"South as a State of Mind" #8: Το επίσημο περιοδικό της documenta 14 κυκλοφορεί

Το τρίτο τεύχος, υπό την επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή, Adam Szymczyk και της επιμελήτριας εκδόσεων της documenta 14, Quinn Latimer είναι αφιερωμένο στις σχέσεις γλώσσας, εξουσίας, κεφαλαίου και φύσης

LIFOTEAM 15.11.2016 | 11:05

 

Πρόκειται για το τρίτο από τα τέσσερα ειδικά τεύχη του "South as a State of Mind" – του περιοδικού που ίδρυσε η Μαρίνα Φωκίδη το 2012 στην Αθήνα – που θα κυκλοφορήσουν υπό την επιμέλεια των εκδόσεων της documenta 14 μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης το 2017.

 

 Η κειμενογραφία και η εκδοτική δραστηριότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της documenta 14, και το περιοδικό της αποτελεί προάγγελο αυτής της διαδικασίας. Ως πεδίο που περιλαμβάνει την κριτική σκέψη, την τέχνη και τη λογοτεχνία, το "South as a State of Mind" λειτουργεί παράλληλα με το έργο προετοιμασίας της έκθεσης της documenta 14 και πλαισιώνει τους προβληματισμούς της με δοκίμια, αλληγορίες, συζητήσεις, ποίηση και εικαστικά πρότζεκτ με την υπογραφή μερικών από τους πιο καίριους συγγραφείς και καλλιτέχνες του κόσμου σήμερα.


Αφού εξέτασε μορφές και σχήματα εκτοπισμού και αποστέρησης στο πρώτο τεύχος και τις πιο αινιγματικές χρήσεις της σιωπής και των προσωπείων στην αισθητική και πολιτική συμμετοχή στο δεύτερο, το περιοδικό στο τρίτο τεύχος εξερευνά το θέμα «γλώσσα ή πείνα», δηλαδή τον διαρκή συσχετισμό μεταξύ φύσης, κεφαλαίου, εξουσίας και γλώσσας.

 

Τα δοκίμια, τα ποιήματα, τα σενάρια, τα μανιφέστα και οι παραβολές εκφράζουν –με διαφορετικούς τρόπους– την ανάγκη για τη γλώσσα, θεωρώντας παράλληλα την κατανάλωση και την πείνα ως πολιτικά και αισθητικά πεδία που καθόρισαν το παρελθόν μας και θα οικοδομήσουν το συλλογικό μέλλον μας. Διότι, όπως σημειώνει η Chickasaw ποιήτρια Linda Hogan: «Ορίστε ένα μάθημα: ό,τι συμβαίνει στους ανθρώπους και ό,τι συμβαίνει στη γη είναι το ίδιο πράγμα».


Στα κείμενά τους οι Nabil Ahmed, Σωτήριος Μπαχτσετζής, Natasha Ginwala, Tshibumba Kanda Matulu, Tina Modotti, Νένη Πανουργιά, Pope. L, Gene Ray, Glauber Rocha, Cecilia Vicuña και άλλοι εξερευνούν φόρμες και ιστορίες της γλώσσας και των λεξικών, καθώς και τα πεδία της πολιτικής οικολογίας και περιβαλλοντικής βίας, από το πρίσμα της σκοτεινής διαπλοκής καπιταλισμού και αποικιοκρατίας. Εξετάζουν το κλίμα και τις συγκρούσεις, τους λιμούς, την πείνα ως αντίσταση, καθώς επίσης τα σημεία τομής του ακτιβισμού των αυτοχθόνων με τις αντικαπιταλιστικές πολιτικές οικολογίες και τα ζητήματα δικαιωμάτων γης.

 

Επίσης, στο τεύχος περιλαμβάνεται ένα δοκίμιο που ανατέθηκε πρόσφατα και μια σειρά εικόνων από τη Moyra Davey, καθώς και ποιήματα από τις Lisa Robertson και Synnøve Persen, καλλιτεχνικά project των Lala Rukh και Roee Rosen, και συνομιλίες με τον συνθέτη Joaquín Orellana και τον ζωγράφο Gordon Hookey.


Για το τρίτο τεύχος του επίσημου περιοδικού της documenta 14, θα διοργανωθούν δημόσιες εκδηλώσεις στην Αθήνα και στο Κάσελ κατά τους ερχόμενους μήνες, ενταγμένες στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Δράσεων της documenta 14. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις εκδηλώσεις θα δημοσιοποιηθούν σύντομα στον ιστότοπο της Έκθεσης.


Εκτός από την έντυπη έκδοση, η οποία ανασχεδιάστηκε για την documenta 14 από τους Mevis & van Deursen, στο Amsterdam, το περιεχόμενο του South είναι διαθέσιμο σε τρεις γλώσσες –γερμανικά, ελληνικά και αγγλικά– στην online εκδοχή του περιοδικού την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ: documenta14.de/south.

 

Με κείμενα των: Nabil Ahmed, Nairy Baghramian, Stefan Benchoam, Ross Birrell, Moyra Davey, Hendrik Folkerts, Gauri Gill, Natasha Ginwala, Gordon Hookey, Χρήστος Καρακέπελης, Tshibumba Kanda Matulu, Quinn Latimer, Σωτήριος Μπαχτσετζής, Tina Modotti, Joaquín Orellana, Νένη Πανουργιά, Synnøve Persen, Pope.L, Gene Ray, Lisa Robertson, Glauber Rocha, Dieter Roelstraete, Roee Rosen, Lala Rukh, Julio Santos, Savitri Sawhney, Monika Szewczyk, Adam Szymczyk, Alejandro Torún, Rajesh Chaitya Vangad, Cecilia Vicuña, και Vivian Ziherl.

 

South as a State of Mind #8 [documenta 14 #3], Φθινόπωρο/Χειμώνας 2016. Επιμέλεια Έκδοσης: Quinn Latimer και Adam Szymczyk 300 × 230 χλστ., 260 σελ., πολυάριθμες έγχρωμες και ασπρόμαυρες εικόνες, αγγλικά, €15
Ημερομηνία έκδοσης: 14 Nοεμβρίου 2016

Προσεχώς
South as a State of Mind #9 [documenta 14 #4] – Άνοιξη/Καλοκαίρι 2017