The City Reads: ένα project αφιερωμένο στο βιβλίο ξεδιπλώνεται στο κέντρο της πόλης

Το T.A.F. / the art foundation παρουσιάζει μια σειρά ζωγραφικών, χαρακτικών και γλυπτικών έργων σε διάσπαρτους χώρους της Αθήνας, μια ομαδική έκθεση στην γκαλερί του και άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις

Το T.A.F. / the art foundation συμμετέχει με το project «The City Reads» στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου / Δήμος Αθηναίων.

 

To project ξεδιπλώνεται στο κέντρο της πόλης. Περιλαμβάνει μια σειρά ζωγραφικών, χαρακτικών και γλυπτικών έργων που παρουσιάζονται σε διάσπαρτους χώρους της Αθήνας, μια ομαδική έκθεση στην γκαλερί του T.A.F / the art foundation και δράσεις όπως αναγνώσεις βιβλίων, περιπατητικές περφόρμανς, ξεναγήσεις, καθώς και εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

 

Ο περιπατητής «διαβάζει» την πόλη και γνωρίζει τα έργα μέσα από τη διαδρομή του σε βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους, τυπογραφεία, ιστορικά στέκια, πολιτιστικά ιδρύματα, στοές, κήπους, γειτονιές.

 

Πάνω από 70 καλλιτέχνες και συγγραφείς προσκλήθηκαν από την εικαστικό και συγγραφέα Ράνια Καπελιάρη να επιλέξουν ένα βιβλίο και να δημιουργήσουν ένα έργο βάσει αυτού με απόλυτη ελευθερία όσον αφορά στα καλλιτεχνικά μέσα. Άλλοτε επεμβαίνουν στο αυθεντικό έντυπο και άλλοτε ο ίδιος ο τίτλος ή το περιεχόμενο του βιβλίου γίνεται η αφετηρία για την κατασκευή ενός νέου έργου.

 

Τα έργα συνθέτουν στο σύνολό τους μια εγκατάσταση που βιώνεται με την περιπατητική ανά-γνωση της πόλης. Συναντιούνται σε διάσπαρτους χώρους που ιστορικά συνδέθηκαν με τη συγγραφή, την ανάγνωση, την έκδοση και την εκτύπωση του βιβλίου.

 

Στην γκαλερί του, το T.A.F. / the art foundation παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Don't judge a cover by its artist», η οποία θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου 2018.

 

Ο τίτλος της έκθεσης είναι παραποίηση της γνωστής φράσης «don't judge a book by its cover» και αντλεί από τις ερμηνευτικές εκδοχές και συνδηλώσεις της λέξης cover στην αγγλική γλώσσα («εξώφυλλο», «καταφύγιο», «κάλυμμα», «ασφάλεια»).

 

Η έκθεση εστιάζει στη διαλεκτική του εσωτερικού και εξωτερικού προστατευτικού χώρου (cover), ο οποίος αποτελεί έναν πραγματικό-υλικό και, ταυτόχρονα, φαντασιακό τόπο. Εκκινώντας εννοιολογικά ή -σε επίπεδο φόρμας και υλικού- από το περίβλημα ενός έντυπου τεκμήριου (π.χ βιβλίου), τα έργα εξερευνούν τους τρόπους λειτουργίας του προστατευτικού μέσου.

 

Το cover αντιμετωπίζεται ενίοτε ως ένα πεδίο οικειότητας, εξάντλησης της φαντασίας και της ιδιωτικότητας. Άλλοτε ως ένα εφήμερο κρησφύγετο συναισθημάτων ή χώρος οργάνωσης σκέψης. Και άλλοτε λειτουργεί ως πορτραίτο του ίδιου του δημιουργού του.

 

Δράσεις & εκδηλώσεις

T.A.F. / the art foundation, Nορμανού 5, Μοναστηράκι

Σάββατο 5/5 & Σάββατο 12/5, 11.30: Επί-Γραφές: Το σώμα της λέξης. Εργαστήριο την γραφή την οπτική και υλική της αντίληψη του Διαπολιτιστικού προγράμματος Labirinto: Culture e Civilta' Mediterranee

11:30 - 14:00: εικαστικό εργαστήριο από την Ειρήνη Γκόνου

14:30 - 15:45: Παρουσίαση του εκδοτικού project: «Tavola delle materie» με. H συγγραφέας/εικαστικός στο πεδίο της πειραματικής λογοτεχνίας, Mariangela Guatteri, συνοψίζει την τυπογραφική ιστορία του βιβλίου και του εκδοτικού επαγγέλματος σε ένα συναρπαστικό κείμενο γεμάτο αντικείμενα, σύμβολα και αισθήσεις.

15:45 - 16:45: Η φυσιολογία της ανάγνωσης: Ο τυπογράφος και υπεύθυνος των συλλεκτικών εκδόσεων Διάττων θα μας εισάγει στη φυσιολογία της ανάγνωσης με παράλληλη αναδρομή σε ιστορικά παραδείγματα. Η σχέση της όρασης με την διάταξη της τυπωμένης σελίδας για να ικανοποιεί την λειτουργία της ανάγνωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: [email protected]

Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ ( 30 ευρώ με έκπτωση για άνεργους και φοιτητές). Στις πέντε πρώτες εγγραφές έως 1/5/2018 έκπτωση: 30 ευρώ. Για κάθε διπλή εγγραφή (2 άτομα) έκπτωση 10% : 60 ευρώ. (Βεβαίωση Παρακολούθησης)

 

Σάββατο 19/5, 12:00: Αυτή η πόλη έχει μόνο αδιέξοδα

Ηχητικός ποιητικός περίπατος σχεδιασμένος από τη sound artist Ντάνα Παπαχρήστου (σημείο συνάντησης T.A.F.). Ελεύθερη συμμετοχή.

 

Η λέσχη ανάγνωσης Passepartout reading θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω συναντήσεις:

Κυριακή 6/5, 11.00: Περπατώντας με τον Παλαμά Εθνικός Κήπος, είσοδος από οδό Αμαλίας

Κυριακή 13/5, 11.00 -13.00: Νεοκλασσικό Ευριπίδου 78, Χρήστος Χρυσόπουλος - Performance lecture για μια πόλη σε ασταθή ισορροπία

 

Εκδόσεις Άγκυρα, Σόλωνος 124 & Εμμανουήλ Μπενάκη

Τετάρτη 2/5, 19.00: Εκδήλωση προς τιμήν του Τάκη Χατζηαναγνώστου

 

Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα

Σάββατο 12/5, 11.00: Παιδικό εργαστήριο

 

Εθνικό Τυπογραφείο - Μουσείο Τυπογραφίας, Καποδιστρίου 34

Τετάρτη 16/5, 11.00: Ξενάγηση στην έκθεση «Η νέα γενιά των ζωγράφων δημιουργεί με αφορμή το βιβλίο»

 

Info

«Don't judge a cover by its artist»

TAF / the art foundation

Νορμανού 5, Μοναστηράκι. Τηλέφωνο: 210 3238757

Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου 2018 - 20 Μαΐου 2018

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο: 12.00 - 21.00, Κυριακή 12.00 - 19.00

 

Οδηγός Βιβλίου