Νέες παρουσιάσεις για την έκθεση «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια» στο Μουσείο Ακρόπολης.

Οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν στην αρχαία Ελευσίνα με οδηγούς τους αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, το Μουσείο Ακρόπολης ξεκινά νέες παρουσιάσεις για την καινούργια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια».


Στην έκθεση παρουσιάζονται τα σημαντικότερα έργα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ελευσίνα όπως το μοναδικό άγαλμα της Φεύγουσας Περσεφόνης, το πρώιμο κλασικό ανάγλυφο με την παράσταση Δήμητρας και Κόρης, ιερά σκεύη όπως κέρνοι, πλημοχόες και θυμιατήρια, αλλά και μνημεία με παραστάσεις των πρωταγωνιστών των μεγάλων μυστηρίων, του Ιεροφάντη και του Δαδούχου.


Στην έκθεση περιλαμβάνονται και ευρήματα από το Ελευσίνιο της Αθήνας αλλά και την Ιερά Οδό, δεδομένου ότι η πανηγυρική πομπή ξεκινούσε από την Αθήνα με πλήθος μυημένων και υποψηφίων για μύηση και κατέληγε στο τελεστήριο της Ελευσίνας.

 

Για τον λόγο αυτό παρουσιάζεται, πριν από την είσοδο στην έκθεση, ένα ανάγλυφο από την περιοχή του Ελευσινίου και ορισμένα χαρακτηριστικά ευρήματα από το Ιερό της Αφροδίτης που βρίσκεται δίπλα στην Ιερά Οδό, στην περιοχή του Δαφνίου.


Ο εκθεσιακός χώρος έχει τη μορφή του Ελευσινιακού τελεστηρίου, με το κτίριο του σκοτεινού ανακτόρου σε σμίκρυνση όπου παρουσιάζεται ένα δεκαπεντάλεπτο βίντεο με αεροφωτογραφίες της Ιεράς Οδού, αναπαραστάσεις, προπλάσματα, τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και εμβληματικά εκθέματα.


Κάθε εβδομάδα, οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν στην αρχαία Ελευσίνα με οδηγούς τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου και αφετηρία τα εκθέματα της περιοδικής έκθεσης.

 

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο και να ανακαλύψουν σημαντικά έργα για τα μεγάλα μυστήρια της Ελευσίνας, καθώς και τη σύνδεση της Ελευσίνας με την Αθήνα και την Ακρόπολη.


Σύντομα στα Πωλητήρια του Μουσείου θα είναι διαθέσιμος ο οδηγός της έκθεσης, ενώ έχει σχεδιαστεί και μια σειρά αναμνηστικών προϊόντων, που περιλαμβάνει ένα πορσελάνινο διακοσμητικό περιστέρι, μια κούπα Bone China, τέσσερα μικρά σημειωματάρια και ένα επιχρυσωμένο μπρούντζινο κόσμημα.

 

Info:

Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια.

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα. Τηλέφωνο 210 9000900

Διάρκεια έκθεσης: 26/2/2018 – 31/5/2018

Χρήσιμες πληροφορίες:

Παρουσιάσεις στα ελληνικά: κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στη 1 μ.μ.

Παρουσιάσεις στα αγγλικά: κάθε Κυριακή, στις 11 π.μ.

Διάρκεια: 45 λεπτά

Συμμετοχές: Εγγραφές γίνονται τις ημέρες των παρουσιάσεων στο Γραφείο Πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου. Ισχύει για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Κόστος συμμετοχής: Η θεματική παρουσίαση είναι ελεύθερη. Απαραίτητη προϋπόθεση μόνο η έκδοση εισιτηρίου της περιοδικής έκθεσης (3 ευρώ).