Τρεις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την καινούργια εβδομάδα

Ενδιαφέρουσες προτάσεις που δεν θα σας κοστίσουν

Σκαριά: Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Στεφανίδη

Τα εμβληματικά «Σκαριά» του Γιώργου Στεφανίδη, καρπός αφοσιωμένης, εμμονικής σχεδόν σπουδής και οξυδερκούς ενδελέχειας των τελευταίων ετών, άλλοτε αποκοιμισμένα, νωχελικά εμπορικά πλοία κι άλλοτε ξύλινα παραδοσιακά κελύφη με άυλα και διαχρονικά ευγενή χαρακτηριστικά, αποτυπωμένα σε 20 φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, συνθέτουν μια δυναμική αυτοτελή ενότητα σχεδιασμένη ειδικά για τους εξωτερικούς χώρους του City Link.

 

Ο αυτοδίδακτος φωτογράφος ασχολείται με τη φωτογραφία τοπίου και ναυτικών θεμάτων από το 1994. Μεγάλωσε δίπλα στη θάλασσα, από παιδί αγαπούσε τα πλεούμενα και σήμερα ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και τον κόσμο αναζητώντας τη μοναδικότητα και την ομορφιά.

 

Η επιμελήτρια της έκθεσης  Ίρις Κρητικού σημειώνει: «Φωτογραφίζοντας τα σκαριά του με πάθος, επιμονή και εξαντλητική εντέλεια, θωπεύει και διασώζει ανεπαίσθητες αφηγήσεις του ελάχιστου, εύθραυστες και συναρπαστικές αποκλίνουσες του σχήματος, υπογραμμίζοντας τον δυναμισμό της φόρμας, αποτυπώνοντας σπάνιες χρωματικές υποδιαστολές και άγνωστες τονικές γκάμες, ενσωματώνοντας στη φωτογραφική του καταγραφή επιδέξιες ασκήσεις του ασπρόμαυρου, εντοπίζοντας και επαναδιατυπώνοντας την πυκνή πλοκή και τη γενναιόδωρη ποιητική των συμβολισμών τους».

 

Info:

City Link, Στοά Σπυρομήλιου

Διάρκεια έκθεσης: 15 Μαΐου 2018 - 30 Ιουνίου 2018

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Games & Politics

Με τη διαδραστική έκθεση Games & Politics το Goethe-Institut συνεχίζει τη σειρά «Goethe ist Game» που ξεκίνησε το 2016. Η έκθεση περιλαμβάνει 18 παιχνίδια. Από αυτά, τα 16 μπορεί κανείς είτε να τα παίξει διαδραστικά είτε να τα παρακολουθήσει απλώς με τη μορφή ενός βίντεο.

 

Το Games & Politics βασίζεται στην έκθεση Global Games του Κέντρου Τέχνης και Μέσων (Zentrum für Kunst und Medien) στην Καρλσρούη και από το 2004 εστιάζει αποκλειστικά σε πολιτικά παιχνίδια. Το έτος 2004 σηματοδοτεί για τον ειδικό στις Θεωρίες των Μέσων Ian Bogost μια σημαντική τομή. Γιατί με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2004, το μέσον «παιχνίδι», εξηγεί ο Bogost, αρχίζει να εκφράζει μια σαφώς πολιτική και ακτιβιστική διάσταση.

 

Σε αντίθεση με τα αναπαραστατικά μέσα, όπως η ζωγραφική και η φωτογραφία, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν θέλουν να είναι μόνο μια επιφάνεια απεικόνισης των κοινωνικών συνθηκών και αδικιών, αλλά πειραματίζονται και σε μια προσομοίωση των διαδικασιών και των κανόνων που προκαλούν αυτές τις αδικίες.

 

Όλα τα παιχνίδια της έκθεσης τα ενώνει αυτή η πολιτική προσέγγιση, μέσω της οποίας οι game developers επιδιώκουν να διαχωρίσουν τη θέση τους τόσο από τη συμβατική αγορά όσο και από το ηλεκτρονικό παιχνίδι ως μέσο ψυχαγωγίας.

 

Η έκθεση πλαισιώνεται από συζητήσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών και παρουσιάσεις βέλτιστης πρακτικής της αθηναϊκής indie σκηνής.

 

Info:

Ωδείο Αθηνών

Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19

Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαΐου 2018 - 9 Ιουνίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Παρασκευή: 17:00 - 21:00/ Σάββατο: 11:00 - 15:00

Είσοδος ελεύθερη

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων εδώ.

 

 

Athens Jewelry Week 

Για τρίτη συνεχή χρονιά το Athens Jewelry Week ανοίγει τις πόρτες για να υποδεχτεί τους επισκέπτες του. Mε εκθέσεις, δράσεις και διαλέξεις καλύπτει μια εβδομάδα αφιερωμένη στους σύγχρονους δημιουργούς κοσμημάτων, την τέχνη τους και τις πρωτότυπες δουλειές τους.

 

Η κεντρική έκθεση με τίτλο «Τέχνη + Κόσμημα: Τεμνόμενοι Χώροι» φιλοξενείται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, και έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή 52 επιλεγμένων καλλιτεχνών σύγχρονου κοσμήματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, αυτή τη χρονιά τη διοργάνωση τιμά ως guest artist, η σημαντική Ελληνίδα εικαστικός Μαρία Μιλίτση, εκθέτοντας έργα της στην κεντρική έκθεση και παρουσιάζοντας τη γραμμή σκέψης της τις ημέρες των διαλέξεων.

 

Εκτός της κεντρικής έκθεσης, η διοργάνωση περιλαμβάνει ακόμη 9 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα σε διάφορους χώρους της πόλης, διαλέξεις και σεμινάρια, ενώ το AJW 2018 θα ολοκληρωθεί με τα βραβεία της κριτικής επιτροπής, που αποτελείται από καλλιτέχνες διεθνούς κύρους.

 

Info:

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 - Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Είσοδος ελεύθερη

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός