ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

#TextMe_FluffyLibrary

Μια ασυνήθιστη χνουδωτή βιβλιοθήκη-εικαστική έκθεση που φιλοξενεί 2.500 βιβλία τέχνης και οπτικής κουλτούρας σχεδίασε και υλοποίησε η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

 

Εκτός από χώρος ανάγνωση, το Fluffy Library θα αποτελέσει και εργαστήριο παραγωγής ενός παραμυθιού το οποίο θα χτιστεί κατά τη διάρκεια ενός χρόνου. Το Φλάφι, ο κύριος χαρακτήρας του παραμυθιού και της εγκατάστασης, αποτελεί έναν συμβιωτικό φανταστικό οργανισμό που έχει κατακλύσει τα δωμάτια της Atopos.

Έως τις 23/04/19, Atopos, Σαλαμίνος 72, Τετ.-Πέμ.-Παρ. (& ορισμένα Σ/Κ) 12:00-18:00, είσοδος ελεύθερη

 

 

Ειρήνη Βουρλούμη, Εν Αναμονή

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Ειρήνη Βουρλούμη, Εν Αναμονή

 

Τους αλλόκοτους εσωτερικούς χώρους ελληνικών κυβερνητικών κτιρίων και σχολείων εξερευνά η Ελληνο-ινδονήσια φωτογράφος Ειρήνη Βουρλούμη, αποτυπώνοντας την Αθήνα της κρίσης και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και χαρακτήρα.

 

Η Βουρλούμη ξεκίνησε την καριέρα της συμμετέχοντας ως φωτογράφος στο Metro των «New York Times». Έργα της έχουν δημοσιεύσει επίσης το «New Yorker», η «Wall Street Journal», το «Time», η «Monde» και η «Guardian».

03-27/05, Μουσείο Μπενάκη-Κτίριο Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι, Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρ.-Σάβ. 10:00-22:00, εισ.: 2,50-5 ευρώ

 

 

Open Studios 2018

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ανοίγουν για τρεις ημέρες το εργαστήριό τους στο κοινό, αυτήν τη φορά σε συνεργασία με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης.

03-05/05, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Ταύρος. 03/05: 18.00-22.00, 04-05/05, 12:00-20:00

 

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

FFF5

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Τα δωμάτια μιας παλιάς κατοικίας της πλατείας Βικτωρίας φιλοξενούν ένα ιδιότυπο Μουσείο της Φύσης κατασκευασμένο από τον διακεκριμένο εικαστικό Ρόμπερτ Ζάο Ρενχούι.

 

Τα δωμάτια μιας παλιάς κατοικίας της πλατείας Βικτωρίας φιλοξενούν ένα ιδιότυπο Μουσείο της Φύσης κατασκευασμένο από τον διακεκριμένο εικαστικό Ρόμπερτ Ζάο Ρενχούι, το Πεδίον του Άρεως ζωντανεύει με πάνω από 15 δωρεάν εκδηλώσεις, η Iceland Dance Company παρουσιάζει μια εξτραβαγκάντσα που καταλαμβάνει απ’ άκρη σ’ άκρη το κτίριο της Στέγης, συνδυάζοντας χορό, ροκ συναυλία, happening, βίντεο-εγκατάσταση και μια παράξενη «αγορά ιδεών» αλλά και προϊόντων.

 

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα έργα και τις δράσεις του 5ου Fast Forward Festival που διερευνά πώς η αρχαιολογία επιδρά στη δημιουργία των εθνικών αφηγήσεων και της συλλογικής μνήμης της πόλης και τον τρόπο που διαμορφώνει την πολιτιστική κληρονομιά της. 

02-16/05, Onassis Fast Forward Festival 5, εντός & εκτός Στέγης

 

 

ΧΟΡΟΣ

Équilibre / Cacti

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Φωτο: Α. Σιμόπουλος

 

Δύο διακεκριμένοι χορογράφοι της ευρωπαϊκής σκηνής, ο Αντώνης Φωνιαδάκης και ο Σουηδός Αλεξάντερ Έκμαν, παρουσιάζουν ένα δίπτυχο χορού.

 

Το Équilibre του Φωνιαδάκη είναι μια χορογραφία για την πειθαρχία των χορευτών του κλασικού χορού και την αυστηρή δομή του είδους. Το πολυβραβευμένο Cacti του Έκμαν, με γρήγορο ρυθμό και λεπτό χιούμορ, σχολιάζει τη σχέση τέχνης και κριτικής.

