«17 gestures forced uttered» της Ίριδας Καραγιάν

17 χειρονομίες λειτουργούν σαν συλλαβές που αρθρώνουν αφηγήσεις κι ερμηνείες. Μια χορογραφική εγκατάσταση που διερευνά τη σχέση εικόνας, μνήμης, κίνησης και θέασης στη στιγμή.

 

Η νέα δημιουργία της Ίριδας Καραγιάν «17 gestures forced uttered» μελετά τη διαδικασία δημιουργίας αφηγήσεων χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς το Δεκέμβριο του 2008.


Πέντε ερμηνευτές αναβιώνουν 15 φωτογραφίες από τις πορείες διαμαρτυρίας του 2008 μαζί με άλλες δύο «εκτός θέματος», δημιουργώντας αλληλουχίες από εικόνες και χειρονομίες που επαναλαμβάνονται ρυθμικά στο χώρο, αλλοιώνονται και μετασχηματίζονται.


Πώς επηρεάζεται η αντίληψη του χρόνου μέσω συνάψεων που ελέγχονται και καθοδηγούνται, και τί ενεργοποιείται μέσω της εμπειρίας των θεατών;


Το έργο στήνει ένα μηχανισμό που βασίζεται στη μνήμη και χρησιμοποιεί τις εικόνες ως σημείο αναφοράς, το λόγο ως σημείο εκφοράς και το σώμα ως φορέα νοήματος και μετασχηματιστή που δρα στο παρόν.


Info:

Επικούρου 26 και Κορύνης 4, Αθήνα

Διάρκεια: Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 - Κυριακή 6 Μαΐου 2018, 21:00

Είσοδος ελεύθερη (χωρίς καθίσματα)

Κρατήσεις απαραίτητες με email στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 211 4035 789 (Δευτέρα-Πέμπτη, 17:00-21:00,

Παρασκευή 10:00-14:00)

 

Ρεσιτάλ κιθάρας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Τρεις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την καινούργια εβδομάδα
Ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν

 

Το Μουσικό Τμήμα του Πολυτεχνείου, που ιδρύθηκε το 1960, ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό διοργανώνοντας πέντε συναυλίες με ελεύθερη είσοδο στο ιστορικό κτίριο Αβέρωφ στην αίθουσα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Οι συναυλίες καλύπτουν ένα ευρύ μουσικό ύφος από το κλασικό στο σύγχρονο, από το κινηματογραφικό στο ρεμπέτικο.


Την Παρασκευή 4 Μαΐου στις 20:00, ο κιθαριστής  Γιώργος Τοσικιάν  θα δώσει ένα ρεσιτάλ κιθάρας με έργα Isaac Albéniz, Manuel María Ponce, Mauro Giuliani και Astor Piazzolla.

 

Info:

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Πατησίων 42, Αθήνα

Κτίριο Αβέρωφ, αίθουσα Λύσανδρου Καυταντζόγλου

Πρόσβαση από την πύλη Στουρνάρη

Παρασκευή 4 Μαΐου, 20:00

Πληροφορίες στο https://www.facebook.com/mousikistoEMP

 

Το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στην πόλη: Επτά σταθμοί στην Ιστορία και την Τέχνη

Τρεις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την καινούργια εβδομάδα
Μια ημέρα δράσης και περιήγησης σε σημεία της πανεπιστημιακής πόλης μέσα στην πόλη.

 

Με αφορμή και αφετηρία την έκθεση «180 Χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός – οι άνθρωποι» το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών προσκαλούν το κοινό την Κυριακή 6 Μαΐου σε μια ημέρα δράσης και περιήγησης σε σημεία της πανεπιστημιακής πόλης μέσα στην πόλη.


Οι σταθμοί:

Καπνικαρέα (Οδός Ερμού)

Ξενάγηση στο ναό με εστίαση στην ιστορία του και τη σχέση του με το Πανεπιστήμιο Αθηνών: τα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία του, οι αγιογραφίες και οι φορητές εικόνες του Φώτη Κόντογλου, το πνευματικό και λειτουργικό του έργο. Ώρες ξεναγήσεων 10.30, 11.30 (διάρκεια 30′).

