Αρχίζει το πρώτο φεστιβάλ ποδοσφαιρικού ντοκιμαντέρ της Ελλάδας

Όλες οι πληροφορίες για το OFFSIDE Festival που γίνεται στην Θεσσαλονίκη

LIFOTEAM 25.5.2016 | 18:10

Αρχίζει το πρώτο φεστιβάλ ποδοσφαιρικού ντοκιμαντέρ της Ελλάδας

 

Από τις επαρχίες της Αργεντινής μέχρι τα κρύα γήπεδα της Σκανδιναβίας, ο βασιλιάς των σπορ, έχει να αφηγηθεί ιστορίες που συναρπάζουν, συγκινούν, ενθουσιάζουν, εμπνέουν. Αυτές είναι οι ιστορίες που παρουσιάζει το OFFSIDE Festival, το πρώτο φεστιβάλ ποδοσφαιρικού ντοκιμαντέρ, από τις 25 μέχρι τις 27 Μαΐου στην Αποθήκη 1 (Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Παίκτες που μάγεψαν οπαδούς και αντιπάλους, προπονητές που καθόρισαν την ιστορία συλλόγων, φίλαθλοι και αθλητικογράφοι, στέκονται μπροστά στην κάμερα και θυμούνται ένδοξες νίκες και συντριπτικές ήττες, μιλούν για συμπαίκτες και αντιπάλους, διοργανώσεις γεμάτες λάμψη και άγνωστα γεγονότα. Το OFFSIDE Festival, διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος και το κοινό της Θεσσαλονίκης, για τρεις ημέρες, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικές ιστορίες που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: το πάθος για το ποδόσφαιρο.

 

Αρχίζει το πρώτο φεστιβάλ ποδοσφαιρικού ντοκιμαντέρ της Ελλάδας

 

Το φεστιβάλ ξεκινά την Τετάρτη 25/5 (20.30), με μία τις σπουδαιότερες ομάδες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Το ντοκιμαντέρ Barça Dreams, αφηγείται τα 117 χρόνια ιστορίας των Blaugrana ενώ οι Leo Messi, Pep Guardiola, Johan Cruyff, Ronaldinho, Xavi Hernandez και Andres Iniesta, είναι μερικοί μόνο από τους αστέρες που στέκονται μπροστά στον φακό προσπαθώντας να εξηγήσουν τι κάνει την ομάδα της Barcelona “Més que un club” (“Περισσότερο από μία ομάδα”). Την ίδια ημέρα θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ Democracia em Preto e Branco, που αφηγείται με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία της “Δημοκρατίας” που αποφάσισαν οι Κορίνθιανς κατά τη διάρκεια της πολυετούς δικτατορίας στη Βραζιλία και Ultim Partit, ένα πορτρέτο του Γιόχαν Κρόιφ, με καταλανικά χρώματα. Ο παίκτης και προπονητής αλλά και η ζωή του έξω από το γήπεδο, η ενασχόλησή του με την κοινωνική και την πολιτική πραγματικότητα της Καταλονίας, η οικογένειά του, οι αρχές που εφάρμοσε εντός και εκτός γηπέδων και τα στοιχεία που τον ανέδειξαν σε μία από τις σημαντικότερες φιγούρες που πέρασαν από την ομάδα της Μπαρτσελόνα από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Η ημέρα θα κλείσει με ένα Offside Οff-party στην Αποθήκη 1. 

