Ο Βαλέρ Νοβαρινά στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο συγγραφέας θα παρουσιάσει ένα από τα πιο φημισμένα του κείμενα, το θεατρικό «Ο λόγος στα ζώα».

Το Γαλλικό Ινστιτούτο γιορτάζει τα 111 χρόνια παρουσίας του στην Αθήνα και με αυτήν την ευκαιρία επιλέγει να συστήσει στο κοινό το εξαιρετικό θεατρικό έργο του Βαλέρ Νοβαρινά «Ο λόγος στα ζώα» και τα 1.111 πουλιά που πρωταγωνιστούν σε αυτό.


Ο Νοβαρινά έχει γράψει «θεωρητικά» έργα, που ανιχνεύουν το σώμα του ηθοποιού, όπου ο χώρος και ο λόγος διασταυρώνονται στο αναπνευστικό σύστημα, έργα καθαρά θεατρικά και «ουτοπικό θέατρο»: διαλογοποιημένα μυθιστορήματα, μονολόγους για πολλές φωνές, ποιήματα σε σκηνές. Για τον ίδιο έχει ειπωθεί ότι «η ποιητική του αγγίζει μια θεολογική διάσταση».


Η θεατρική θεωρία του Νοβαρινά και η φιλοσοφική του σκέψη έγκειται στο βασικό για αυτόν επαναλαμβανόμενο ερώτημα: γιατί στο ανθρώπινο ζώο έχει δοθεί το χάρισμα του λόγου; Για τον ίδιο, «το θέατρο δίνει τη δυνατότητα να επανασυνειδητοποιήσουμε» ότι ο λόγος δεν είναι μια αλληλουχία μηχανικών εννοιών αλλά μια ροή, ένας χορός, μια ζωντανή ύλη. Μέσα στο θέατρό του ξαναβλέπουμε το αιώνιο θαύμα να γίνεται όπως την πρώτη μέρα: ερχόμαστε να ακούσουμε τα ζώα να μιλάνε.»


Τη βραδιά θα ξεκινήσει η Violet Louise με μια οπτικοακουστική περφόρμανς, στην κορύφωση της οποίας ο συγγραφέας θα διαβάσει απόσπασμα από το βιβλίο του. Θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ του Βαλέρ Νοβαρινά, του ηθοποιού και σκηνοθέτη Βασίλη Παπαβασιλείου, ο οποίος έχει μεταφράσει στα ελληνικά το «Γράμμα στους ηθοποιούς: Υπέρ Λουί ντε Φυνές» του συγγραφέα, και της Μαριάννας Κάλμπαρη, σκηνοθέτιδας και διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν.


«Ένας άνδρας μιλάει σε ζώα, δηλαδή σε όντα που δεν απαντάνε. Μιλάει σε τριακόσια βουβά μάτια. Εκφωνεί το Λόγο στα ζώα που αποτελεί μια αλληλουχία από 11«βόλτες», μια πλεύση στο εσωτερικό, δηλαδή πρώτα μες στην γλώσσα του και στις λέξεις του. Ένας άνδρας μιλάει σε ζώα και έτσι τους μιλάει για πράματα ανείπωτα: για ό,τι ζούμε όταν ωθούμαστε στα άκρα μας, διαμελισμένοι, μέσα στο μεγαλύτερο σκοτάδι και όχι μακριά από κάποιο φως, χωρίς λόγια και κοντά σε μια λύση.»


Info:

«Valère Novarina: Συνάντηση και ανάγνωση "O λόγος στα ζώα"»

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Αuditorium Τheo Αngelopoulos

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, 19:30

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

 

Οδηγός Βιβλίου