Ο Αλέν Μπαντιού και πάλι στην Αθήνα

Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς Γάλλους φιλοσόφους, πρόκειται να δώσει δύο διαλέξεις αυτήν την εβδομάδα.

Ο Αλέν Μπαντιού αγαπά την Ελλάδα και έχει έρθει αρκετές φορές στην Αθήνα, χαρίζοντας στο αθηναϊκό κοινό μια σειρά από ξεχωριστές διαλέξεις. Δεν είναι, εξάλλου, λίγες οι φορές που έχει πάρει υποστηρικτική θέση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια: την οικονομική κρίση και το προσφυγικό.


Γάλλος μαθηματικός, φιλόσοφος της Μαρξιστικής σχολής και ομότιμος καθηγητής στην École normale supérieure, ο Αλέν Μπαντιού έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο που καλύπτει πληθώρα πεδίων, όπως την οντολογία των μαθηματικών, καθώς και την πολιτική και το θέατρο.


Το 2017 ολοκλήρωσε το περίφημο ανοιχτό σεμινάριό του που ξεκίνησε το 1966 αλλά η συγγραφική του δραστηριότητα παραμένει αμείωτη. Δύο τόμοι των μαθημάτων του σεμιναρίου του, Vérité et sujet και Changer le monde, κυκλοφόρησαν το 2017 από τις εκδόσεις Fayard, καθώς και δύο έργα με στοχασμούς του πάνω στην πολιτική: Je vous sais si nombreux και οι συζητήσεις του με τη Laure Lancelin στο βιβλίο Éloge de la politique.

 

Η διάλεξή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο με θέμα «Η ιστορία: δομή και συμβάν» εντάσσεται στον κύκλο «Σύγχρονη Σκέψη» ο οποίος είναι αφιερωμένος φέτος στο ερώτημα: Πώς μπορεί η ιστορία να φωτίσει το μέλλον;


Για τον Αλέν Μπαντιού, η Ιστορία μπορεί να μας παρέχει τη δυνατότητα για κάποιον έλεγχο του μέλλοντος, μόνο εάν υπάρχουν νόμοι της Ιστορίας, όπως υπάρχουν στη φυσική νόμοι της Φύσης. Πράγματι υπάρχουν τέτοιοι νόμοι, αλλά μόνο για περιόδους της Ιστορίας, και όχι γενικά για την Ιστορία. Η Ιστορία περιέχει όντως τομές, τις οποίες ο φιλόσοφος ονομάζει «συμβάντα»: πρόκειται για εξαιρέσεις σε σχέση με τους νόμους της ιστορίας και ουσιαστικά είναι αυτές που μας εισάγουν σε μια νέα ιστορική περίοδο.


Ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα θα διαπραγματευτεί ο στοχαστής στη διάλεξή του στο Μέγαρο Μουσικής: «Ποίηση και Φιλοσοφία» είναι το θέμα της και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς για τον Μπαντιού η τέχνη -και πιο συγκεκριμένα η ποίηση- είναι μία από τους τέσσερις όρους που προσδιορίζουν την ύπαρξη της φιλοσοφίας –μαζί με την επιστήμη, την πολιτική και τον έρωτα.

 

Info:

«Η ιστορία: δομή και συμβάν»

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Αuditorium Τheo Αngelopoulos

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, 19:00 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση

 

«Ποίηση και Φιλοσοφία»

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πολυχώρος της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής»

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, 19:00 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.