 

Αρχίζει το πρώτο φεστιβάλ ποδοσφαιρικού ντοκιμαντέρ της Ελλάδας

 

Οι επόμενες ημέρες φέρνουν στις αίθουσες της Αποθήκης ακόμη περισσότερο ποδόσφαιρο, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι! Ο Eric Cantona αφηγείται τις ιστορίες πέντε σπουδαίων ποδοσφαιριστών που πολέμησαν την κοινωνική αδικία και τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα στις χώρες τους, ρισκάρωντας τη φήμη τους και πολλές φορές τη ζωή τους (Football Rebels). El Otro Futbol (Το άλλο ποδόσφαιρο) είναι μία καταγραφή εκατοντάδων ποδοσφαιρικών ιστορίών από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αργεντινής. Ο Paul Gascoigne, ο για πολλούς πιο χαρισματικός Βρετανός μέσος όλων των εποχών αφηγείται την ιστορία της γεμάτης -εντός και εκτός γηπέδου- ζωής του, Οι φίλαθλοι της σουηδικής Hammarby αποχαιρετούν με δάκρυα στα μάτια το Söderstadion, την επί 50 περίπου χρόνια έδρα τους (Vi är bäst ändå /This is Söderstadion). Ο Brian Clough φέρνει την Nottigham Forest από τη 13η θέση της Β' κατηγορίας, στην κορυφή της Premier League και από εκεί στην κορυφή της Ευρώπης, γράφοντας ένα από τα σπουδαιότερα ποδοσφαιρικά θαύματα όλων των εποχών (I Believe In Miracles). Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί επίσης ως work in progress το ντοκιμαντέρ ELEVEN, που καταγράφει την προετοιμασία μίας ομάδα ποδοσφαίρου που αποτελείται από 11 παιδιά, 11 ετών από 11 χώρες του κόσμου.

 

Το OFFSIDE Festival ολοκληρώνεται την Παρασκευή 27/5 αλλά το ποδοσφαιρικό κλίμα δεν φεύγει από το λιμάνι. Το Σάββατο 28/5, η Αποθήκη 8 μεταμορφώνεται στο The H Club, το pop-up club της Heineken, premium partner του OFFSIDE Festival, για μια μοναδική εμπειρία θέασης του φετινού μεγάλου Τελικού του UEFA Champions League. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν προσκλήσεις για το μεγάλο party της Heineken.

 

 

 

 

Barça Dreams

Jordi Llompart, 120', 2015

“Més que un club” σημαίνει “Περισσότερο από μία ομάδα”. Και αυτό είναι η Μπαρτσελόνα. Το ντοκιμαντέρ αυτό, ένα συγκινητικό ταξίδι στην ιστορία των Μπλαουγκράνα, αποκαλύπτει με κάθε λεπτομέρεια την συναρπαστική ιστορία της ομάδας που ο Joan Gamper ίδρυσε το 1899 και σήμερα έχει εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Ο Leo Messi, ο Pep Guardiola και ο Johan Cruyff, ο Ronaldinho, ο Xavi Hernandez και ο Andres Iniesta, είναι μερικοί μόνο από τους αστέρες που στέκονται μπροστά στον φακό για να αφηγηθούν 115 χρόνια ιστορίας και προσπαθουν να εξηγήσουν ποιο είνα το χαρακτηριστικό της ομάδας αυτής που την κάνει τόσο ξεχωριστή.

 

 

Football Rebels

Gilles Perez and Gilles Rof, 104', 2012 

Μακριά από τους προβολείς κατάμεστων γηπέδων, ο Eric Cantona αφηγείται τις ιστορίες πέντε σπουδαίων ποδοσφαιριστών που άφησαν τα γήπεδα για να αντιταχθούν στην κοινωνική αδικία, να στηρίξουν τον αγώνα εναντίον αντιδημοκρατικών καθεστώτων και να υπερασπιστούν κινήματα υπέρ της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, ρισκάρωντας τη φήμη τους και πολλές φορές τη ζωή τους. Ο Didier Drogba και ο εμφύλιος στην Ακτή Ελεφαντοστού, ο Mekhloufi και η ομάδα του FLN για την ανεξαρτησία της Αλγερίας, ο Predrag Pasic και η πολιορκία του Σεράγεβο, ο Caszely και ο θάνατος του Αλιέντε, ο Socrates και η Κορινθιακή Δημοκρατία. Σε μία εποχή που η βιομηχανία του ποδοσφαίρου μοιάζει να θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους, οι ιστορίες αυτές θυμίζουν πως ο βασιλιάς των σπορ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις κοινωνίες.

 

 

Gascoigne

Jane Preston, 90', 2015

 

Ο Paul Gascoigne θεωρείται από πολλούς ο πιο χαρισματικός Βρετανός μέσος όλων των εποχών. 25 χρόνια μετά την κορυφαία στιγμή της καριέρας του, το μουντιάλ του 1990, ο Gazza αφηγείται την ιστορία από την αρχή, με το δικό του τρόπο: το ξεκινημα στη Newcastle, τα χρόνια στη Λάτσιο και η επιστροφή στην Premier League, οι μεγάλες εμφανίσεις με την φανέλα της εθνικής ομάδας της Αγγλίας (που τον καθιέρωσαν στις καρδιές των Άγγλων φιλάθλων), και οι αυτοκαταστροφικές καταχρήσεις. Ο Gascoigne αφηγείται την ιστορία της γεμάτης -εντός και εκτός γηπέδου- ζωής του ενώ οι Gary Lineker, Jose Mourinho και Wayne Rooney στέκονται στα χαρακτηριστικά εκείνα της γεμάτης πάθος προσωπικότητας και του ποδοσφαιρικού του ταλέντου που τον ανέδειξαν ως έναν από τους πιο σπουδαίους ποδοσφαιριστές της γενιάς του.       

 

 

I Believe In Miracles

Jonny Owen 104', 2015

 

Τον Ιανουάριο του 1975, η Nottingham Forest βρισκόταν στη 13η θέση της Β' κατηγορίας, 5 βαθμούς πάνω από τον υποβιβασμό και φλέρταρε επικίνδυνα με το να καθιερωθεί ως μία από τις “αόρατες” ομάδες του αγγλικού πρωταθλήματος. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια όμως, η αδιάφορη για οπαδούς και αντιπάλους ομάδα από το Νότιγχαμ, μετατράπηκε σε βασίλισσα της Ευρώπης, περνώντας όποια ομάδα συναντούσε και πετυχαίνοντας ένα σερί 42 αγώνων αήττητη στο αγγλικό πρωτάθλημα. Όλα αυτά, χάρη στον θρυλικό Brian Clough, έναν από τους πιο χαρισματικούς προπονητές όλων των εποχών. Η επική πενταετία του Clough στον πάγκο της Forest ήταν ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό θαύμα που επισφραγίστηκε με την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, δύο League Cups και δύο συνεχόμενων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ενώ καθιέρωσε αιωνίως τον Clough και την ομάδα του στις καρδιές των φιλάθλων της.

 

 

Vi är bäst ändå (This is Söderstadion)

Andreas Bjunér, 82', 2014

 

Δύσκολοι καιροί για τους οπαδούς της Hammarby, ακόμη και για τους πιο πιστούς. Η ομάδα όχι μόνο παλεύει για χρόνια να ανέβει στην πρώτη κατηγορία του σουηδικού πρωταθλήματος αλλά και οι αξίες στις οποίες ιδρύθηκε η ομάδα, μοιάζουν να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά. Το τελειωτικό χτύπημα μοιάζει όμως να είναι αυτό: η ομάδα πρέπει να εγκαταλείψει την παραδοσιακή της έδρα, το Söderstadion και να “μοιραστεί” το επόμενό της σπίτι με τους αιώνιους αντιπάλους, τη Djurgården. Θα παραμείνει η Hammarby ίδια μακριά από το Söderstadion; Μία ταινία για τον χωρισμό, τη συλλογικότητα και την αβεβαιότητα που κρύβει το μέλλον!

