Τέσσερις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ενδιαφέρουσες και με ελεύθερη είσοδο για αύριο, 21 Μαρτίου

«Η ποιητική γενιά του 1970» στη Φιλοσοφική Σχολή

Η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με την εκδήλωση με τίτλο «Η ποιητική γενιά του 1970», την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 2 το μεσημέρι.


Δώδεκα ποιητές και ποιήτριες διαβάζουν τα ποιήματά τους στο Αμφιθέατρο Aula του κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.


Την εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Ευριπίδης Γαραντούδης, ενώ ποιήματά τους θα διαβάσουν οι Νάσος Βαγενάς, Ηλίας Γκρής, Γιάννης Ευσταθιάδης, Πάνος Κυπαρίσσης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Παυλίνα Παμπούδη, Αθηνά Παπαδάκη, Μανόλης Πρατικάκης, Αντώνης Φωστιέρης, Γιώργος Χουλιάρας, Δήμητρα Χριστοδούλου και Γιώργος Χρονάς.


Στο μουσικό μέρος θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα ποιητών της Γενιάς του 1970, από τον Χρήστο-Δαυίδ Νταούλα στο πιάνο και την Αναστασία Καπετανάκη στο τραγούδι. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Ν. Μπασκόζος.


Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ

Αμφιθέατρο Aula

Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, 14:00

Είσοδος ελεύθερη

 

«Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - Ένα απόγευμα στην έκθεση για τον Μανόλη Αναγνωστάκη».

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία συμμετέχει στον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Την Τετάρτη 21 Μαρτίου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Τό θέμα εἶναι τ ώ ρ α τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη», που φιλοξενείται από τις 12 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον κορυφαίο ποιητή της μεταπολεμικής περιόδου.


Ανάμεσα στα χειρόγραφα, τα προσωπικά αντικείμενα και τις ποιητικές συλλογές του Μανόλη Αναγνωστάκη, καθώς και στα τεκμήρια των εποχών που αυτός και οι ομότεχνοί του έδρασαν, ο ποιητής και συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας και  η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου θα μιλήσουν για τον ποιητή και το αποτύπωμα που άφησε στα πεδία του πολιτισμού και της πολιτικής, ενώ ο Μιχάλης Γρηγορίου, θα μοιραστεί την εμπειρία της μελοποίησης των έργων του. Οι ηθοποιοί Μαρία Σκουλά και Θανάσης Δόβρης, θα απαγγείλουν επιλεγμένα ποιήματά του Μανόλη Αναγνωστάκη.


Εκθεσιακός χώρος Ιδρύματος της Βουλής

Βασιλίσσης Σοφίας 11 (είσοδος από οδό Σέκερη), Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3735253

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, 18:30

Είσοδος ελεύθερη

 

Συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Ωδείο Αθηνών

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης και οι μαθητές του από την τάξη σύνθεσης του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζουν τραγούδια για φωνή & πιάνο σε ποίηση Λαπαθιώτη, Σαχτούρη, Λειβαδίτη, Καρυωτάκη και Σαραντάρη.


Οι μαθητές Κατερίνα Ντιντιλά, Πέτρος Ανδριώτης, Γιώργος Σταματόπουλος και Άννα Ταμπούκου θα έχουν την ευκαιρία να συστηθούν στο κοινό με μία σειρά έργων σε πρώτη εκτέλεση που συνέθεσαν κατά την διαδικασία της μελέτης τους.


Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου την οποία θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Δημήτρης Βεζύρογλου. Θα ακουστούν επίσης κομμάτια για κλαρινέτο και πιάνο εμπνευσμένα από την ημέρα της ποίησης που θα αποδώσουν οι Άγγελος Πολίτης κλαρινέτο και Μαρίνα Ραμαντάνη στο πιάνο.


Ωδείο Αθηνών

Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής»

Ρηγίλλης και Λεωφόρος Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7240673

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, 20.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

 

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στον ΙΑΝΟ

Για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά, ο IANOS και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση. Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης.


H βραδιά θα ξεκινήσει  με γαλλική μουσική από τους «La chanteuse». Η Έλενα Παπαδημητρίου στο  τραγούδι και ο Γιώργος Αναστασόπουλος στο πιάνο μας ταξιδεύουν στη γαλλική μουσική από την Edith Piaf και μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της κλασικής περιόδου του γαλλικού Chanson.


IANOS

Σταδίου 24, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3217917

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018, 19:00

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Είσοδος ελεύθερη

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

Οδηγός Βιβλίου