Ένας κήπος κάτω από την Ακρόπολη ξαναγεννιέται

Μια γιορτή για να ζωντανέψουν και πάλι ο κήπος και η παιδική χαρά Ακροπόλεως

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και κάτοικοι της περιοχής καλούν τους Αθηναίους την Παρασκευή 20 Απριλίου το απόγευμα σε μια γιορτή για να ενημερωθούν για το όνειρο της αναγέννησης του κήπου Ακροπόλεως, να διασκεδάσουν με παιχνίδια, παραμύθια και μουσικές και να συμβάλλουν όσο μπορεί ο καθένας σ’ έναν μεγάλο κουμπαρά. 

 

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Αλίκη Καγιαλόγλου αλλά και ο Θίασος Χαρίδημου με τον Καραγκιόζη και την παρέα του θα είναι εκεί για να συμβάλλουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου. Στην προσπάθεια συμπαραστέκεται ο ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών.

 

Στην καρδιά της Αθήνας, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη, υπάρχει ένας κήπος με ελιές που ακουμπούν στον ιερό βράχο, από την άγρια, κρημνώδη πλευρά. Μόνο το κάτασπρο εκκλησάκι του Άη Γιώργη στην αρχή των Αναφιώτικων υψώνεται στο βορειοανατολικό άκρο του.

 

Εκεί, επί Δημαρχίας Αντώνη Τρίτση, ο κήπος εξοπλίσθηκε με παγκάκια και λειτούργησε με λίγα παιχνίδια ως παιδική χαρά της περιοχής. Αργά αλλά σταθερά με το πέρασμα του χρόνου ο κήπος ερήμωσε, τα παγκάκια μισοκαταστράφηκαν, τα παιχνίδια απομακρύνθηκαν, τα δέντρα και η βλάστηση αφέθηκαν κι αυτά στη μοίρα τους.

 

Πριν από λίγα χρόνια, με πρωτοβουλία της ΕΛΛΕΤ και την συμπαράσταση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατοίκων Πλάκας, και πιο πρόσφατα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης» και της Κίνησης Κατοίκων Θησείου, ένα όνειρο γεννήθηκε και άρχισε να υλοποιείται.

 

Νέοι αρχιτέκτονες - μέλη της ΕΛΛΕΤ και κάτοικοι της Πλάκας ανέλαβαν να σχεδιάσουν την αναγέννηση του κήπου. Συνέβαλε εθελοντικά και ο διάσημος σχεδιαστής Peter Hannes της εταιρείας Richter, που σχεδιάζει πρότυπες παιδικές χαρές σ’ όλον τον κόσμο, απόλυτα φιλικές προς το περιβάλλον, μόνο με φυσικά υλικά. 

 

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, με όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς, όλα είναι έτοιμα, με την σύμπνοια του Δήμου Αθηναίων, για να ξεκινήσει η υλοποίηση του οράματος. 

Ο Κήπος θα παραμείνει, με τις ελιές του πιο φροντισμένες, θα προστεθούν λίγα οπωροφόρα δέντρα και παρτέρι με ελληνικά βότανα που θα φροντίζουν τα γύρω σχολεία, καθώς και το στοιχείο του νερού. Η κάτω περιοχή γίνεται η γωνιά των μικρών παιδιών, ενώ ανατολικά θα είναι η περιοχή των μεγαλύτερων. Όλο το υπόλοιπο θα παραμείνει, ως κήπος των ελιών. Κάδοι κομποστοποίησης, τροφοδοτούμενοι από τα παιδιά της γειτονιάς, θα εξασφαλίζουν τροφή για τα φυτά.

 

Τα παγκάκια αναμορφώνονται για να ξεκουράζονται πολίτες και επισκέπτες και ένα μεγάλο άνοιγμα που ήδη υπάρχει διατηρείται ελεύθερο για τις γιορτές των κατοίκων. Κι ακόμα, ένα - δύο τραπέζια για σκάκι και τάβλι, για τους μεγαλύτερους.

 

Πρόγραμμα

17:30 Εσπερινός σύντομος για παιδιά στον Άη Γιώργη με τον πατέρα Αλέξανδρο, Ενορία Αγ. Νικολάου Ραγκαβά 

18:00 Παραδοσιακά παιχνίδια και παράλληλες δραστηριότητες για παιδιά όλων των ηλικιών από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και σχολεία της περιοχής (Αγκάλη, 72ο και 74ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Χιλλ)  

 

19:15 «Ο πλανήτης που φτιάχτηκε από φούσκες…» (Μπουρμπουλήθρες) από La Petite Marguerite 

20:00 Διονύσης Σαββόπουλος, Τραγουδοπαραμύθι για όλους

20:30 Θίασος Χαρίδημου - Καραγκιόζης

21:00 Η Αλίκη Καγιαλόγλου τραγουδάει για την αγαπημένη της γειτονιά

21:30 «Αθήνα. Αναζητώντας τη Χαμένη Πόλη»: Ταινία με εικόνες από ταινίες της Παλιάς Αθήνας, των Σούλας Δρακοπούλου & Μαρκ Γκαστίν (διάρκεια 78’)

 

Info:

«Ο κήπος Ακρoπόλεως ξαναγεννιέται!»

Πλατεία Ραγκαβά, στον Κήπο - Παιδική Χαρά της Ακροπόλεως

Μετρό: στάση Ακρόπολη, Οδός Θρασύλλου, από Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Παρασκευή, 20 Απριλίου από τις 17:30 έως τις 23:00

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός