Τρεις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την καινούργια εβδομάδα

Ενδιαφέρουσες προτάσεις που δεν θα σας κοστίσουν

Αvant premiere του ντοκιμαντέρ «Τα ξεχασμένα Χαμόγελα»

«Τα ξεχασμένα Χαμόγελα», ένα ντοκιμαντέρ για την ανθρώπινη διάσταση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, συστήνονται στο ελληνικό κοινό στην avant premiere της ταινίας την Τετάρτη 20 Ιουνίου (19.00), Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

Το ντοκιμαντέρ βασίστηκε σε μαρτυρίες που κατέγραψε η νεαρή καλλιτέχνις Lynda Thalie, πρόσφυγας και η ίδια από την Αλγερία, η οποία ζει και εργάζεται στον Καναδά. Η Lynda Thalie επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2016, και με την κάμερα του φωτογράφου Jeff Malo κατέγραψε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, και κυρίως των παιδιών, που ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, σκηνές στην ύπαιθρο και συχνά πίσω από συρματοπλέγματα. 

 

«Τα ξεχασμένα Χαμόγελα» φιλοδοξούν να δείξουν πως πίσω από τους αριθμούς κρύβεται μια προσωπική ιστορία, ανεξερεύνητη σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα, αλλά απαραίτητη προκειμένου να κατανοήσουμε την απάνθρωπη όψη της σύγχρονης προσφυγικής κρίσης στις ζωές των ανθρώπων. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, παρουσία της σκηνοθέτριας.

 

Info:

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136. Τηλέφωνο: 210 3609695

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, 19:00

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

 

 

Ο Μαρκ Μαζάουερ στην Αθήνα

Ο διακεκριμένος ιστορικός και συγγραφέας Μαρκ Μαζάουερ έρχεται στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου «Όσα δεν είπες», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Άγρα. 

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 στις 20.00. Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός, διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

 

Ο Μαρκ Μαζάουερ είναι ιστορικός και συγγραφέας με ειδίκευση στη σύγχρονη Ελλάδα, την Ευρώπη του 20ου αιώνα και σε διεθνή ζητήματα. Είναι καθηγητής στην έδρα Ιστορίας «Ira D. Wallach» του Πανεπιστημίου Κολούμπια. 

 

Τα άρθρα και οι κριτικές του με θέμα την ιστορία και τις τρέχουσες εξελίξεις δημοσιεύονται τακτικά στον Guardian, στους Financial Times, στη London Review of Books, στο The Nation και το New Republic. 

 

Το «Όσα δεν είπες», μια τρυφερή και οξυδερκής αφήγηση, τα απομνημονεύματα ενός διακεκριμένου ιστορικού, εξερευνά τις ευρωπαϊκές συγκρούσεις του 20ου αιώνα μέσα από τη ζωή, τις ελπίδες και τα όνειρα μιας και μοναδικής οικογένειας – της οικογένειας του συγγραφέα.

 

Info:

Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου

Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Αθήνα

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018, 20.00

Είσοδος ελεύθερη

 

 

«Ραψωδία το στολίδι» στο Περιστύλιο του Ζαππείου

O Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία δήμου Αθηναίων, την Πέμπτη 21 Ιουνίου στις 21:00 στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, με την Α’ παγκόσμια παρουσίαση του νέου συμφωνικού και χορωδιακού έργου «Ραψωδία το στολίδι», του βραβευμένου Ελληνογάλλου συνθέτη συμφωνικής και κινηματογραφικής μουσικής Zorzes Katris, σε ποίηση Γιώργου Χρήστου.

 

Το Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου θα φιλοξενήσει μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία για τους ακροατές, που θα ταξιδέψει τη φαντασία τους υπό την συνοδεία της συμφωνικής μουσικής, το κατανυκτικό μέλος της Χορωδίας και την λυρική ερμηνεία των σολίστ.

 

Συμμετέχουν οι: Βανέσσα Καλκάνη - Σοπράνο, Χαρά Καλατζίδου - Μέτζο Σοπράνο, Ελεάννα Κωνσταντά - Σοπράνο και Σοφία Βαρβούνη - Σοπράνο. Μουσική Διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης. Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής

 

Info:

Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου

Πέμπτη 21 Ιουνίου, 21:00

Είσοδος ελεύθερη