03-06/05, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής-ΚΠΙΣΝ, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 20:00, εισ.: 15-55 ευρώ

 

 

ΘΕΑΤΡΟ

Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Φωτο: Θάνος Σαμαράς

 

Με το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη ο Θάνος Σαμαράς κάνει την πρώτη σκηνοθετική του προσπάθεια στο Μπάγκειον. Τον μονόλογο ερμηνεύει η Έλλη Τρίγγου, ενώ ο Σαμαράς υπογράφει συνολικά τη δημιουργία της παράστασης (σκηνοθεσία, κίνηση, σκηνικό, κοστούμια, φωτισμοί, σχεδιασμός ήχου).

 

Η Κασσάνδρα του Δ. Δημητριάδη είναι ένα πρόσωπο που πια δεν προαναγγέλλει καταστροφές. Αντίθετα, κηρύσσει την επικράτηση του έρωτα και την επερχόμενη αυτοκρατορία του πόθου.

04/05-11/06, Ξενοδοχείο Μπάγκειον, πλατεία Ομονοίας 18, Πέμ.-Κυρ. 21:15, εισ.: 12-10 ευρώ

 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

City of the sun

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
City of the Sun

 

Οι εμφανίσεις τους σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους τούς έφεραν στη σκηνή ενός TED Conference το 2013.

 

Από κει, το τρίο που συνδυάζει indie, rock, flamenco και post-rock ήχους έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό, έδωσε sold-out σόου σε σημαντικά venues της Νέας Υόρκης και έπαιξε σε φεστιβάλ όπως τα SXSW, Firefly, CMJ και αυτό του CBGB’s. Το 2016 οι City of the Sun κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο LP τους «To the sun and all the cities in between».

05/05, Κύτταρο, Ηπείρου 48 & Αχαρνών, 21:00, εισ.: 10 ευρώ

 

 

Λένα Πλάτωνος

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Η Πλάτωνος πειραματίστηκε με τη μουσική, τον λόγο και τις ερμηνείες, χρίστηκε διάδοχος του Μάνου Χατζιδάκι από τον ίδιο τον ίδιο, μελοποίησε Καβάφη, Καρυωτάκη και Έμιλι Ντίκινσον.

 

Η Λένα Πλάτωνος, ζωντανή ιστορία της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής και πάντα επίκαιρη, επιστρέφει στη σκηνή του six d.o.g.s παρέα με τους εκλεκτούς της φίλους.

 

Η Πλάτωνος πειραματίστηκε με τη μουσική, τον λόγο και τις ερμηνείες, χρίστηκε διάδοχος του Μάνου Χατζιδάκι από τον ίδιο τον ίδιο, μελοποίησε Καβάφη, Καρυωτάκη και Έμιλι Ντίκινσον. Το 2015 το «Γκάλοπ» της επανακυκλοφόρησε σε βινύλιο από την αμερικανική Dark Entries, αποθεώθηκε από τον διεθνή Τύπο και έγινε ανάρπαστο.

06/05, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 21:00, εισ.: 12-15 ευρώ

 

 

DJ SET

The Dreamer & Simeon: Love Issues

O Dreamer είναι φωτογράφος και visual-artist με αδυναμία στα electro beats και synths. Τα DJ sets του είναι μια μείξη nudisco και electro. Την Παρασκευή συναντιέται στα decks του Bios με τον Simeon Mavrides.

04/05, Bios, Πειραιώς 84, Γκάζι, 22:30

 

 

Electric Pressure: Blush Response & Distra

10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Blush Response

 

Η Electric Pressure παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Blush Response, έναν νέο καλλιτέχνη από τη Νέα Υόρκη με ήχο που επηρεάζεται από το post punk, την techno και την ebm. O Distra είναι το project του Ιάπωνα Abe Wataru, καλλιτέχνη από το Τόκιο.

 

Τα ιδιόρρυθμα live sets του είναι μια μείξη αυτοσχεδιασμών με στοιχεία από industrial, techno και power electronics. Μαζί τους οι δικοί μας Jerm της Analogue και Echo Flex της Electric Pressure.

04/05, 6 d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 00:00, εισ.: 8 ευρώ

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός