Τέσσερις νέες κυκλοφορίες: Από την Άλκη Ζέη στη Σάρα Κέην κι από εκεί στον Irvine Welsh

Επιλέξαμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδόσεις του μήνα

LIFOTEAM 26.10.2017 | 15:30

Αντώνης Σαμαράκης

1919

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο εκδοτικός οργανισμός Gale Research ζήτησε να γραφτεί η αυτοβιογραφία του Aντώνη Σαμαράκη για τη σειρά «Βιογραφίες σύγχρονων συγγραφέων». Eκδόθηκε στις Hνωμένες Πολιτείες και στην Aγγλία το 1992, σε μετάφραση του καθηγητή συγκριτικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Nέας Oρλεάνης Άντριου Χόρτον και της Πέννυς Aποστολίδη. Tον Oκτώβριο του 1992 δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Eλευθεροτυπία».

 

Άλκη Ζέη

Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά;
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Άλκη Ζέη μόνο ενδιαφέρουσες, ανατρεπτικές, με χιούμορ και ζωντάνια ιστορίες μπορεί να μας αφηγηθεί κι εμείς κρεμόμαστε από τα χείλη της ή, μάλλον, από το μολύβι της για να τις διαβάσουμε. Ο τίτλος είναι δανεισμένος από μια ερώτηση της εγγονής της...

 

Σάρα Κέην

Η αγάπη της Φαίδρας
Μτφρ.: Γεωργία Οικονομοπούλου, Εκδόσεις Bibliothèque

Αποκαλυπτική, σαρωτική, σαγηνευτικά κριτική, αστεία όσο και σκληρή, η Σάρα Κέην αναπροσδιορίζει τον αρχετυπικό μύθο του Θησέα. Αμφισβητεί και αναστοχάζεται όλους τους όρους του καταστροφικού πάθους της Φαίδρας για τον θετό γιο της Ιππόλυτο και δημιουργεί ένα πρωτότυπο έργο, κρατώντας από την κλασική τραγωδία την αρετή της να εισχωρεί στα βάθη της ανθρώπινης κατάστασης.

 

Irvine Welsh

Η τέχνη της λεπίδας
Μτφρ.: Θάνος Καραγιαννόπουλος, Εκδόσεις Οξύ

 

Η επιστροφή του Τζιμ Φράνσις από την Καλιφόρνια στο Εδιμβούργο για την κηδεία του γιου του –ενός γιου που ελάχιστα γνώριζε– φαίνεται αρχικά ως ένα δυσάρεστο γεγονός που δεν μπορεί να αποφύγει. Τα πράγματα όμως παίρνουν άλλη διάσταση, όταν θα συναντήσει και πάλι μετά από έξι χρόνια την οικογένειά του και τους παλιούς γνώριμους του υποκόσμου.

 

 

Οδηγός Βιβλίου