Ο Ντέιβιντ Μάμετ επιστρέφει με καινούργιο μυθιστόρημα μετά από δύο δεκαετίες

Το «Σικάγο» θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Ντέιβιντ Μάμετ, ο τιμημένος με Πούλιτζερ για τα «Οικόπεδα με θέα» Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, γεννήθηκε στο Σικάγο και ζει στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας.

 

Τα ιδιαίτερα αγαπητά στο ελληνικό κοινό θεατρικά του έργα «Ολεάννα» και «Αμερικάνικος Βούβαλος» έχουν τιμηθεί με το βραβείο του Κύκλου Θεατρικών Κριτικών της Νέας Υόρκης.


Ο πολυσχιδής συγγραφέας, εκτός από το θέατρο, έχει ασχοληθεί και με τον κινηματογράφο, όχι μόνο ως σεναριογράφος αλλά και σκηνοθετώντας τις κινηματογραφικές ταινίες «House of Games» (Η λέσχη της απάτης), «Things Change» (Ο λούστρος και η Μαφία), «Homicide» (Ανθρωποκτονία), «State and Main» και «Heist» (Το κόλπο).


Ο Ντέιβιντ Μάμετ, που έχει επίσης γράψει δοκίμια και μυθιστορήματα, εδώ και δύο δεκαετίες δεν έχει παρουσιάσει νέο μυθιστόρημα και το «Σικάγο», το νουάρ μυθιστόρημα με φόντο τον υπόκοσμο του Σικάγο της δεκαετίας του 1920 που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά τον Απρίλιο από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Στα δυνατά σημεία του βιβλίου συγκαταλέγεται η εξαιρετική ατμόσφαιρα, καθώς ο συγγραφέας ζωντανεύει το Σικάγο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, η πλοκή, ο ρυθμός και φυσικά οι ζωντανοί διάλογοι.

 

Το κοφτό, γεμάτο σλανγκ στιλ των διαλόγων του Μάμετ άλλωστε, το περίφημο «Mamet Speak», έχει δημιουργήσει σχολή.

 

Ο δημοσιογράφος Μάικ Χοτζ, βετεράνος του Α' Παγκοσμίου πολέμου, είναι ερωτευμένος με την Ιρλανδή και καθολική Άνι Γουόλς και κρατάνε τη σχέση τους κρυφή από τον πατέρα της.

 

Η πόλη γύρω τους πάλλεται, κλαμπ, συμμορίες, παρανομίες. Τη σχετική ηρεμία ταράζουν δύο απανωτές δολοφονίες νονών της νύχτας.


Ο Μάικ όμως σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπος με το δικό του μαρτύριο. Κάποιος μπαίνει στο σπίτι του και δολοφονεί την Άνι μπροστά στα μάτια του, και εκείνος πιστεύει ότι η αγαπημένη του έχασε τη ζωή της εξαιτίας του.

Οδηγός Βιβλίου