 

Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ (Σκουφά 45, www.archive.uoa.gr)

Ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου και στην έκθεση με σπάνια τεκμήρια από τη ζωή και τη δράση Ελλήνων λογοτεχνών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, τον 19ο και 20ό αιώνα. Ώρες επίσκεψης 12.00-16.00.

 

Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής (Μαυρομιχάλη 17-19 και Σόλωνος 104, http://law.lib.uoa.gr)

1. Επίσκεψη στο κτίριο του Παλαιού Χημείου και στη Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής. Ώρες επίσκεψης: 12.00-19.00. Οργανωμένες ξεναγήσεις: 12.00, 14.30.

2. Δράση με θέμα: «Μεταξύ νομικής και λογοτεχνίας» στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του κτιρίου. Μέλη της ομάδας «Δίκαιο και Τέχνη» της Νομικής θα παρουσιάσουν ένα αναλόγιο με σύντομα αποσπάσματα έργων κορυφαίων Ελλήνων λογοτεχνών που πέρασαν από τα έδρανα της Σχολής. Ώρα 13.30 (διάρκεια 30′).

3. Στον 3ο όροφο του κτιρίου οπτικοακουστική εγκατάσταση του Hikaru Fujii με τίτλο The Primary fact που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Onassis Fast Forward Festival 5 – Athens.

 

Βουλή των Ελλήνων (είσοδος από Βασιλίσσης Σοφίας, www.parliament.gr)

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής με τίτλο «180 χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός, οι άνθρωποι». Ώρες ξεναγήσεων: 14.00, 16.00 (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, διάρκεια 60′).

 

Πανεπιστημιακή Λέσχη (Ιπποκράτους 15 και Ακαδημίας, www.lesxi.uoa.gr)

Στο αναγνωστήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης, σε ένα από τα επιβλητικότερα κτίρια της Αθήνας του 20ού αιώνα, μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών διαβάζουν αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα και ημερολογιακές καταγραφές που αφορούν την πανεπιστημιακή και φοιτητική ζωή, από την ίδρυση του ΕΚΠΑ, το 1837, έως σήμερα. Ώρα δράσης: 17.00 (διάρκεια 60′).

 

Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30, www.uoa.gr)

Ξενάγηση από τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ Δημήτρη Παυλόπουλο στο επιβλητικό κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου. Η ξενάγηση περιλαμβάνει την ανάδειξη της αρμονικής συστοιχίας τριών τεχνών (αρχιτεκτονικής ζωγραφικής, γλυπτικής). Η αρχιτεκτονική και η ζωγραφική υπηρέτησαν ένα αφηγηματικό πλαίσιο που συνέδεε στενά τις ιστορικές περιόδους της ελληνικής εθνικής ιστορίας, ενώ το γλυπτό πρόγραμμά του επικεντρώθηκε στην πρόσφατη ιστορία: ανδριάντες σημαντικών προσώπων της νεότερης ελληνικής ιστορίας και στήλες πεσόντων στους πολέμους, έργα Ελλήνων γλυπτών. Ώρα ξενάγησης: 18.00 (διάρκεια 60′).

 

Μουσείο Ιστορίας του ΕΚΠΑ (Θόλου 5, www.historymuseum.uoa.gr)

1. Γνωριμία με το χώρο του πρώτου κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ώρα περιήγησης 19.30 (διάρκεια 60′).

2. Συναυλία μελοποιημένης ποίησης από το σύνολο «Μέλος» του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Λένας Πλάτωνος, Σάκη Παπαδημητρίου, Δαυίδ Νταούλα κ.ά. Έναρξη: 20.30 (διάρκεια 60′).

 

Info:

Κυριακή 6 Μαΐου 2018, 10:30 - 21:30

Είσοδος ελεύθερη

Για δήλωση ενδιαφέροντος και συμμετοχή σε μία ή σε περισσότερες δράσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 210-3735253 ή στο email: [email protected]

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός