1.

Έλενα Φεράντε

Η ιστορία της χαμένης κόρης 

Μτφρ.: Δήμητρα Δότση, Εκδόσεις Πατάκη, σελ.: 576

Ολοκληρώνεται η Τετραλογία της Νάπολης, η ιστορία της φιλίας των δύο κοριτσιών από τη Νάπολη, δύο όψεις του ίδιου νοµίσµατος, που συγκρούονται, ξανασµίγουν και ανακαλύπτουν καινούργιες πτυχές της προσωπικότητάς τους και της φιλίας τους, µε φόντο την ιστορία της Ιταλίας αλλά και ολόκληρου του κόσµου.

 

2.

Ναντιέζντα Μαντελστάμ

Ελπίδα στα χρόνια της απελπισίας

Μτφρ.: Σταυρούλα Αργυροπούλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ.: 584.

Η Ναντιέζντα, η σύζυγος του Όσιπ Μαντελστάμ, ενός από τους μεγαλύτερους Ρώσους ποιητές του 20ού αιώνα, καταγράφει τις αναμνήσεις της. Το επικό αυτό κείμενο συνιστά μία από τις σημαντικότερες καταθέσεις για την αξία της λογοτεχνίας και της πνευματικής ελευθερίας που γράφτηκαν ποτέ, αλλά πρωτίστως είναι μια ιστορία αληθινής αγάπης.

 

3.

Κάρλο Μπονίνι, Τζιανκάρλο Ντε Κατάλντο

Suburra

Μτφρ.: Έφη Καλλιφατίδη, Εκδόσεις της Εστίας, σελ.: 456.

Το βιβλίο βασίζεται στους τελευταίους έξι μήνες της διακυβέρνησης Μπερλουσκόνι (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2011) και θεωρήθηκε «προφητικό»: το τεράστιο σκάνδαλο, που ονομάστηκε «Mafia capital», ξέσπασε πράγματι έναν χρόνο μετά τη συγγραφή του. Οι σχετικές έρευνες έδειξαν ότι η πραγματικότητα ήταν πολύ χειρότερη. Ένα άρτιο μυθιστόρημα, έναμάθημα ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας ιστορίας.

 

4.

George Saunders

Λήθη και Λίνκολν 

Μτφρ.: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Εκδόσεις Ίκαρος, σελ.: 472.

Πώς ζούμε και πώς αγαπάμε, όταν ξέρουμε ότι όσα μας νοιάζουν κάποια στιγμή θα πάψουν να υπάρχουν; Με έναυσμα το γεγονός του θανάτου του γιου του Αβραάμ Λίνκολν το 1862, o συγγραφέας αφηγείται μια αξέχαστη καλειδοσκοπική ιστορία για την οικογενειακή αγάπη, την απώλεια, αλλά και τις δυνάμεις του καλού και του κακού.

 

Οδηγός Βιβλίου