Τρεις νέες κυκλοφορίες: Virginia Woolf, Georges Simenon, Αλέξης Πολίτης

Επιλέξαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδόσεις του μήνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ 10.1.2018 | 15:56

Virginia Woolf

Ορλάντο
Μτφρ.: Aργυρώ Μαντόγλου,

Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 517

 

Το «Ορλάντο» είναι από τα πιο εκκεντρικά έργα της Virginia Woolf. Αφιερωμένο στη φίλη και ερωμένη της Vita Sackville-West, αποτυπώνει την πορεία του ανδρόγυνου Ορλάντο από τα τέλη του 16ου αιώνα έως τις αρχές του 20ού. Οι κριτικοί, μένοντας αμήχανοι, το χαρακτήρισαν αινιγματικό, το «μακρύτερο και γοητευτικότερο ερωτικό γράμμα της λογοτεχνίας».

 

Georges Simenon

Πεντιγκρή
Μτφρ.: Αργυρώ Μακάρωφ
Εκδόσεις: Άγρα
Σελίδες: 680

 

Το Πεντιγκρή ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα, με την πολιτική αστάθεια και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που τον χαρακτηρίζουν, φτάνει ως το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1918 και αποτελεί μια εποποιία της καθημερινής ύπαρξης, μια ιστορία για την ενηλικίωση ενός πρόωρα αναπτυγμένου και περίεργου αγοριού και για την έλευση του σύγχρονου κόσμου.

 

Αλέξης Πολίτης

Η ρομαντική λογοτεχνία στο έθνος κράτος 1830-1880
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Σελ.: 456

 

Περισσότερο μια ιστορική αφήγηση που πλησιάζει κάπως το δοκίμιο παρά ένα τυπικό εγχειρίδιο, το βιβλίο επιλέγει να φωτίσει ζητήματα που είχαν μείνει στο περιθώριο, να σχολιάσει περισσότερο όσα η διερεύνησή τους μας προσφέρει μια συνολικότερη θέαση της ρομαντικής εποχής. Πλάι στην ελληνική παραγωγή συνυπολογίζονται και οι μεταφράσεις της ευρωπαϊκής πεζογραφίας, καθώς και ο πνευματικός περίγυρος.

 

Οδηγός Βιβλίου