Το βιβλίο «Βαν Γκογκ – Γράμματα στον αδελφό του Θεόδωρο» μόλις επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Περιέχει τις συγκλονιστικές επιστολές που ο ζωγράφος έγραφε στον αδελφό του καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του

Τον Δεκέμβριο του 1952 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τις Εκδόσεις Γκοβόστη το βιβλίο «Βαν Γκογκ – Γράμματα στον αδελφό του Θεόδωρο», σε μετάφραση του Σπύρου Σκιαδαρέση.

 

Εξαντλημένο εδώ και καιρό, ακριβοθώρητο ακόμα και στα παλαιοβιβλιοπωλεία, δε μπορεί παρά να αποτελεί ευχάριστη είδηση η απόφαση του εκδοτικού οίκου να το ανατυπώσει, διατηρώντας έτσι την ιδιότυπη ορθογραφία του πρωτοτύπου που ήταν προσωπική επιλογή του ανήσυχου εκδότη Κώστα Γκοβόστη.


Η ανάγνωση των σπαρακτικών γραμμάτων που έστειλε ο Βαν Γκογκ στον αδελφό του αποκαλύπτει τον ευαίσθητο ψυχισμό του ζωγράφου, χαρτογραφώντας ταυτόχρονα τη σχέση του με τους σύγχρονούς του καλλιτέχνες.


Σε όλη του τη ζωή ο μεγάλος ζωγράφος πάλευε με τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε και με την ανέχεια, καθώς, όσο ζούσε, δεν είχε καταφέρει να πουλήσει παρά έναν μόνο πίνακα.

 

Ο κατά τέσσερα χρόνια νεότερος αδελφός του, Τεό, ήταν εκείνος που τον στήριζε οικονομικά και μοιραζόταν τις καλλιτεχνικές και προσωπικές του αγωνίες μέχρι το τέλος.


Η συγκινητική σχέση ανάμεσα στα δύο αδέλφια, τον ζωγράφο και τον επιτυχημένο έμπορο τέχνης, ξεδιπλώνεται ανάγλυφα μέσα από τις εκατοντάδες επιστολές που έστειλε ο Βίνσεντ στον Τεό –επιστολές στις οποίες «μια καλλιτεχνική ψυχή δείχνει όλο το θεϊκό μεγαλείο της».


«Τι είμαι για τον περισσότερο κόσμο; Μια μηδαμινότητα ή ένας αλλόκοτος αντιπαθητικός άνθρωπος, ένας που δεν έχει καμιά υπόσταση στην κοινωνία ή που δε θ' αποκτήσει ποτέ, τέλος κάτι λιγότερο από μια νούλα.

 

Έστω. Υπόθεσε πως είναι ακριβώς έτσι, λοιπόν θα 'θελα να δείξω με το έργο μου τι υπάρχει στην καρδιά ενός τέτοιου ανθρώπου αλλόκοτου, μιας τέτοιας μηδαμινότητας», γράφει ο Βαν Γκογκ το 1882, προκαλώντας το πικρό χαμόγελο του σημερινού αναγνώστη.

Οδηγός Βιβλίου