Μία μεγάλη εκδοτική επιτυχία που έρχεται από την Ιταλία πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στον Φεβρουάριο από τις Εκδόσεις Πατάκη. «Τα οχτώ βουνά», το βιβλίο που χάρισε την περασμένη χρονιά στον συγγραφέα Πάολο Κονιέττι τα βραβεία Premio Strega Giovani και Premio Strega, έχει κερδίσει αναγνώστες, κριτικούς αλλά και συγγραφείς όπως η Άννυ Πρου.


«Ένα ωραίο βιβλίο, μια πλούσια, οδυνηρή ιστορία που είναι φτιαγμένη για όλους εμάς που "διψάμε" για τα βουνά. Λίγα βιβλία έχουν περιγράψει με τόση ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο τα πέτρινα ύψη μπορούν να καθορίσουν την αίσθηση της χαράς και της δικαιοσύνης. Και είναι ένα εξαίρετο ξεδίπλωμα του βαθύτερου τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να αγαπούν ο ένας τον άλλον», έγραψε για το μυθιστόρημα η Πρου.


Ο Πιέτρο είναι ένα μοναχικό, ελαφρώς κακότροπο αγόρι που ζει στο Μιλάνο. Με τους γονείς του να γίνονται όλο και πιο απόμακροι, το μόνο πράγμα που η οικογένεια μοιράζεται είναι η αγάπη τους για τους Δολομίτες, τα βουνά που αγκαλιάζουν τα βορειοανατολικά σύνορα της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στους πρόποδες των βουνών, ο Πιέτρο συναντά τον Μπρούνο, ένα συνομήλικό του αγόρι που αντί να κάνει διακοπές, πηγαίνει τα γελάδια στο βοσκοτόπι.


Μαζί περνάνε πολλά καλοκαίρια εξερευνώντας τα λιβάδια και τις κορυφές του βουνού και εντοπίζουν τις ομοιότητες και τις διαφορές στη ζωή και το μέλλον τους. Τα δύο αγόρια θα ανακαλύψουν την αληθινή έννοια της φιλίας, ακόμα και όταν τα διαφορετικά τους μονοπάτια στη ζωή - τα βουνά του Μπρούνο, τα κοσμοπολίτικα μέρη του Πιέτρο σε ολόκληρο τον κόσμο - δοκιμάζουν τη δύναμη και τη σημασία του δεσμού που τους ενώνει.


Κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών ο Πιέτρο αρχίζει τις πορείες με τον πατέρα του, «ό,τι πλησιέστερο σε εκπαίδευση πήρα ποτέ από εκείνον». Γιατί το βουνό είναι γνώση, είναι ένας γνήσιος τρόπος ν' ανασαίνεις και θα είναι το πιο αληθινό του κληροδότημα: «Να τη, λοιπόν, η κληρονομιά μου: μια απόκρημνη πλαγιά, χιόνι, ένας σωρός ακανόνιστες κοτρόνες, ένα πεύκο». Μια κληρονομιά που μετά από πολλά χρόνια θα τον ξαναφέρει κοντά στον Μπρούνο.


Ο Πάολο Κονιέττι, που μας χάρισε μια λυρική ιστορία ενηλικίωσης για τη δύναμη των αρσενικών φιλιών και τον ακατάλυτο δεσμό μεταξύ πατέρων και γιων, πρόκειται να έρθει στο Μέγαρο Μουσικής στις 26 Φεβρουαρίου και θα τον παρουσιάσει  η Άννα Παπασταύρου, μεταφράστρια στα ελληνικά του βραβευμένου βιβλίου του «Τα οχτώ βουνά».


Info:

Πάολο Κονιέττι, «Τα οχτώ βουνά»

Εκδόσεις Πατάκη

Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

Το Λογοτεχνικό Βραβείο Premio Strega στην Αθήνα

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

26 Φεβρουαρίου 2018, 19:00

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.

Οδηγός Βιβλίου