Athens Science Festival: Το φεστιβάλ που συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή επιστρέφει στην Τεχνόπολη

Ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με περισσότερα από 200 διαφορετικά δρώμενα

Το Athens Science Festival επιστρέφει φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Από 24 έως 29 Απριλίου, μικροί και μεγάλοι θα παρακολουθήσουν ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με περισσότερα από 200 διαφορετικά δρώμενα, που θα ενθουσιάσει κάθε φίλο της γνώσης και της επιστημονικής πρωτοπορίας.

 

Το φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας Athens Science Festival ξεκίνησε το 2014 και μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καθιερωθεί ως θεσμός, αλλά και ως ένα πολιτιστικό δρώμενο που αφορά την Επιστήμη, την Τεχνολογία, την Καινοτομία και την Τέχνη.

 

Το φεστιβάλ συνδέει τις επιστήμες με την καθημερινή ζωή και αναδεικνύει το ρόλο τους, παρουσιάζει την υψηλής ποιότητας επιστημονική έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα, συζητά και ψάχνει απαντήσεις σε πολύπλοκα και αμφιλεγόμενα επιστημονικά θέματα, εμπνέει και δημιουργεί νέα πρότυπα στο χώρο των επιστημών και εμψυχώνει τους νέους ανθρώπους να αναλογιστούν μια καριέρα κοντά στην επιστήμη.

 

Κάθε άνοιξη, για μια εβδομάδα, οι κάτοικοι και τα σχολεία της Αθήνας εξερευνούν την επιστήμη μέσα από διασκεδαστικούς, καινοτόμους και διαδραστικούς τρόπους. Την ίδια στιγμή ερευνητές, διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξηγήσουν την επιστήμη και να κάνουν το θεατή μέρος της.

 

Για έξι μέρες, στην Τεχνόπολη, σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκθέσεις, παρουσιάσεις, εργαστήρια, προβολές και συζητήσεις - ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν και θα γιορτάσουν την απελευθερωτική δύναμη της επιστήμης.

 

Αυτό είναι το θέμα του φετινού φεστιβάλ, που έχει motto το «Επιστήμη χωρίς σύνορα»: Πώς οι επιστημονικές ανακαλύψεις ξεπερνούν τα γεωγραφικά, γνωστικά και ιδεολογικά σύνορα, και δημιουργούν νέες προοπτικές και νέους δρόμους εξερεύνησης της ανθρώπινης διάνοιας.

 

Μερικοί από τους ομιλητές που θα συμμετάσχουν είναι:

Ο Βασίλειος Νάσης, ακαδημαϊκός και επιτυχημένος επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρείας Netronix και πρωτοπόρος στον τομέα του Internet των αντικειμένων. Θα μας εξηγήσει γιατί τα εκατομμύρια δικτυωμένα αντικείμενα – από ρολόγια και αυτοκίνητα, μέχρι ψυγεία και πιεσόμετρα – μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά και ποιες επιχειρηματικές ευκαιρίες προσφέρει το όραμα του Internet of Things.


Τίτλος ομιλίας: IoT: Η εξέλιξη μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης || Ημερομηνία & Ώρα: 25 Απριλίου, 20:00

 

Ο James Beacham, ένα από τα «αστέρια» της πειραματικής φυσικής υψηλών ενεργειών, μα και πολυτάλαντος μουσικός και σκηνοθέτης. Στην ομιλία του θα εξηγήσει  πώς και γιατί ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERN μπορεί να λύσει συμπαντικά μυστήρια όπως: Τι είναι η σκοτεινή ύλη; Γιατί η βαρύτητα είναι τόσο ανίσχυρη σε σύγκριση με τις άλλες φυσικές δυνάμεις;


Τίτλος ομιλίας: Μια μηχανή Big Bang στο φεγγάρι || Ημερομηνία & Ώρα: 29 Απριλίου, 20.00 

 

Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος, βραβευμένος επιστήμονας, διευθυντής της έδρας Βιολογικής Απεικόνισης στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Θα μας μιλήσει για το πώς οι καινοτόμες εφαρμογές και χρήσεις του φωτός στην ιατρική και τη βιολογία, ανοίγουν νέους δρόμους στην διάγνωση, την θεραπευτική αγωγή και την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης.


Τίτλος ομιλίας: Φως και Ήχος: Μαγεία, Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα || Ημερομηνία & Ώρα: 29 Απριλίου, 18.00

 

Ο Carsten Mahrenholz, συνιδρυτής της Cold Plasma Tech, θα παρουσιάσει ένα επαναστατικό προϊόν της βραβευμένης αυτής γερμανικής εταιρίας. Αξιοποιώντας τις ιδιότητες του ψυχρού πλάσματος, έχει επινοήσει έναν επίδεσμο που ενεργοποιεί τις αυτό-ιαματικές ικανότητες του σώματός μας, δίνοντας τη δυνατότητα επούλωσης χρόνιων πληγών και επανόρθωσης σοβαρών δερματικών βλαβών.


Τίτλος ομιλίας: Med Tech: Η επιστημονική φαντασία στην ιατρική πρακτική || Ημερομηνία & Ώρα: 27 Απριλίου, 19.00

 

Ο Ιωσήφ Σηφάκης, από τους κορυφαίους επιστήμονες της πληροφορικής διεθνώς, που έχει τιμηθεί και με το βραβείο Turing, το «Νόμπελ της Πληροφορικής». Η ομιλία του αναμένεται με ενθουσιασμό: θα εστιάσει στους τρόπους με τους οποίους οι σύγχρονες και αναδυόμενες τεχνολογίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας και συνδράμουν στην προστασία του περιβάλλοντος.


Τίτλος ομιλίας: Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο || Ημερομηνία & Ώρα: 25 Απριλίου,19.00 

 

Ο Gábor Domokos, βραβευμένος ακαδημαϊκός και επικεφαλής του τμήματος Μηχανικής, Υλικών και Δομών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Οικονομικών της Βουδαπέστης. Θα μοιραστεί μαζί μας την συναρπαστική εμπειρία του μέσα από την αναζήτηση ύπαρξης σωμάτων με ένα ευσταθές και ένα ασταθές σημείο ισορροπίας – τα σώματα Gömböc που αποδείχθηκαν πρώτα σε μαθηματικά μοντέλα και που τελικά φαίνεται πως υπάρχουν και στον πλανήτη Άρη!


Τίτλος ομιλίας: Gömböc, η Γη και τα χαλίκια στον Άρη || Ημερομηνία & Ώρα: 25 Απριλίου,18.00

 

Info

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι. Τηλέφωνο: 213 0109300

Διάρκεια: 24 – 29 Απριλίου 2018

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη 24 Απριλίου: Τελετή έναρξης στις 18.15 (είσοδος ελεύθερη)

Τετάρτη 25 έως Παρασκευή 27 Απριλίου: 09:00 έως 23:00

Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Απριλίου: 11:00 έως 23:00

Εισιτήρια: 3 ευρώ ημερήσιο, 12 ευρώ πενθήμερο

Πληροφορίες: http://www.athens-science-festival.gr/

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα:  http://online.fliphtml5.com/mmes/qznj/

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός