«Ψίθυροι από το σύμπαν»: Διάλεξη του Διονύση Σιμόπουλου στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός μιλά για το νέο του βιβλίο «Είμαστε αστρόσκονη: Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος»

Με αφορμή το νέο βιβλίο του, «Είμαστε αστρόσκονη: Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, ο διακεκριμένος αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ψίθυροι από το σύμπαν» την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 στις 19:30, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο.


Μεταξύ άλλων θα καταπιαστεί με θέματα όπως το τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά και τα βαρυτικά κύματα, πώς μια πρόβλεψη του Αϊνστάιν πριν από 100 χρόνια επιβεβαιώνεται ανοίγοντας ένα νέο σπουδαίο παράθυρο ανακαλύψεων για τα τεκταινόμενα στο Σύμπαν και τι υπόσχεται η νέα ανακάλυψη σε σχέση με τα μυστικά του Σύμπαντος.


«Το άγνωστο συχνά τρομάζει τον κόσμο. Πολλούς τους κάνει να αισθάνονται χαμένοι. Μόνοι. Ανασφαλείς. Σε άλλους το άγνωστο κεντρίζει την περιέργεια. Τους κάνει ανυπόμονους. Περήφανους. Να αισθάνονται μέρος από κάτι μεγαλύτερο απ' αυτούς. Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα.


Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο» σημειώνει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του ο Διονύσης Σιμόπουλος.


Στο ερώτημα αν πράγματι είμαστε αστρόσκονη ο γνωστός αστροφυσικός απάντησε στο LIFO.gr και τον Γιάννη Πανταζόπουλο:

 

«Οτιδήποτε βλέπουμε γύρω μας αποτελείται από τα χημικά στοιχεία που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση, από το υδρογόνο έως το ουράνιο. Απ' αυτά, τέσσερα αποτελούν το 99% των ατόμων του σώματος μας και είναι το υδρογόνο, ο άνθρακας, το άζωτο και το οξυγόνο.


Με αυτή την έννοια, επειδή το υδρογόνο γεννήθηκε κατά τη δημιουργία του Σύμπαντος, πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, θεωρώ ότι και τα 2/3 του σώματός μας έχουν ηλικία 13,8 δισεκατομμύρια έτη.


Τα υπόλοιπα τρία χημικά στοιχεία γεννήθηκαν με τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις που έγιναν στο κέντρο των άστρων. Για παράδειγμα, από τις συγκρούσεις άστρων και νετρονίων δημιουργήθηκε ο χρυσός και το ουράνιο. Αυτός, λοιπόν, είναι ο λόγος που θεωρώ ότι είμαστε αστρόσκονη.»

 

Info:

«Ψίθυροι από το σύμπαν», διάλεξη του Διονύση Π. Σιμόπουλου

Πολυχώρος Μεταίχμιο

Ιπποκράτους 118, Αθήνα. Τηλέφωνο: 211 300 3580

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο [email protected], σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τον τίτλο της διάλεξης.

Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming από το www.metaixmio.gr

 

Οδηγός Βιβλίου