 

 

Democracia em preto e branco (Ασπρόμαυρη Δημοκρατία)

Pedro Asbeg, 90', 2014

 

Στις αρχές του 1982, όταν το δικτατορικό καθεστώς της Βραζιλίας συμπλήρωνε 18 χρόνια, μία ποδοσφαιρική ομάδα αποφασίζει να εφαρμόσει “δημοκρατία”. Οι Κορίνθιανς, μία από τις ιστορικότερες ομάδες του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, μιλούν για δημοκρατία, παίρνουν αποφάσεις συζητώντας μεταξύ τους και εμφανίζονται στο γήπεδο έχοντας στις φανέλες τους γραμμένο το σύνθημα “Ψηφίστε στις 15”, παροτρύνοντας τους Βραζιλιάνους να μη διστάσουν να πάνε στις κάλπες. Άτυπος ηγέτης του κινήματος της “Κορινθιακής Δημοκρατίας”, ο Σώκρατες, ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Την ίδια περίοδο η βραζιλιάνικη μουσική σκηνή βρίσκεται στο ζενίθ της. Πολιτική, ποδόσφαιρο και rock n' roll, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά!

 

 

L'últim partit. 40 anys de Johan Cruyff a Catalunya (Τελευταίο παιχνίδι. Τα 40 χρόνια του Johan Cruyff στην Καταλονία)

Jordi Marcos, 70', 2014

40 χρόνια μετά την υπογραφή που έφερε τον Γιόχαν Κρόιφ στη Βαρκελώνη (13 Αυγούστου 1973), μια σειρά παικτών και συνεργατών, επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το πορτρέτο ενός ανθρώπου που κατάφερε να καθιερωθεί σαν ένας ποδοσφαιρικός θρύλος.

 

Vicente del Bosque, Xavier Sala-i-Martin, Pep Guardiola, Xavi Hernandez, Xavier Folch, Magda Oranich, Ferran Adrià, Josep Carreras και Jordi Cruyff, είναι μερικοί ανάμεσα σε όλους αυτούς που μιλούν για τον σπουδαίο παίκτη και προπονητή Γιόχαν Κρόιφ αλλά και για τη ζωή του έξω από το γήπεδο: την ενασχόλησή του με την κοινωνική και την πολιτική πραγματικότητα της Καταλονίας, τις διεκδικήσεις των Καταλανών, την οικογένειά του, τις αρχές που εφάρμοσε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του εντός και εκτός γηπέδων και τα στοιχεία που τον ανέδειξαν σε μία από τις σημαντικότερες φιγούρες που πέρασαν από την ομάδα της Μπαρτσελόνα από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. 

 

 

El Otro Fútbol (Το άλλο ποδόσφαιρο)

Federico Peretti, 94', 2012

 

Αυτό το ντοκιμαντέρ, δεν είναι απλά μία ιστορία για το ποδόσφαιρο. Είναι εκατοντάδες ιστορίες για το ποδόσφαιρο. Και επιπλέον, είναι μία ολοζώντανη καταγραφή ενός κόσμου που μοιάζει καταδικασμένος να μείνει για πάντα στην αφάνεια αλλά επιβιώνει, κόντρα στις ελλείψεις, γεμάτος πάθος και δύναμη. Η κάμερα ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αργεντινής και αποτυπώνει ποδοσφαιρικές ιστορίες, καλά κρυμμένες σε επαρχίες, χωριά και γειτονιές. Οι ιστορίες αυτές, φέρνουν στο φως καταστάσεις που μοιάζουν να έχουν βγει από παραμύθια, θυσίες, μοναδικά μέρη και βέβαια ανθρώπους που δεν θα μπορούσες να συναντήσεις πουθενά αλλού. Τι τα συνδέει όλα αυτά; Ένα πάθος για το ποδόσφαιρο που δεν θα συναντήσεις σε καμία εθνική κατηγορία του κόσμου.

 

Αρχίζει το πρώτο φεστιβάλ ποδοσφαιρικού ντοκιμαντέρ της Ελλάδας