Μπορεί ακόμη κάποιοι να πιστεύουν ότι η καταστροφή του Deepwater Horizon οφείλεται απλώς σε μια άτυχη στιγμή. Αυτή η άτυχη στιγμή, όμως, ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς εγκληματικών λαθών της BP, που έφεραν την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει ποτέ προκαλέσει άνθρωπος στον πλανήτη.

 

Η έκρηξη στους σωλήνες άντλησης πετρελαίου της πλατφόρμας Deepwater Horizon στις 20 Απριλίου 2010 προκάλεσε μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων, η οποία και τελικά βύθισε την πλατφόρμα. Πίσω της, άφησε ένα ανοιχτό στόμιο που έφτυνε πετρέλαιο για 87 ολόκληρες μέρες, με την κυβέρνηση των Η.Π.Α. να εκτιμά ότι περίπου 775 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου διέρρευσαν στον ωκεανό και τις γύρω παραθαλάσσιες περιοχές στον Κόλπο του Μεξικό. Η ζημιά για το περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη: σε πολλές περιοχές το πετρέλαιο έχει πλέον ενσωματωθεί στην άμμο, δελφίνια και άλλα ψάρια πέθαιναν με ρυθμούς-ρεκόρ ή αντιμετώπιζαν παραμορφώσεις στα όργανά τους μέχρι και το 2013, ενώ τον Μάρτιο του 2012 βρέθηκε αδιαμφισβήτητη σχέση ανάμεσα στην διαρροή και τον θάνατο μιας ομάδας κοραλλιών στον Κόλπο. Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει έως τώρα καταλήγουν ότι το πετρέλαιο θα μείνει στην τροφική αλυσίδα για γενιές. Μετά από ένα σίριαλ ερευνών, ανακρίσεων και ετυμηγοριών, η BP κλήθηκε να πληρώσει το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία, το οποίο έχει φτάσει σχεδόν τα 62 δις.

 

Deepwater Horizon
Η ταινία, με πρωταγωνιστές τους Μαρκ Ουόλμπεργκ, Κερτ Ράσελ, Τζον Μάλκοβιτς και Κέιτ Χάντσον, κυκλοφορεί ήδη στους κινηματογράφους

 

Έξι χρόνια μετά το συμβάν, μια ταινία, το «Deepwater Horizon», έρχεται για να μας αποκαλύψει τις δραματικές ώρες που πέρασαν οι εργαζόμενοι που έπρεπε να βρουν τρόπο να αποδράσουν από την πυρκαγιά, τις παγίδες αερίου και το πετρέλαιο που είχε απλωθεί παντού. Και δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους: όπως υπογραμμίζει ο Guardian, «στον ασφαλή, αποστειρωμένο κόσμο των multiplex, όπου η τοποθέτηση προϊόντος και οι εταιρικές συνέργειες κυριαρχούν, είναι σπάνιο να βλέπεις μια mainstream  ταινία με τα κότσια να καταδικάζει μια εταιρεία που αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά μετά την κυκλοφορία της αναπάντεχα αλλά και δίκαια θυμωμένης ταινίας του Πίτερ Μπεργκ, θα χρειαστεί ένα θαύμα για να αποκατασταθεί το όνομα της BP στα μάτια του μέσου θεατή».

 

Για τον σκηνοθέτη Πίτερ Μπεργκ («Μόνος Επιζών»), ο πρωταρχικός στόχος, πάντως, ήταν η ακριβής απεικόνιση των ωρών πριν και κυρίως μετά το ατύχημα, και όλοι τον αποθεώνουν για το αποτέλεσμα. «Όταν γίνεται το ατύχημα και όλα πάνε κατά διαόλου, ο Μπεργκ σκηνοθετεί την δράση φοβερά καλά, αποτυπώνοντας τον πανικό και τον πόνο χωρίς να νιώθεις ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση», προσθέτει ο Guardian, ενώ το περιοδικό Variety επαινεί την εξαιρετικά ρεαλιστική δράση: «το μοντάζ σε κάνει να αισθάνεσαι ότι σε πετάει εδώ κι εκεί, όπως οι εκρήξεις με τους εργάτες […] το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό». «Η ταινία είναι ένα γρήγορο θρίλερ γεμάτο σασπένς, δράση, θορύβους, κίνδυνο, λάσπη και φωτιά», λένε οι NY Times για να καταλήξουν: «η οργή και η βαθιά λύπη που θα νιώσετε βγαίνοντας από το σινεμά, είναι κάτι σαν κάθαρση, μία μικρή συμβολική αποζημίωση για την αποτυχία της δικαιοσύνης στον πραγματικό κόσμο».

 

 

Η ταινία, με πρωταγωνιστές τους Μαρκ Ουόλμπεργκ, Κερτ Ράσελ, Τζον Μάλκοβιτς και Κέιτ Χάντσον, κυκλοφορεί ήδη στους κινηματογράφους από την Odeon.