Ένας Έλληνας κι ένας Ιταλός κομίστας συναντιούνται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

«Parole e immagini / Λόγια και εικόνες»: Έργα των Giuseppe Palumbo και Γιώργου Μπότσου στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας

Η έκθεση κόμικς των Giuseppe Palumbo και Γιώργου Μπότσου «Parole e immagini / Λόγια και εικόνες» φιλοξενείται μέχρι τις 19 Μαΐου στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

 

Η έκθεση παρουσιάστηκε ήδη από τον Αύγουστο 2017 σε επτά διαφορετικούς χώρους στην Ελλάδα -στη Λέρο, τη Λάρισα, τη Μεσσήνη, την Πάτρα, τα Χανιά, τη Θεσσαλονίκη και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ενώ αμέσως μετά θα ταξιδέψει στην Μυτιλήνη- και παρουσιάζει μια επιλογή έργων δύο καλλιτεχνών, ενός Έλληνα και ενός Ιταλού, ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικών της σύγχρονης παραγωγής των κόμικς στις δύο χώρες.

 

Αυτό το είδος τέχνης οδήγησε τους δύο καλλιτέχνες, επιλεγμένους ανάμεσα στα πιο διάσημα ονόματα του ευρύτατου κόσμου των κόμικς, σε ένα υψηλό επίπεδο που τους επιτρέπει να εκφραστούν με ένα προσωπικό στυλ πολύ ιδιαίτερο.

 

Η επιλογή δύο καλλιτεχνών από χώρες γειτονικές και τόσο παρόμοιες σε ψυχοσύνθεση και ταμπεραμέντο όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, έγινε με το σκεπτικό όχι να καταδειχτούν οι πιθανές ομοιότητες ανάμεσά τους, αλλά, αντίθετα, κρατώντας ως βασικό άξονα την κοινή τους ηλικιακή συνάφεια και το γεγονός πως οι πορείες τους διασταυρώνονται στα ρεύματα των σύγχρονων ευρωπαϊκών κόμικς είναι τόσο διαφορετικοί και αποδεικνύουν έμπρακτα μέσα από το έργο τους την πολυφωνία και τη δημιουργική πλαστικότητα του μέσου.

 

Ο Palumbo είναι ένας «χαμαιλέων», που μπορεί να δημιουργεί αντλώντας από την καρτουνίστικη, δυναμική και έντονη γραμμή, ανανεώνοντας κλασικούς ήρωες όπως ο Diabolik, αλλά και να παρουσιάζει νέα αυθεντικά σχέδια που φέρνουν μια φρέσκια διαφορετική «ματιά» στα σύγχρονα κόμικς.

 

Ο Μπότσος πειραματίζεται με την εικαστικότητα της αφήγησης, δημιουργώντας με ελλειπτικά σενάρια και μινιμαλιστικό λόγο, εικονογραφώντας τις ιδέες του με αξίες εικαστικού έργου και αναζητώντας μια φόρμα που παραπέμπει μεν στην ζωγραφική, αλλά διατηρεί την αμεσότητα και το «ξάφνιασμα» της ανατροπής που φέρνουν τα κόμικς.

 

Αυτός ο συνδυασμός εικόνων και λέξεων όταν δεν υπηρετεί απλώς την αφήγηση μετατρέπεται σε ένα πραγματικό ποίημα, ίσως σε αυτό που μπορεί να υπήρχε στη σκέψη του Apollinaire όταν έγραφε τα Calligrammes.

 

Διοργανωμένη από τον ελληνο-ιταλικό πολιτιστικό σύλλογο ΑΙΑΛ της Λέρου, υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας, η έκθεση «Parole e immagini / Λόγια και εικόνες» εντάσσεται στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας και προβλέπεται στη συνέχεια να περιοδεύσει και στην Ιταλία.

 

Ένας Έλληνας κι ένας Ιταλός κομίστας συναντιούνται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο
Giuseppe Palumbo

 

Ένας Έλληνας κι ένας Ιταλός κομίστας συναντιούνται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο
Γιώργος Μπότσος

 

Info

Parole e immagini / Λόγια και εικόνες

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47, Αθήνα, 210 5242714)

Διάρκεια έκθεσης: 23 Απριλίου 2018 - 19 Μαΐου 2018

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 11.00 - 17.00 / Σάββατο: 11.00 – 13.30

Είσοδος ελεύθερη