σκηνοθετική προσπάθεια, «Δεν Κρατιέμαι», ήταν κάπως διχαστική για το κοινό, ήταν σίγουρο πως θα επέστρεφε σ’ αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλον: την εκ βαθέων εξερεύνηση της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Κάτι που έγινε με το επερχόμενο «Julieta», που προβάλλεται στους κινηματογράφους από σήμερα, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, σε διανομή Odeon.

 

Julieta από σήμερα στους κινηματογράφους

 

Η Χουλιέτα ζει με την κόρη της, Αντία. Και οι δύο υποφέρουν σιωπηλά για την απώλεια του άνδρα της Χουλιέτα και πατέρα της Αντία, μερικές φορές όμως η θλίψη δεν φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά – τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο.

 

Όταν η Αντία κλείσει τα 18, θα εγκαταλείψει την μητέρα της χωρίς καμία εξήγηση και η Χουλιέτα, έκπληκτη και συντετριμμένη, θα ξεκινήσει να την αναζητά με κάθε δυνατό τρόπο. Το μόνο που θα ανακαλύψει είναι το πόσο λίγο γνωρίζει την ίδια της την κόρη…

 

Με την πολύχρωμη παλέτα του να ζωγραφίζει τη μπερδεμένη, βασανισμένη ύπαρξη της πρωταγωνίστριάς του, ο Αλμοδόβαρ μας παραδίδει άλλο ένα στιβαρό πορτρέτο, όπως πάντα με τη γυναίκα σε πρώτο πλάνο.

 

Η «Julieta» είναι η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για την πεντάδα του Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

 

Julieta από σήμερα στους κινηματογράφους

 

Julieta από σήμερα στους κινηματογράφους

 

Julieta από σήμερα στους κινηματογράφους