«Ο Νέος της Μαντίνειας», ένας κρυμμένος θησαυρός στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ένα αριστουργηματικό άγαλμα που παραπέμπει στον Αντίνοο, τον νεαρό σύντροφο του αυτοκράτορα Αδριανού

Το Αθέατο Μουσείο, η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, υποδέχεται τον 16ο κρυμμένο θησαυρό, τον «Νέο της Μαντίνειας».


Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό άγαλμα νέου, που συνδυάζει την ηρωική γυμνότητα των εφήβων με τα χαρακτηριστικά του Αντίνοου, ευνοούμενου του αυτοκράτορα Αδριανού. Ο Νέος της Μαντίνειας εντοπίστηκε το 1886 στα περίχωρα της ομώνυμης αρχαίας πόλης, και μεταφέρθηκε στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

 

Ο Αντίνοος, αν και η καταγωγή του ήταν από τη Βιθυνία της Μικράς Ασίας, λατρευόταν στην αρκαδική πόλη, την οποία είχε επισκεφθεί μαζί με τον Αδριανό –το άγαλμα, ωστόσο, είναι πιθανότερο να μιμείται παρά να παριστάνει τον νεαρό σύντροφο του «καλού αυτοκράτορα».


Ο Αντίνοος, αν και η καταγωγή του ήταν από τη Βιθυνία της Μικράς Ασίας, λατρευόταν στην αρκαδική πόλη, την οποία είχε επισκεφθεί μαζί με τον Αδριανό – το άγαλμα, ωστόσο, είναι πιθανότερο να μιμείται παρά να παριστάνει τον νεαρό σύντροφο του «καλού αυτοκράτορα».

 
Το έργο αναδύθηκε για πρώτη φορά την Δευτέρα 16 Απριλίου στην «αίθουσα του βωμού», για να παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018. Η έκθεσή του στο Αθέατο Μουσείο πλαισιώνει την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο», που εγκαινιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει για ένα έτος.

 

«Ο Νέος της Μαντίνειας», ένας κρυμμένος θησαυρός στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ο Νέος της Μαντίνειας εντοπίστηκε το 1886 στα περίχωρα της ομώνυμης αρχαίας πόλης, και μεταφέρθηκε στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.


Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2018, οι αρχαιολόγοι του Μουσείου θα υποδέχονται τους επισκέπτες και θα κάνουν μαζί τους έναν μαγικό περίπατο στον κόσμο του Αδριανού και του Αντίνοου, από την Αθήνα ως τη Μαντίνεια της Αρκαδίας, ξεδιπλώνοντας την πνευματική αναγέννηση της ελληνικής παιδείας και τη δημιουργική νοσταλγία του παρελθόντος, στα χρόνια του φιλέλληνα αυτοκράτορα.


Info:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44, Αθήνα

Ωράριο λειτουργίας (μέχρι 30 Απριλίου): Δευτέρα: 13:00 - 20:00 / Τρίτη - Κυριακή: 09:00 - 16:00

Ημερομηνίες παρουσιάσεων:

Παρασκευή 4, 25 Μαΐου/ 8 Ιουνίου/ 6 Ιουλίου

Κυριακή 3, 10 Ιουνίου/ 15, 22 Ιουλίου

Ώρα έναρξης: 13.00

 

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 213 214 4856, 213 2144858, 213 2144866, 213 2144893

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός