Το Έτος Χαλεπά θα εορταστεί στην Τήνο με σειρά εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικότερου γλύπτη της νεότερης Ελλάδας

Το 2018 συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον θάνατο του Γιαννούλη Χαλεπά και το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» το χαρακτήρισε Έτος Χαλεπά.

 

Σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες έχουν ως στόχο να υπενθυμίσουν το τεράστιο έργο και τη σημαντική καλλιτεχνική προσφορά του Γιαννούλη Χαλεπά, αλλά και να τη συνδέσουν με το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.

 

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Τήνο από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενώ η έκθεση μαρμαρογλυπτικής Τηνίων καλλιτεχνών θα ταξιδέψει και στους Δήμους Ερμούπολης-Σύρου, Χίου, Ιωαννίνων και Υμηττού-Δάφνης.

 

Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, Εμμανουήλ Σώχος, σημειώνει: «Όποτε μιλάμε για τον Γιαννούλη Χαλεπά αναφερόμαστε έμμεσα στην Τήνο και όποτε μιλάμε για την Τήνο μοιραία αναφερόμαστε στην Τέχνη και μάλιστα στην μακραίωνη γλυπτική της παράδοση.

 

Δεν θα ήταν πλεονασμός αν υπενθυμίζαμε ότι ο Γιαννούλης Χαλεπάς μαζί με τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Νίκο Καζαντζάκη, τη Μαρία Κάλλας, τον Δημήτρη Μητρόπουλο ή τον Νίκο Σκαλκώτα, είναι ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός στον 20ό αιώνα και ένας από τους σκαπανείς του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. 

 

Άρα, περισσότερο από φολκλορικές εκδηλώσεις μνήμης φιλοδοξούμε να αναδείξουμε θέματα ιστορίας και πολιτισμού που επιτρέπουν στην νεοελληνική τέχνη να συνοδοιπορεί με την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό είναι το βαθύτερο περιεχόμενο των πρωτοβουλιών μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της κρίσης και της παρακμής.

 

Εμείς, ομνύουμε για να ξορκίσουμε το κακό, όπως θα ήθελε ο Οδυσσέας Ελύτης, στον μπάρμπα Γιαννούλη και στο πολυσήμαντο – διαχρονικά επίκαιρο έργο του. Γιατί δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι ο Χαλεπάς των κοιμωμένων γυναικών ή η Μήδεια και η Αντιγόνη, που επιμένουν να φέρουν τον μύθο τους στα κράσπεδα του σήμερα, συγκροτούν τις πιο πειστικές αισθητικές αποδείξεις της συνέχειας του πολιτισμού μας».

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

1. Συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Σάββατο, 7 Ιουλίου 2018, στις 21.30, στον αύλειο χώρο του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.

 

2. Τριπλή έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου, στον Πύργο αίθουσα Νικολάου Γαΐτη, στο Δημοτικό Σχολείο Υστερνίων, στο Λιμάνι της Τήνου και στο Δήμο Βόλου, με τίτλο  «Αναφορά στον Μπάρμπα Γιαννούλη».

 

3. Έκθεση ζωγραφικής, με προσωπογραφίες, του Πέτρου Ζουμπουλάκη, στον Πύργο.

 

4. Εκθέσεις μαρμαρογλυπτικής Τηνίων καλλιτεχνών, στον Πύργο και στους Δήμους Ερμούπολης-Σύρου, Χίου, Ιωαννίνων και Υμηττού-Δάφνης.

 

5. Παρουσίαση στις 6 Αυγούστου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, από τον καθηγητή Μάνο Στεφανίδη, του ομότιτλου βιβλίου και ανάπτυξη του θέματος, «Ιδιοφυϊα και τρέλα, Βαν Γκογκ-Χαλεπάς».

 

6. Παρουσίαση, στις 9 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, του βιβλίου, του συγγραφέα Κώστα Δανούση, «Ο Χαλεπάς μας».

 

7. Στρογγυλή Τράπεζα, στις 16 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, «Από την Κοιμωμένη στην Αναπαυομένη». Επιμέλεια, Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, ιστορικός τέχνης, Καθηγήτρια στο Παν/μιο Θεσ/κης.

 

8. Παρουσίαση στον Πύργο, στις 17 Σεπτεμβρίου του βιβλίου «Τα Διμέτωπα έργα του Γιαννούλη Χαλεπά» και διάλεξη της συγγραφέως, Ευαγγελίας Διαμαντοπούλου, Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: «Η περίπτωση της Κοιμωμένης-μύθος, παραμύθι, επιμύθιο».

 

9. Παρουσίαση στο Auditorium του Υπουργείου Πολιτισμού των αποτελεσμάτων της μελέτης ανάδειξης και αποκάλυψης των καλλιτεχνικών γραφημάτων, στα εσωτερικά επιχρίσματα, του σπιτιού-Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός