H σειρά Hogarth Shakespeare Project ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 και περιλαμβάνει έργα του Σαίξπηρ γραμμένα εκ νέου από το χέρι διάσημων μυθιστοριογράφων. Μετά τους Jeanette Winterson, Howard Jacobson, Tracy Chevalier, Gillian Flynn, Margaret Atwood και Anne Tyler έρχεται η σειρά του Jo Nesbo να αναμετρηθεί με τη σκιά του σπουδαίου δραματουργού ξαναγράφοντας ένα από τα πλέον εμβληματικά του έργα.


«Πρώτ' απ΄όλα ήμουν τυχερός, γιατί με άφησαν να διαλέξω», απαντά ο συγγραφέας στο ερώτημα για ποιο λόγο επέλεξε τον Μάκβεθ. «Υποθέτω ότι με ρώτησαν αρκετά νωρίς, αλλιώς θα μπορούσε κάποιος άλλος να έχει την τύχη μου. Περιέργως διάλεξα το έργο γιατί ήταν σύντομο, ένας λόγος που δεν ακούγεται σωστός. Αν είναι να φτιάξω ένα βιβλίο γύρω από μια ιστορία, θέλω αυτή να είναι απλή και κατανοητή, ώστε να μπορώ να χτίσω πάνω της –ο Μάκβεθ εξάλλου είναι το αγαπημένο μου έργο του Σαίξπηρ. Το έργο αφορά τις ηθικές επιλογές και μου αρέσει η ιδέα ότι οι ανταγωνιστές, που είναι επίσης οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, στο πρωτότυπο δεν είναι καθαροί πρωταγωνιστές –δεν είναι στο κέντρο της δράσης. Μου αρέσει αυτό, μου αρέσει να παίζω με τους χαρακτήρες και να προσπαθώ να χειραγωγήσω τους αναγνώστες, να τους κάνω να τους συμπαθούν ή να τους περιφρονούν και να αλλάζω συνεχώς τα συναισθήματά τους γι' αυτούς».

 

O Jo Nesbo ξαναγράφει τον Μάκβεθ
Jo Nesbo, «Μάκβεθ», Εκδόσεις Μεταίχμιο, Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη


Ο Jo Nesbo συνθέτει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ένα συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ με φόντο μια ζοφερή αποβιομηχανοποιημένη πόλη που σπαράσσεται από τη διαφθορά και το έγκλημα, με εμπόρους ναρκωτικών, ανελέητα φονικά και έναν επιθεωρητή που καλείται να βάλει τάξη γιατί θεωρείται ο καλύτερος μπάτσος της πόλης, αλλά τον στοιχειώνει το παρελθόν του. Για την επιτυχία του θα του δοθούν απλόχερα χρήματα, εξουσία, σεβασμός, γιατί όμως εκείνος νιώθει πως δεν θα πάρει ό,τι δικαιωματικά του ανήκει παρά μόνο αν σκοτώσει; Για ακόμα μία φορά ο κορυφαίος συγγραφέας, που τα βιβλία του έχουν εκδοθεί με τεράστια επιτυχία σε πάνω από σαράντα χώρες, αποδεικνύει τις τρομερές ικανότητές του στη δημιουργία σκοτεινής ατμόσφαιρας και αμείωτου σασπένς.

Οδηγός Βιβλίου